....till Dagens Nyheters politiske krönikör Henrik Brors som (20/8) skriver nder rubriken ”Mäktig lobbygrupp sommarens vinnare”. Han tycker att
det är märkligt att det ”bara var Miljöpartiet som stod upp till försvar för den moderate finansministern Anders Borg och för den politik som alla partier varit överens om”. Det handlar om protesterna mot Borgs förslag att
militärkostnaderna bör minskas med 3-4 miljarder kr. På tal om politikers tidigare tal om behovet av att nedrusta påminner Henrik Brors om ett märkligt faktum:
”Men i statsbudgeten har det ändå år efter år stått att försvaret kostar 40 miljarder kronor. I den parlamentariska försvarsberedningen, där samtliga riksdagspartier var med, har man därför kritiserat Försvarshögkvarteret i hårda ordalag om hur försvarsomläggningen hanterats. De exceptionellt höga kostnaderna för försvarsmateriel, med Jas-plan och svenskutvecklade vapen, har särskilt pekats ut. Medan till exempel 15 procent av Italiens försvarsbudget och 33 procent av USA:s går till försvarsmateriel, är motsvarande siffra för Sverige hela 44 procent”
Brors citerar president Dwight D Eisenhowers varning för det militär-industriella komplexet
....till Aftonbladets Monica Gunne som (23/8), som förklarar det drygt fyraåriga eländet i Irak med att president Bush inte hade någon plan B efter att i mars 2003 ha angripit Irak. Det är alltför lätt att starta krig men alla som försökt resultatvärdera krig vet hur svårt det är att avsluta dem och att uppnå krigsmålen. Gunne ger många exempel på olika former av våld, som tvingat miljoner irakier att fly. Och hon skriver:
”Människorättsorganisationer rapporterar att kvinnor har svårare att få jobb Att änkor tvingas att prostituera sig och att unga kvinnor försvinner spårlöst, kanske till människohandel. Att föräldrar säljer sina döttrar till bordeller. Att ”hedersmorden” ökar. Doktor Quaiss Hassan på det centrala bårhuset i Bagdad berättar i ”Kvinnornas svarta bok”, att de flesta flickorna på bårhuset har hamnat där för att de blivit mördade av en släkting. Och de flickorna är lätta att känna igen. De är ofta nakna, knivskurna över bröst och mage.”
Monica Gunne uppger att dessa ”hedersmördade” (vilket fånigt ord för det finns ingen minsta heder i att mörda någon, allra minst sina unga släktingar) ofta kidnappats, blivit våldtagna och därför sedan mördats av sina närmaste. Den ena handen brukar vara avhuggen på dessa arma flickor. Och hon sammanfattar med att citera en irakisk läkare:
”Familjens vanära är större än flickans plågor.”
....till miljö- och idéhistorikern professor Sverker Sörlin, som (DN 20/8) påminner om den amerikanske biologiprofessorn och miljöaktivisten Barry Commoner, som redan på 1950-talet varnade för spridningen av radioaktivitet vid de ständiga kärnvapenproven. Sörlin sammanfattar Commoners åsikter:
”Skall man klara miljöns utmaningar måste man få ekonomi och teknik att fungera tillsammans, och man måste se till att lösningarna intemissgynnar de fattigaste. Tvärtom, det handlar om att förvandla överlevnadsfrågor till rättvisefrågor”
....till historikern och författaren Åsa Linderborg som (AB 21/8) skriver om Venezuelas märklige vänsterpresident Hugo Cháves, som nu bland annat säljer billig bensin till London för att stadens fattiga inte ska behöva betala så mycket för kollektivtrafiken. Han brukar av västliga medier brännmärkas som ”diktator”, men ingen kan förneka att han fått en överväldigande majoritet av rösterna i flera till synes schyssta val. Linderborg tar upp ett exempel som brukar anföras för att avfärda honom som diktator, det att han vägrat en privat TV-kanal förnyat sändningstillstånd. Men hon påpekar att denna kanal 2002 var inblandad i en misslyckad statskupp. Och hon skriver:
”Retoriken brukar göra gällande att det inte finns några fria edier i Venezuela. I själva verket är samtliga tv-kanaler där privata - och de hatar presidenten - utom en försvinnande liten statlig kanal, där Chávez showar i ett dödligt tråkigt program med tittarsiffror som inte motsvarar den uppskattning han annars åtnjuter.”
....till den indiska tidningen The Hindus Vladimir Radjuchin, som (30/7) tycker att väst återvänder till sina gamla kallakrigsmetoder gentemot Ryssland. Han menar att det är USA som militärt är mest aggressivt men att Ryssland ändå är en större fara för väst än Sovjetunionen var. Det är annat som nu oroar väst påpekar Radjuchin:
”Ryssland har avsagt sig den kommunistiska ideologin, bygger en marknadsekonomi, har öppnat sig för utländska aktieägare och strävar efter att integreras med resten av världen. Men det är detta som gör landet
så farligt i de västliga hökarnas ögon.”
(Källa: Stefan Lindgrens Ryska Posten)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar