fredag, juni 22

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1138) 07-06-24 till....

....till Stockholms internationella fredsforskningsinstitut SIPRI, vars årsbok uppger att världens militärutgifter ökade med 3,5 procent under 2006. De senaste tio åren har rusningskostnaderna stigit med 37 procent. Det är astronomiska summor det är fråga om. Men SIPRI anser att det knappast är effektivt för att öka säkerheten i världen. Forskarna skriver att miljoner liv kan sparas genom att istället lägga pengar på grundläggande hälsovård som kostar en bråkdel.

....till uttalanden om bojkottandet av det valsegrande Hamas i Palestina. I Sveriges Radios morgonprogram i tisdags (19/6) sade biståndsministern och Tyresöbon Gunilla Carlsson:

”Jag tror det finns anledning, inte minst inom EU, att diskutera om den politik som fördes har uppnått de syften som ställdes upp. De senaste månadernas händelseutveckling har visat att genom isoleringspolitiken har vanmakten, hopplösheten och våldstendenserna ökat snarare än minskat.”

Medan biståndsministerns ord bär prägel av eftertankens kranka blekhet är som vanligt den brittiske mellanösternveteranen Robert Fisk mera oförblommerad. I tidningen The Independent (16/6) ironiserar han över hur besvärliga muslimerna är:

”Först begär vi att palestinierna ska uppföra sig demokratiskt och sedan röstar de på fel parti, Hamas (....) Självfallet borde vi ha talat med Hamas för månader sedan, men vi gillade inte det palestinska folkets demokratiskt valda regering”

Robert Fisk anser att korruptionen är arabländernas cancer, som också i hög grad det palestinska Fatah är drabbad av, liksom en rad andra länder såsom Jordanien, Saudiarabien, Libyen och Jordanien. Dessa är knappast några demokratiska föredömen, ofta styrda av kungar och prinsar, som utbildats i Oxford eller Harvard och därför accepterar vi dem, för de är västvänliga, menar Fisk.

....till den ryske presidenten Putin, som nu givit den 88-årige författaren Alexandr Solzjenitsyn den ryska statens främsta utmärkelse. Solzjenitsyn var länge en i väst mycket beundrad dissident, fick nobelpriset i litteratur 1970 och tvingades gå i landsflykt, men när han på 1990-talet skrev kritiskt om Jeltsinregimen vände flera av hans forna beundrare honom ryggen. Han visade som officer i Röda armén medlidande med de tyska civila, som utsattes för svåra övergrepp. Han var under många år fånge i Gulag, vilket han skildrat i flera böcker.

....till Global Peace Index, som påpekar att av de 120 länder som undersökts är det bara Ryssland och Israel som säljer mer vapen än Sverige per capita. ( Se http://www.visionofhumanity.com/ )

....till den kanadensiska författaren Naomi Klein, som i Aftonbladet (19/6) skriver om hur Israels ekonomi trots all oro i området slår rekord med stor tillväxt och en blomstrande aktiemarknad. Exporten av militärmateriel och säkerhetssystem växer snabbt och till USA har denna export nästan femdubblats sedan 1999. Det sammanlagda värdet av Israels export av ”försvarsprodukter ” under 2006 uppgick till 24 miljarder kronor. Därmed hamnar landet på fjärde plats bland världens vapenexportörer, till och med före Storbritannien. Klein påstår rentav att israeliska vapenföretag skryter med att de testar sina nya uppfinningar på palestinierna, som hon menar har blivit närmast försöksdjur.

....till Tidskrift för Folkets Rättigheter, som berömvärt värnar om yttrandefriheten. I det senaste numret citeras Radio Tuff från 18 februari i år. Där återgav vi bland annat den amerikanska journalisten Diana Johnstones ord:

”I Frankrike, där folk fäster stort avseende vid ord, har brännmärkningen av verbalt kätteri gått så långt, att man stiftar lagar för att bestraffa politiskt inkorrekta yttranden”

....till Tyresös mentalt yngsta 80-åring Ulla Carina Sellergren. Jo, hon fyller faktiskt 80 i veckan, trots att det bara var några år sedan vi såg henne dansa can-can. Hon är ovanligt mångsidigt engagerad och hennes hus i Trollbäcken har i flera år varit en tillflykt för flyktingar från det ständigt krigsdrabbade Afghanistan. Tuff hyllar henne genom en penninggåva till nödlidande afghaner och uppmanar Ulla Carinas vänner och bekanta att göra likadant genom att sätta in gåvor på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 -2. Märk inbetalningskortet med ”Ulla Carina”

....till alla dem som tar chansen att uttala sig om Tyresöradion i ”Sagt om 91,4” på http://www.tyresoradion.se/ På ett par månader har över 50 lyssnare lämnat sina synpunkter, till exempel Ulla Gribbe i Hanviken, tidigare biträdande rektor vid Farsta gymnasium. Hon skriver bland annat:

”Skyltarna med ’Tyresö Närradio 91,4’ vid infarterna är en kär syn! Jag som lyssnar vill ju så gärna att ännu fler upptäcker kanalen! Nyligen har jag spetsat öronen inför välkomna klargöranden om Mellanöstern, amerikansk fotboll, Skogskyrkogårdens murar, damskräddarslit på 30-talet och mycket mer.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar