fredag, juni 1

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1135) 07-06-03 till....

....till författaren av bland annat ”Svinalängorna” Susanna Alakoski som i Sveriges Radios Godmorgon Världen (27/5) läste en krönika om ett besök i London Tower. När hon såg alla vapen undrade hon hur världen skulle ha sett ut om dess ledande män satsade lika mycket på mat, vatten och andra fredliga behov som de fabulöst satsar på krigsförberedelser. Hon konstaterade:

”Om Volvo tar fram en ny bilmodell varje år, så tar krigsindustrin fram ett nytt vapen varje vecka

....till Tyresö skola, som i onsdags gjorde ett dagsverke för en bokbuss för femton indiska skolor i Dharampur, där de andra tuff-projekten finns. Preliminärt jobbade skolan in ca 25 000 kr, ett utmärkt resultat av de 186 elever som deltog. Eftersom alla i Tuff och Radio Tuff jobbar oavlönat går varje insamlat öre oavkortat till Indien, där duktiga och hederliga partners får pengarna att göra mycket större nytta än de hade kunnat göra i Sverige. Senare här i Radio Tuff kommer en intervju med fem från skolan

...till förre amerikanske senatorn Mike Gravel, som är en av dem som nu kandiderar till demokraternas presidentkandidat. Det var han som i en bejublad diskussion med den mera kände kandidaten Barrack Obama fick publiken och skrattarna på sin sida, när han bland annat sade:

--Vet du något? Vilka är det som kränker ickespridningsavtalet [om kärnvapen] mest? Jo, Amerikas Förenta Stater. Vi skrev på ett avtal om att börja avrusta men det gör vi inte. Vi utvecklar i våra kärnvapen. Vem i helvete ska vi kärnvapenbomba? Tala om det Barrack! Vem vill du kärnvapenbomba?

Barrack Obama:
--Jag planerar inte att kärnvapenbomba någon just nu, Mike, det lovar jag
-- Finfint, så då är vi trygga –ett tag

I förra veckans Radio Tuff uppgav vi felaktigt att det var Barrack Obama som kritiserade USA:s kärnvapenpolitik. Misstaget påpekades av Hampus Eckerman och Al Burke

....till lokaltidningen ”Vi i Tyresö” som i sitt senaste nummer har tre foton och fem spalter om Tyresöradion under rubriken ”Mångsidigt radioutbud på 91,4”. I texten finns bland annat:

”Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff tuffar vidare, nu på det 22:a året, söndagar kl 17-18 och tisdagar kl 18-19. Där hörs rapporter från många olika länder, bland annat från Radio Tuffs jordenruntresenär Hampus Eckerman”

Namnet på den ”socialistmoderata” dubbelagent som regelbundet förser både den socialdemokratiska och den moderata lokaltidningen med foton och manus om radion avslöjar vi inte


....till förre riksdagsmannen, den 24 årige Gustav Fridolin, som i Aftonbladet (30/5) skriver under rubriken ”Det är ett krig vi deltar i...” Han gjorde i mars för TV 4:s Kalla Fakta ett reportage från norra Afghanistan, där svenska soldater finns i den så kallade Isaf-styrkan. Bland annat skildrade han hur svensk trupp tillsammans med ett amerikanskt specialförband och afghanska regeringstrupper anföll byn Boka och där dödade Matou Nematullah, som uppges ha varit upprorsledare. TV-inslaget ådrog sig massor av anmälningar till Granskningsnämnden, som i måndags dock friade programmet på alla punkter. Fridolin undrar om journalister i nationell eller patriotisk anda inte ska rota i svenskarnas insatser i Afghanistan och sammanfattar:

”Gränsen mellan USA och Sverige, Isaf och den USA-ledda koalitionen är diffus. Ska vi tro de svenska soldaternas egna berättelser, har svensk militär i praktiken understött en amerikansk avrättningsaktion. Det gör de svenska soldaternas utsatthet större, man kommer inte att skona svenskar bara för att de bär blågula flaggor över Natoemblemet. ”

Gustav Fridolin intervjuades i Radio Tuff om Afghanistan den 22 april i år

....till lokaltidningen Mitt i Tyresö som (29/5) på kultursidan hade en notis om att Tuff-ordföranden Sylvia Ljungdahl vid Svenska Freds’ årskongress i pingst fick priset för ”berömvärt lokalt freds- och solidaritetsarbete”. Det påpekas att Sylvia är en duktig och frivilligt arbetande ordförande i två mycket aktiva föreningar Tyresö Kvinno- och Tjejjour och Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF).

....till den fräne brittiske journalisten John Pilger som i Aftonbladet skriver om Gaza och menar att en hel nation håller på att spärras in och lämnas åt sitt öde. Han citerar den israeliske journalisten Gideon Levy som beskrivit svälten som drabbar Gazas drygt en och en kvarts miljon invånare och de ”tusentals skadade, invalidiserade och traumatiserade människor som inte har möjlighet att få någon behandling alls … Skuggor till människor rör sig genom ruinerna … De vet bara att [den israeliska armén] kommer att återvända och de vet vad detta kommer att innebära för dem: ytterligare inspärrning i de egna hemmen i veckor i sträck, ytterligare död och förstörelse i monstruös omfattning.”

Pilger berömmer också Glasgow University Media Group som påvisar mediernas selektiva användning av språkliga begrepp. Ord som ”terrorism”, ”mord”, och ”hänsynslöst, kallblodigt mördande” beskriver israelers död, nästan aldrig palestiniers.

....till Alléskolan i Floda (utanför Göteborg) och Bergtorpskolan i Täby som den senaste veckan gjort dagsverken för de många tuff-projekten bland indiska Dharampurs hundratals ytterst fattiga byar. Resultaten är ännu inte sluträknade utan kommer att tillkännages i kommande Radio Tuff.

....till Uppdrag Gransknings Lars Borgnäs som i SvT på nytt granskade de möjliga orsakerna till Estonias förlisning 1994. Det finns minst två märkliga omständigheter. Den ena är att militär materiel fraktades på ett passagerarfartyg, åtminstone de två veckorna före olyckan. Det andra är det med gravfriden motiverade dykförbudet, som omöjliggör en ordentlig undersökning. (14 jan-4 feb i år fanns på Succékanalen 91,4 tillsammans med elva andra halvtimmes-program en lång intervju med Borgnäs) Tidningen Ny Teknik har haft flera artiklar med kritik av den officiella förklaringen till katastrofen Där säger (23/5) Bertil Calamnius, som förlorade en dotter i olyckan:

”Det värsta är inte om någonting händer med gravfriden, det är om Estoniafrågan fortsätter mala runt i flera år

....till Svenska nätverket mot klustervapen, som inbjuder till ett seminarium mot klustervapen på torsdag den 7 juni kl 12-14 i Sveriges riksdag. Nio organisationer ingår i nätverket, som i sin inbjudan påpekar att 98 % av dem som dödas eller skadas av klusterbomber är civila. Moderator är Svenska Freds’ ordförande Frida Blom och deltar gör också riksdagsledamöter från alla sju partierna i en paneldebatt. Anmälan till Svenska Freds, tel 08 - 702 1830 senast den 6 juni

....till de tappra tuff-aktivister, som i går (2 juni) tillbringade en stor del av lördagen åt Tuffs loppmarknad vid Tyresö Centrum. Allt arbete i Tuff sker frivilligt men föreningen har inga kommunala eller statliga bidrag som kan täcka hyran för Tuff-lokalen, sändningsavgifter för Radio Tuff, papper, porto, telefon med mera. Vi som inte fyndade vid loppisen kan ju göra som så många solidariska människor: stödja Tuffs ekonomi genom gåvor på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6

....till de smarta och solidariska människor som löser sina presentproblem genom att ge bort Tuffs mangogram. Redan i år har 7 240 kr kommit in på Tuffs insamlingskonto pg 79 36 36 – 2 för mangogram och resulterat i ytterligare många tusen mangoträd bland indiska Dharampurs hundratals små utfattiga byar. Mangogrammen finns både för att gratulera och kondolera och i tre varianter: 1) FÖR ATT GRATULERA...., 2) I STÄLLET FÖR BLOMMOR....och 3) TILL MINNE AV.... För 200 kr blir det minst 40 mangoträd planterade i Indien, för 500 kr 100 träd. Mangogrammet består av ett diplomliknande blad, som finns avbildat på www.tuff.fred.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar