lördag, juni 16

I KOSOVO BRINNER KYRKORNA

Repris från 2004

(I Maciej Zarembas artikelserie i DN om FN i Kosovo talas det (16/6) om den ringa uppmärksamheten i medierna i mars 2004 när albaner mördade serber, brände deras hus och kyrkor och tvang många tusen att fly. Om svenska FN-soldater skriver Zaremba: ”I fosterlandets tidningar fick svenskarnas insats mindre utrymme än Robinson Robbans blottade rumpa” Det kan vara dags att återge följande krönika i Radio Tuff från den tiden:)

Under de senaste dagarnas nyhetsrapportering har en del handlat om Kosovo. I dag (2004-03-19) meddelas att 31 människor dödats. Det sägs att det är ”i strider mellan serber och albaner”, men det sägs inget om vilka det är som anfaller. Bara att ”det började med att tre albanska pojkar drunknade när de jagades av serber”. Det är en uppgift som i kväll har ifrågasatts av Dagens Eko. Den är obekräftad.

Däremot påminde Kjell Albin Abrahamson i går om att I Kosovo finns ungefär två miljoner albaner, medan numera bara cirka ett hundra tusen serber finns kvar. Styrkeförhållandena är alltså 20 mot 1. Är serberna verkligen så urbota korkade, att de då sätter i gång strider? För ett halvsekel sen utgjorde serberna nästan halva befolkningen i Kosovo.

I dagarna är det fem år sedan Nato i strid mot folkrätten anföll Jugoslavien. Sedan dess har ett par hundra tusen serber fördrivits från Kosovo, en etnisk rensning som sällan nämns. I det enfaldiga språkbruk , som används till leda av både religiösa fundamentalister och av George W Bush, delas människor in i goda och onda. Eftersom serberna anfölls av USA tillhör de per definition de onda och skall icke ömkas.

Dessutom gör en del serber svinaktigheter. SvT visade i varje nyhetssändning i går två brinnande moskéer i Serbien. På en enda av dagens sändningar kom --nästan i förbigående-- så en uppgift om att sjutton (!) serb-ortodoxa kyrkor bränts ner i Kosovo de senaste dagarna. Varför vi inte fått se bilder på en enda av dessa bränder kan man bara spekulera om.

Faktum är, att betydligt över ett hundra kyrkor och kloster har bränts eller förstörts i Kosovo de senaste fem åren. Massor av serbiska gravar har skändats. Blir det något litet beklagande av detta under söndagens många högmässor i våra kyrkor?
------------------------------------------------------------------------------------------------
Åke Sandin. (Kommentar i Radio Tuff 2004-03-21, återgiven i Radio Tuff nr 1137 den 2007-06-17)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar