lördag, december 8

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1162) 07-12-09 till....

....till Österrike, vars riksdag för några dagar sedan antog en lag som förbjuder klustervapen. Belgien har tidigare gjort detsamma. Nu väntar vi på Sverige

....till fredstidningen PAX som har en rubrik med texten ”Radio Tuff –Nordens enda fredsradio”. Det uppges bland annat att sändningen kan höras över hela världen på http://www.tyresoradion.se/ och att Radio Tuffs texter finns att läsa på http://www.tuffsandin.blogspot.com/

....till Svenska Freds som nu kräver att regeringen stoppar försäljning av Jas Gripen till Indien, som betecknas som en icke erkänd kärnvapenmakt

....till religionshistorikern Mattias Gardell, som (AB 3/12) recenserar en bok om Al-Qaida och inleder med en sammanfattning om vad som hänt efter den 11 september 2001:

”Sex år har gått sedan den samordnade attacken mot symbolerna för Förenta staternas globala ekonomiska och militära makt. Bushadministrationen har under samma tid bedrivit sitt krig mot terrorn, som enligt konservativa bedömare skördat uppemot två miljoner liv och brutit mot de flesta av krigets lagar. Kriget kostar amerikanska skattebetalare 720 miljoner dollar om dagen, eller 500 000 dollar i minuten, enligt en färsk uträkning av Joseph E Stiglitz, Nobelpristagare i ekonomi. Ändå har man inte lyckats med Bushs föresats att gripa ”världens mest efterlyste man”, Usama bin Ladin, ”död eller levande”.

....till försvarsminister Sten Tolgfors (m), som vill införa frivillig militärtjänst. Före 2010 skall pliktlagen ändras så att ingen sätts i fängelse för totalvägran. På 1970-talet dömdes ca 1000 svenska killar per år till fängelse för sin vägran att lära sig massdöda. Hälften av dem hade ansökt om vapenfri tjänst men fick ändå fängelse.

....till vänsterledaren Lars Ohly, som (AB ?/12) skriver om Sveriges tystnad om palestiniernas situation:

”Tänk dig att du lever i ett land som ockuperas av en stark militärmakt. Tänk dig att ockupationsmakten bygger nya bostäder och flyttar in 460 000 medborgare till ditt land. Tänk dig att dessa bosättare försvaras av militär och att du inte får beträda de vägar som leder till deras områden. Tänk dig att ockupationsmakten bygger en mur som skär av dig från den mark du alltid haft tillgång till samtidigt som muren skiljer dig från flera av dina vänner och släktingar. Tänk dig att ockupanterna öppnar vägspärrar som har öppet tre timmar per dag och i vilka du måste visa pass och tillstånd för att passera. Tänk dig att du bor i Palestina.”

Ohly avslutar sin artikel så här:
”Tystnaden från regeringen och EU är pinsam. Sverige måste återuppta arbetet för en tvåstatslösning enligt 1967 års gränser. Vi måste tydligt ta avstånd från alla former av terrorism oavsett om det handlar om palestinska självmordsbombare eller terroraktiviteter från staten Israels sida. Vi måste ställa dem till svars som bryter mot internationell lag. Vi måste bry oss.”

....till Kanadafödda författaren Naomi Klein, vars far emigrerade från USA under Vietnamkriget. Hon skriver (AB 4/12) på tal om klimatdebatten och citerar ett företag som analyserar trender i riskkapitalbranschen. Klein fastslår ironiskt:

Om ni letar efter en säker investering på en ny tillväxtmarknad, sälj era solenergiaktier och köp aktier i övervakningsföretag; glöm vindkraft, köp vapen.”

....till den brittiske miljödebattören George Monbiot, som skriver i tidningen The Guardian:

”När du varnar folk för farorna med klimatförsämringarna, kallar de dig för helgon. Men när du förklarar vad som måste göras för att stoppa försämringen, kallar de dig för kommunist”

....till Pax-redaktören Eva Kellström Froste, som träffat den amerikanska fredsaktivisten Kathy Kelly, som bland annat säger:

”Det här är en spännande tid, en avgörande tid. Vi står inför vapenspridning, krympande resurser och hot mot miljön.”

Rapporter om Kathy Kelly kommer regelbundet från Jan Viklund i Gandhitoday.

....till alla som bidrar till att det nu planterats 75 000 mangoträd bland indiska Dharampurs små fattiga byar. Det gör man genom att skaffa Tuffs mangogram. En sort har rubriken ”I stället för blommor”, en alldeles utmärkt julklapp alltså, För 200 kr blir det 40 träd planterade.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar