söndag, augusti 5

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1144) 07-08-05 till....

....till alla dem (hoppas det är många) som med anledning av årsdagen av Hiroshimas förintelse den 6 augusti och Nagasakis förintelse den 9 augusti manifesterar sin avsky för alla de kärnvapen som vår värld ännu är nedlusad med. Aktivister i Tuff var redan i lördags i Tyresö Centrum och påminde om dessa jättetragedier, då flera hundra tusen civila mördades. Och från Uppsala har vi från Gandhianhängaren Jan Viklund fått en text med rubriken ”Den förtvinade medkänslan”. Där påpekar han att kärnvapenåldern började med en lögn, när president Truman triumferande påstod att Hiroshima var en militärbas. Vi får hoppas att denna mänsklighetens ödesfråga får åtminstone en hundradel av den uppmärksamhet som Pridefestivalen får.

....till två artiklar i Svenska Dagbladet (båda den 1/8). I den ena skriver Karin Henriksson om hur USA har blivit en ”kolonialmakt” med över 700 militärbaser över hela världen. Hon hänvisar till professor Chalmers Johnsons böcker i ämnet och hans åsikter tar också Bengt Svensson upp i Radio Tuff den här veckan och i nästa. Den andra artikeln har rubriken ”HATBROTT” LEDER TILL ÅSIKTSPOLIS och är skriven av redaktör Mats Tunehag. Ett av hans exempel lyder:

”Om en muslim slår sin fru är det ’bara’ hustrumisshandel, men om du slår en muslim ska polis och åklagare utreda vad du tycker, tänker och känner inför islam och muslimer. Orwells tankepolis i romanen 1984 blir kusligt aktuell.”

....till fredsforskaren Jan Öberg, som på tal om sin bok från 2004 "Forudsigelig Fiasko. Om Konflikten med Irak og Danmark som Besættelsesmagt" bland annat skriver: ”Våra sanktioner dödade omkring en miljon irakier, krigen över en halv miljon”

....till den kristne ickevåldsanhängaren Martin Smedjeback som skriver om sina åtta timmar i en poliscell i Chigago. Tillsammans med andra i Christian Peacemakers Team hade han knallat in på senatorn Richard Durbins kontor i centrala Chicago. De anklagade senatorn för att stödja Irakkriget. Medan de sjöng fredssånger blev de gripna av poliser, som Martin beskriver som ”vänliga”. Mycket mera om detta finns på: http://smedjeback.blogspot.com/

....till Franck Kamoun, som påpekat en felaktighet i förra veckans Radio Tuff. Där påstod vi att Lars Forssells vistext ”Jag står här på ett torg” var en försvenskning av Louis Ferrés ”Le Deserteur”. Det är det inte utan det var Boris Vian som skrev originaltexten. Ferré stod för andra visor, till exempel ”Snurra min jord” och ”De fattigas piano”.

....till ordföranden i Föreningen Afghanistansolidaritet Stefan Lindgren, som i ett öppet brev till regeringen skriver om de planerade avvisningarna av afghaner till deras krigsdrabbade land. Han påpekar att regimen i Kabul tillämpar tortyr och underlåter att ställa välkända krigsförbrytare till svars och menar att avvisningarna kan bli ”en svart fläck” i svensk flyktingpolitik.

....till filmaren och debattören Maj Wechselmann, som i Aftonbladet (25/7) skriver under rubriken ”Det glömda folkmordet”. Det handlar om massakern på en miljon människor i Indonesien på 1960-talet. Dessutom innebar Suhartos kupp en enorm skövling av Indonesiens skogar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar