tisdag, januari 13

Ubåtshysteri igen

EN TRENDIG JOURNALIST GÖR ETT SCOOP?
I går (12/1) var den stora inrikesnyheten i Dagens Nyheter, att det varit ett hittills för allmänheten okänt ubåtsintrång nära Stockholm. Det är Mikael Holmström som med anonyma källor berättar denna skakande historia. Han har tidigare skrivit för Svenska Dagbladet, men är nu på DN – kanske i hopp att vinna större lagrar hos de ”oberoende liberala” eller ”bombliberalerna” som elaka vänstermänniskor kallar dem.

Det handlar om att den 31 oktober hade en främmande ubåt, vilket alltid anses vara rysk, varit inne vid inloppet till Stockholm, ja ”endast några kilometer utanför huvudstaden”, som Holmström alarmistiskt uttrycker det. Trots att det lär ha hänt bara en vecka efter att den senaste ubåtsjakten med buller och bång men utan konkreta bevis avslutades, har detta hittills varit okänt.

I dagens tidning (13/1) har Holmström fått nästan två sidor i samma ämne. Nu intervjuar han den som påstår sig ha sett ”ubåten”, vilken hade fräckheten att gå i övervattensläge i minst fem minuter så nära Stockholm.

Det är den pensionerade överstelöjtnanten Sven-Olof Kviman, vars påstådda bilder på ”ubåten” också slås upp stort. Denne säger sig vara mycket erfaren i fråga om ubåtar och jakt på dem. Han är bergsäker att det var en främmande ubåt han såg och plåtade.

STUDIO ETT REVIDERAR ”SCOOPET”
I dagens Studio Ett i Sveriges Radio får Kviman berätta utförligt om sina observationer och sina stora erfarenheter från ubåtsjakter på 80-talet, då man trots massor av ubåtsjakter inte ens fick upp en enda rysk mutter, men skickligt luggade skattebetalarna på nya miljarder till svenska marinen.

Men pinsamt för Dagens Nyheter och Holmström, som aktat sig för att publicera vad försvarsmakten ansåg om den påstådda incidenten, uttalade sig också i radion konteramiral Anders Grenstad, som sade följande:

Våra människor som jobbar med bildanalys kan inte slå fast att det här är en ubåt, även om uppgiftslämnaren är helt övertygad. Sedan så är det, och det kan man se på bilden också, rör det sig om flera fartyg i området. Dom har inte rapporterat någonting. Det är människor som rör sig vid strandområdena. Det är fortfarande ljust men ingen har rapporterat nånting. Samtidigt är det som så att om den holländska ubåten som gick ut från Stockholm den 13 oktober, så har vi fått en väldig massa rapporter och bilder just på den ubåten, så vi är lite förvånade över att det är ingen annan som har rapporterat det här som vi har klassificerat som möjlig ubåt.”

MÄRKLIGT VÄLTAJMANDE ”UBÅTAR”!
Tredje veckan i oktober fick våra journalister ett slags frispel. Det publicerades över 500 artiklar om jakten på ”ubåtar” i Stockholms skärgård. Dessa operationer avlutades plötsligt efter det att den nya svenska regeringen hade presenterat sin budget, som också innehöll nya miljoner till vår krigsmakt.

Dagens Nyheters nya larmartiklar om främmande (läs: rysk) ubåt kommer just när Folk och Försvar har sin årliga konferens i Sälen och där våra försvarspolitiker ska diskutera anslagen till vårt framtida försvar.

På 80-talet fanns det i alla fall bedömare som talade om ”budgetubåtar”

VÄRT EN GULDMEDALJ SOM FÖRSTA PRIS I IDIOTI”
I medierna sägs också att ryssarna är i våra vatten för att spionera. Minns att jag för länge sedan i Tyskland intervjuade den trestjärniga generalen Franz Uhle Wettler om påstådda ubåtsincidenter, som vi svenskar var så upptagna av.

Då skakade han bara medlidsamt på huvudet. Han tillhörde den lilla exklusiva Natokrets, som från SHAPE (Supreme Headquarter Allied Powers Europe) hade koll på ryska flottrörelser. Han trodde alltså inte på att sovjetiska ubåtar någonsin avsiktligt gått in i svenska vatten. Och på tal om den svenska föreställningen om att ryssarna spionerade från ubåtar var hans dom otvetydig:

Det är värt en guldmedalj som första pris i idioti”

Borde inte vapenindustrin med sina höga vinster ha råd att tillsammans med svensk krigsmakt, som tydligen ska öka sitt årsanslag från nuvarande 45 miljarder kr, ge en sådan guldmedalj till några av våra mest trendiga journalister?

EN GULDMEDALJ FRÅN TROENDE OCKSÅ TILL PUTIN?
Det sägs också att de påstådda ryska kränkningarna görs för att skrämma oss, nu senast i dag just av överstelöjtnant Kviman i Dagens nyheter .

Putin har ju det senaste året blivit anklagad för mycket i våra medier, som snällt och ensidigt återger västliga åsikter – ibland ren propaganda.

Men är Putin verkligen också helt korkad? Skickar han in ubåtar i svenska vatten ger han ju alla svenska upprustare vatten på sina kvarnar och befrämjar några högljuddas krav på att Sverige ska bli Natos 29:e medlemsstat.


I så fall borde vårt välbeställda militär-industriella komplex tacka för hjälpen genom att till Kreml skicka den där guldmedaljen för idioti. 

1 kommentar:

  1. Hi, Really great effort. Everyone must read this article. Thanks for sharing.

    SvaraRadera