fredag, december 21

Bengt Svensson i San Francisco:KRIG ÄR INTE BRA FÖR HÄLSAN.

Hej alla lyssnare på Radio Tuff!
Rubriken att krig är dåligt för hälsan kan te sig meningslös i sin självklarhet. Krig dödar och skadar ju miljoner människor varje år, nästan alla civila offer. Vad jag faktiskt syftar på är, att soldatyrket är synnerligen ohälsosamt.

Medan ca 17 amerikanska soldater dör varje vecka i Afghanistan och Irak, så tar lika många krigsveteraner livet av sig varje dag. Många av dem som tillsynes oskadda lyckas återvända till hemlandets trygghet klarar inte av att leva vidare med minnena av hemskheter de tvingats bevittna eller själva delta i. Ett exempel: En militärkolonn drar fram i hög fart genom ett samhälle. Några barn dyker upp på vägen. Den naturliga reaktionen är att bromsa in så barnen hinner undan, men då stoppar man upp militärkolonnen och ökar risken för attacker. Ordern blir att inte sakta in. 20-åringen som körde det första fordonet kan nog aldrig glömma en sådan händelse.

Över 1,5 miljoner amerikanska soldater och nationalgardister har nu tjänstgjort i Afghanistan eller Irak. Nästan 4000 har stupat och 60000 sårats. Siffran på sårade varierar beroende på hur man definierar "sårad". Förbättrad akutvård på slagfälten gör att alltfler överlever sina skador.

Vad som syns mindre och är mer oklart är de mentala skadorna. Det talas om TBI, Traumatic brain injury, och PTSD, Post traumatic stress disorder. Siffrorna är enorma om än osäkra och kommer mest från frivillig- och nyhetsorganisationer.

Men till och med Pentagon rapporterade tidigare i år att 38% av återvändande arméveteraner från Irak och Afghanistan har diagnosticerats med mental sjukdom. För nationalgardister var siffran än högre. Landets veteransjukhus räknar med att behandla 300000 Irak- och Afghanistanveteraner under 2008.

USA har ont om soldater. Det går inte att rekrytera proffssoldater till ändlösa krig. Man får sänka kraven. Bland annat rekryteras nu ungdomar, som straffats för brott eller som fått behandling för mentala problem. Det andra är att det blir allt svårare för dessa proffssoldater att säga upp sig. I stället skickas de tillbaks till krigszonerna igen och igen.

Ett speciellt problem för militären är att det är mycket svårt att få en mentalt frisk människa att döda eller skada en medmänniska. Undersökningar från 1900-talets storkrig visar att förvånansvärt många soldater aldrig avlossade ett skott, och ännu fler siktade aldrig på en så kallad fiende.

I den militära utbildningen ingår alltså att bryta ner soldatens naturliga aversion mot att skada och döda en medmänniska. Här har man lyckats bra i de senaste krigen. Dagens soldater är betydligt effektivare än vietnamkrigets värnpliktiga. De deltar i krigshandlingarna på ett mycket aktivare sätt. Men priset är högt och betalas med mental ohälsa, depression, hemlöshet, brottslighet, fängelsevistelse etc. Krigsveteraner mellan 20 och 24 år begår självmord upp till 4 gånger så ofta som åldersgruppen som helhet.En Penny Coleman, författare till "Flashback: Posttraumatic Stress Disorder, Suicide, and the Lessons of War", beskriver militärutbildningen som syftande till att avskärma rekryten från hans tidigare civila identitet. Detta sker bland annat genom att han eller hon utsätts för grymhet, förödmjukelse och kognitiv desorientering. Resultatet blir att rekryten omprogrammeras med en ny uppsättning inlärda responser. ---------------------------------------------
God jul och Gott nytt år önskar Bengt Svensson, Radio Tuffs man i San Francisco

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar