lördag, juni 23

BILDT, TSUNAMITJATET OCH ESTONIA

------------------------------------------------
Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff har gjorts på frivilligbasis varenda vecka utan undantag från 1985. I dag sänds alltså Radio Tuff nr 1138. Tuff är en lokalavdelning av Svenska Freds. I medlemavgiften ingår bland annat fredstidningen Pax och regelbundna utskick av Tuff-kalendarium och Tuff-bladet. Med -lemsavgiften per år är 200 kr för enskild och 80 kr för annan på samma adress. Tuffs plusgiro: 16 01 37 – 6.
Välkommen som medlem. Du behövs!

Radio Tuff hörs söndagar kl 17 på 91,4 MHz och på http://www.tyresoradion.se/
Mycket mera om Tuff och Tadio Tuff finns på http://www.tuff.fred.se/
---------------------------------------------------------------------
Vi tycks behöva syndabockar att spotta på. Det höjer kanske vår självkänsla. En del av oss tillhör kanske dem som i unga år har skyllt varje motgång på morsan. När hon inte längre finns till hands, kan politiker bli en ersättning.

Dreven går. Det viner kallt om öronen om man dristar sig till att gå motvinds i den av medierna frampiskade upprördheten. Två exempel.

Först ett litet men aktuellt drev. Utrikesminister Carl Bildt hotas av åtal för att någon knäppskalle på hans blogg lagt in förslag om att palestinierna borde utrotas. Egentligen hade han tur. Hade det handlat om palestiniernas motståndare hade han väl redan blivit häktad och över hela världen stämplad som extrem antisemit.

Vilken chans har nu inte provokatörer eller alla anonyma fegisar som bluddrar omkring på nätet att sätta dit människor genom att plantera en massa skit på deras bloggar. Inte kollar jag regelbundet, vilka anonyma kommentarer de 400 texterna på mina bloggar får. Och Bildt har många tusen, så jag förstår om han missar att kvickt ta bort andras idiotier.

Ett av de mest besynnerliga dreven har hållit på nästan varje vecka i 30 (!) månader. Det gäller tsunamin julen 2004. Häromveckan kom en ny rapport från Johan Hirschfeldts kommisssion. Som vanligt blev det kattrakande om vad politiker och byråkrater - särskilt mediernas verkliga syndabock Lars Danielsson - gjorde eller inte gjorde annandag jul 2004. Varför beter sig så många annars kloka människor som korkade asgamar?

Bara under tre förutsättningar skulle jag ha jamsat med i hetsjakten:

1. Om Göran Persson och UD hade bidragit till att den förfärliga naturkatastrofen utlöstes.

Men inte ens de mest rabiata Perssonhatare kan väl påstå det.

2. Om någon enda av de drabbade hade undgått döden, ifall svenska räddningsinsatser
kommit i gång tidigare.

Finländarna, ett mer prövat folk än det svenska, blev inte alls så hysteriska som vi
utan förre presidenten Martti Ahtisaari fastslog tidigt att ”inga som helst räddningsinsatser från det finländska samhällets sida kunde ha räddat ett enda finskt liv.”

3. Om det hade varit regeringen som skickat iväg 20 000 svenskar till turistparadisen vid Indiska oceanen och alla vi efterkloka redan på annandagen hade kunnat ana omfattningen av katastrofen – många av oss visste dessförinnan inte ens vad en tsunami är.

Nej det var reseföretagen som lockat iväg turister till Thailand. Och inte ens Fritidsresors Lottie Knutsson, mediernas hjältinna i kontrast till de uthängda regeringstjänstemännen, kände under första dygnet mera till än att två (!) svenskar hade omkommit.

Kan vi inte i stället få reda på hur mycket av de insamlade penningmängderna som har försnillats och hur miljoner fattiga och drabbade asiaters liv blivit efter katastrofen. Och framför allt: Varför varnades inte kustområdena under de 90 minuter som förflöt från det att seismologerna noterade ett sällsynt kraftigt skalv till dess att 200 000 människor dödades?

Katastrofkommissionens Johan Hirschfeldt, ur vars händer självgoda politiker och journalister nu mumsat igen, har varit i farten också som Estoniautredare. Då lät han förstöra bakgrundsmaterialet om de hemliga militära transporterna. Hoppas att vi ändå får veta vilka myndighetspersoner och ministrar som godkände att vapen smugglades på ett passagerarfartyg (!), till och med alldeles innan hon förliste - och kanske också då?
------------------------------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1138) 2007-06-24

PS 1: Redan i Radio Tuffs första sändning efter flodvågskatastrofen tog vi upp ämnet i krönikan ”KATASTROFEN NU – OCH DEN PERMANENTA” 2005-01-02. Se www.tuffsandin.blogspot.com

PS 2: I ett inlägg på Sveriges Radios ”Ring P 1” 2005-12-06 sa jag bland annat:
”Vi får hoppas att den beskäftiga storm, som nu piskas upp i den svenska ankdammen inte får någon publicitet i Asien. Visste asiaterna om det här drevet skulle de tycka att vi svenskar var en samling bortskämda och grälsjuka societetstanter.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar