lördag, december 1

Rosor från Radio Tuff (nr 1161) 07-12-02 till....

....till Erik Gustafsson som i Sveriges Radios Studio Ett (29/11) berättade om den unge amerikanen Chris Capps, som tog värvning 2004, lockad av 5000 dollar i bonus och collegestipendium. Han tillbringade tio månader i Irak, reagerade mot våldsamheterna och skillnaden mellan amerikanerna i sitt skyddade område med alla bekvämligheter och irakiernas eländiga situation. När han placerades i Tyskland hoppade han av, hjälpt av tyska mennoniter, som förklarade:

Jesus var fredsmäklare och det är vår skyldighet som kristna att vara det också”

Ganska bra adventsbudskap, eller hur? Antalet amerikanska desertörer uppgavs ha fördubblats under de senaste tre åren

....till Gustav Wibom i Hägersten, som i Sveriges Radios Ring P1 (27/11) tog upp samma ämne som Radio Tuffs krönika förra veckan handlade om, alltså överdrifterna och propagandalögnerna om de ryska ubåtarna, som påstods vimla i våra vatten, något som allt flera experter har slutat att sätta sin tilltro till.

....till många muslimska intellektuella, som tar skarpt avstånd från behandlingen av författarinnan och feministen Taslima Nasrin. Genom sin kritik av muslimsk fundamentalism blev hon 1993 i Bangladesh dödshotad och tvangs att fly. Hon bodde tidvis i Sverige. På sistone har hon haft en fristad i den indiska delstaten Västbengalen. Härom veckan utbröt i Calcutta oroligheter och muslimska demonstranter hotade att mörda henne. Hon fick på nytt fly och efter att ha utvisats från delstaten Rajasthan bor hon nu på hemlig adress i New Delhi. Hon avvisar beskyllningarna för att vara antimuslim utan hävdar att hon är ateist.

....till debattören Bernt Jonsson, bland annat före detta ordförande i Kristna Freds, som i Sveriges Radios Obs (26/11) diskuterar vad som kommer först, rätten eller freden? Han sade bland annat:

”Bland förespråkare för fredsbyggande och försoning är man rädd att den juridiska jakten på de tidigare förövarna, att en rättvisa i hämndens tecken ska leda till en kollaps i närmandet mellan politiska motståndare och till ett stopp för en nödvändig fredsprocess.”

....till TFF:s Jan Öberg, som på tal om Kosovos planer på att utropa sig självständigt, skriver (22/11) om landet:

"Fast självständighet väntas bli förklarad inom några veckor var det bara 45 procent som röstade och serberna bojkottade valet nyligen. Det bådar illa för demokrati och mänskliga rättigheter. Ännu värre är att valets segrare Hachim Thaci är en tidigare krigsherre i KLA (Kosovos befrielsearmé), som nu troligen ersätter den nuvarande krigspremiärministern och KLA-arkitekten Agim Ceku, som också var en ledande general i den kroatiska armén, när den 1995 etniskt rensade 250 000 kroatiska serber från Kroatien med stöd från USA och Europa. Kort sagt: Han är våran krigsherre och alltså okej.

Dessutom är Kosovo ett område med extremt liten produktion och desto mer av svart ekonomi och handel och en kriminell struktur som når från Afghanistan djupt in i Schweiz, Bryssel och USA:s storstäder. Arbetslösheten är omkring 70 procent och området är en rad segregerade samhällen, där den serbiska minoriteten liksom andra lever i getton”

....till Gunnar och Margaretha Petersen som båda i december fyller jämt. Mer än någon annan har de under många år arbetat för de omfattande Tuff-projekten i Indien. Nu planerar våra partners att i en av Tuff-skolorna inrätta ett ”Petersens’ Reading Room”. Många av Gunnars och Margarethas vänner har redan satt in bidrag till detta projekt på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 -2. Välkommen du också att på det viset hylla två beundransvärda människor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar