fredag, december 21

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1164) 23-30/12 till ....

....till Agneta Liljeqvist, som i Aftonbladet (15/12) skriver om egyptiskan Nawal El Saadawi, som hon kallar de arabiska feministernas moder. Hon skriver bland annat:

”Som en av de första att prata öppet om könsstympning, sex, religiöst hyckleri och kvinnoförtryck har El Saadawi lyft på locket till det mest förbjudna och samtidigt förändrat livet för åtskilliga kvinnor och män världen över. För det har hon fått betala ett högt pris; dödshot, fängelse och exil.”

El Saadawi undrar varför vi i väst är så etnocentriska. När vi talar om Mellanöstern och Fjärran östern kunde man ju lika gärna säga att England ligger i Mellanvästern och USA i Fjärranvästern. Hon kritiserar lika mycket nakenhet och djupa urringningar och att arabiska kvinnor bär slöja. För henne är bägge företeelserna tecken på samma förtryck. Och hon menar, att kriget i Irak drabbar kvinnorna dubbelt. I Irak lever nu kvinnorna i ett fängelse som de aldrig upplevt tidigare, påpekar hon.

....till den av mittfåran så förkättrade amerikanska journalisten Diana Johnstone, författare av boken ”Dårarnas korståg. Jugoslavien, Nato och västliga villfarelser”. I CounterPunch (12/12) skriver hon att

”USA, följt av sina ansvarslösa europeiska allierade, har från början stött den extrema albanska nationalistiska ståndpunkten och behandlat Serbien som en ”skurkstat” som inte förtjänar folkrättens normala skydd. Washington har arrangerat två omgångar av fullständigt fejkade ”förhandlingar”, vilkas resultat de redan från början dikterade, på sina albanska skyddslingars vägnar”

Johnstone menar att Nato efter kommunismens fall var tvungen att skaffa sig ett existensberättigande och det var ”humanitär intervention” genom bombningar. Hon skriver:

Från och med nu skulle Nato existera för att rädda förtryckta minoriteter i främmande länder – särskilt de med geostrategisk eller ekonomisk betydelse, naturligtvis. Den djupt rotade Kosovokonflikten mellan den serbiska staten och en albansk utbrytarrörelse, markerad genom utbrott av våld på båda sidor, utgjorde experimentområdet för denna nya politik. Kosovoproblemet förklarades vara en kris som krävde internationell intervention bara några veckor före Natos 50-årsmöte, då denna av USA utformade politik officiellt antogs.”

....till tidningen Expressen som i flera debattartiklar tagit upp frågan, om det verkligen förekom främmande ubåtar i svenska vatten för 15-25 år sedan. Måndag den 17 december skrev professor Klas Åmark och havsexperten Gustaf Wibom på en hel sida under rubriken ”Det förekom aldrig några kränkningar”. De påpekar bland annat, att inte en enda periskopobservation har foto- eller videodokumenterats under 15 års ubåtsjakt i skärgården. (Radio Tuffs krönika den 25 november i år ägnades åt de sp kallade ubåtsincidenterna och hade rubriken ”På 1600-talet skådade folk djävlar”.Finns att läsa på http://www.tuffsandin.blogspot.com/

....till tidningen Sydsvenskan som hade en artikel om Maj Britt Theorin, som fyllde 75 den 22 december och som välförtjänt hyllades på en helsida

....till de många tuff-medlemmar, som gav bostad åt unga amerikaner som hade deserterat från Vietnamkriget. Den här veckan är det precis 40 år sedan de fyra första anlände. De transporterades inte i något dollargrin utan klämdes in i en Renault 4L (”den vaggande celluloidankan”) från Arlanda till Bollmora. På Succékanalen 91,4 –Tyresöradion hörs från den här veckan TV-producenten Johan Romin berätta om sina möten med en av desertörerna, Terry Whitmore, och om den bok han håller på att skriva om Vietnamkriget och de unga amerikanerna.

....till Anita Liburn i ARK (Aktionsgruppen mot Radioaktiv Krigföring), som skrivit ett brev till utrikesminister Carl Bildt. Det handlar om användningen av utarmat uran i vapen, till exempel i Irak. Sådana vapen är giftiga och radioaktiva. I brevet frågas, varför Sverige i FN:s generalförsamling den 5 december inte var bland de 136 länder som kräver att vapen med utarmat uran skall föras upp generalförsamlingens agenda. Belgien har i lag förbjudit vapen med utarmat uran och EU-parlamentet har också röstat för förbud.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar