....till Lars i Timrå som positivt kommenterar krönikan i Radio Tuff förra veckan, den med rubriken ”Den förbannade månaden december” och påminner oss om en krönika i DN (07-03 25) av Nina Björk. Där skrev hon bland annat:
”En nöjd människa är ett hot mot vår ekonomiska och politiska ideologi. Jag ska bli den människan......Jag bygger inte om vårt kök. Jag skaffar inte mosaik i badrummet. Jag installerar inte dimmerljus i taket. Jag går här i det gamla och trasiga och gör motstånd. Mot inredningsprogrammen på tv, mot söndagsbilagorna, mot hemma hos-reportagen. Mot mister Överideologi, som med vän röst säger: Det du har duger inte. Jag säger: Det gör det visst. Det duger finfint.”
....till kulturskribenten Ola Larsmo som i DN (11/12) skriver under rubriken ”Salemstriderna. Antirasister ger nazismen gratispoäng”. Det handlar förstås om demonstrationerna i Salem på årsdagen av ett ovanligt brutalt mord på en 17-årig skinnskalle. Larsmo vill veta av motdemonstranterna hur mycket tankemöda, som läggs ner på att man inte gör nazisterna en jättetjänst och avslutar med:
”Är det adrenalin eller rättvisa man är ute efter? Jag menar att de som i likhet med undertecknad ser nynazismen som ett samhällshot ska ta avstånd från adrenalinmissbrukare i rånarluvor”
I Radio Tuff har vi tidigare påpekat att om människor som skryter med att de är antifascister gång på gång uppför sig odemokratiskt kan historielösa få för sig att fascisterna var prydliga demokrater.
....till den systematiske och teknikkunnige Sven A Svennberg, som nu lägger ned ett berömvärt –och oavlönat—arbete för att få studion att fungera för hugade radiomakare. Det har varit ett tragiskt faktum att Tyresöradion trots alla frikostiga investeringar i teknik under nästan två år inte haft en riktigt fungerande studio, ett bottenrekord i radions över 22 år långa historia. Sedan våren 2006 har alltså Radio Tuff och Succékanalen 91,4 gjorts hemma på Björkbacken.
....till TV 2:s program Go’kväll med Anja Kontor som programledare, som i tisdags (11/12) Intervjuade Jens Orback och hans mamma Katja. Jens har kommit ut med boken ”Medan segern firades”, som handlar om hans mamma Katjas otäcka öde som tonårig tyska i det sovjetockuperade Hinterpommern, ett av de tyska områden som tillföll Polen efter andra världskriget och varifrån miljoner tyskar under vidriga omstänndigheter och stort manfall etniskt rensades. Under de flera hundra intervjuer som gjorts med utomlandsfödda Tyresöbor på Tyresöradion har också flera tyskfödda kvinnor kunnat berätta om liknande gräsligheter som drabbade dem som tonåringar. Som det antyddes i TV-programmet förekommer i krig grymma övergrepp från alla sidor.
....till Aftonbladets Kristina Edblom som (11/12) skriver under rubriken ”Jag trodde aldrig jag skulle prata om övergreppen”. Det är ett citat från Jens Orbacks mamma Katja, i dag 80 år. I artikeln nämns att i krigsslutet våldtogs nästan två miljoner tyska kvinnor och flickor, många av dem upprepade gånger. Katja som då var 17 var med om att spikas in i slutna rum för att sedan utsättas för övergrepp. I en scen får Katja en pistol riktad mot sin hals för att inte göra motstånd”
....till Doktor Gormander som i Aftonbladet (9/12) skriver om två böcker, som skildrar krigets vidrighet, hur vanliga killar utsätts för grymheter och själva blir omänskliga. Den ena är skriven av den från armén avhoppade amerikanen Joshua Key och har titeln ”En desertörs bekännelse”. Han berättar bland annat om hur hans kompisar sparkade fotboll med avhuggna irakiska huvuden. Den andra boken heter ”Krigets färger” och är skriven av Arkadij Babtjenko. Han skildrar sin tid som rysk soldat i Tjetjenien och ger en ny beskrivning av den tidigare omvittnade pennalismen i ryska armén. I jämförelse blir tidigare böcker om krig, till exempel Erich Maria Remarques klassiker ”På västfronten inte nytt”, rena idyllen, menar Gormander och ironiserar över krigsfilmerna:
”I kriget ser vi orakade killar som räddar menige Ryan. Vi möter soldater med hjärtan av guld. Man blir liksom motiverad att gå ut till fronten och kanske måste man romantisera kriget om man vill att publiken ska stå ut.”
....till Indienkännaren Samuel Strandberg, som nu kommit hem från Indien, där han också besökte Sarvoday Ashram, den första indiska skola Tuff samarbetade med och där sedan 1970-talet bland annat skolbyggnaderna Kumla Wing och Nyboda Wing finns. Samuel kunde överlämna 10 000 kr från Tuff. De skall användas till att efter den svåra översvämningen i höstas sätta upp hyllor i elevhemmen på tillräcklig höjd för att en ny översvämning inte skall nå upp till elevernas böcker och andra ägodelar.
....till dem som använder Tuffs mangogram som julklappar, nu senast Bertil i Lund som med sina fem mangogram à 100 kr ser till att ytterligare 100 mangoträd planteras bland indiska Dharampurs små fattiga byar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar