fredag, januari 2

"Religionskrig"nu och då?

MOSKÉER BRINNER I SVERIGE
Det var åtskilliga år sedan kyrkan här i trakten delvis förstördes av en anlagd brand. Förövarna var unga knäppskallar, som inte tycks ha haft någon antireligiös uppfattning. Under samma år sabbades gravstenar på den kristna kyrkogården på orten. Inte heller då lär det ha funnits några religiösa eller rasistiska motiv.

Nu har den senaste veckan moskéer i Eskilstuna, Eslöv och Uppsala utsatts för brandattentat. Det tycks inte bara ha varit knäppskallar i farten, ty rasistiskt klotter har funnits på väggarna.

DEN VÄRSTA HÄDELSEN
Till den vanliga kritiken av islam har nu Islamiska Statens (IS) härjningar i Irak och Syrien tillkommit. Om ens hälften av deras illdåd är sanna späder det på islamofobin.

I förrgår var profeten Muhammeds födelsedag. I Yemen ”firades” den genom att ett 30-tal shiamuslimer dödades av en självmordsbombare, förmodligen från det sunnitiska Al Quaida. Dessa som dödar andra muslimer brukar efter sina dåd utropa ”Allah akbar”, Gud är stor. Om de inte överlever hyllas de som ”martyrer”.

Egentligen är detta den största av alla hädelser, för i alla religioner är väl massmord den värsta av synder.

RELIGIONSKRIG” PÅ 1600-TALET?
De blodiga motsättningarna mellan sunni och shia är svåra att förstå – de är ju alla muslimer. Det påminner om våra svenska ”hjältedåd” under 30-åriga kriget. Har lärt mig att ”lejonet från Norden”, kung Gustaf II Adolf stupade vid Lützen för den rätta protestantiska tron, medan hans soldater trosvisst sjöng ”Vår Gud är oss en väldig borg”

Dessa blågula gossar indoktrinerades med de tjusigaste och mest kristna skäl. Hur de for fram i det Tyskland de nästan ödelade och genom krig och farsoter nästan gjorde landsdelar folktomma skildrades av den samtida Hans von Grimmelhausen, som bland annat skrev:

Jag skäms för att tala om hur vår piga blev behandlad i stallet. Hon kom aldrig ut därifrån. Drängen lade de på marken och stoppade ett spärrstycke i munnen på honom och hällde i honom ett ämbar fyllt med stinkande gödselvatten. De kallade detta för svenska drycken.....Sedan tog knektarna bort flintan från pistolerna, skruvade i stället in böndernas tummar och pinade de arma stackarna som om de varit häxor som skulle brännas. En av de fångna bönderna stoppade de sedan in i bakugnen och tände eld efter honom.”

Hur mycket kristen religion var detta? Faktum var som revisionistiska historiker framhållit att kriget inte minst gällde de tyska flodmynningarna, där man genom tullavgifter kunde stärka statskassan. Mammon spelade som vanligt en viktig roll.

Att det huvudsakligen var ett religionskrig motsägs också av det faktum att det katolska Frankrike var på protestantiska Sveriges sida.

EN TYSK VETERANJOURNALIST TALAR KLARSPRÅK
I senaste Radio Tuff (nr 1378) talas om den tyske journalisten och politikern Jürgen Todenhöfer. Han kom nyligen helskinnad tillbaka från ett tio dagars besök på områden behärskade av det nu så notoriska IS (=Islamiska staten). För att inte bidra till den tyvärr grasserande islamofobin skriver han, att IS predikar en version av islam som 99 procent av världens 1,6 miljarder muslimer förkastar. För honom är det obegripligt att det IS lär ut kan ha något som helst med Koranen att göra.

Kanske överdriver han, men säkert tar en överväldigande majoritet av världens muslimer avstånd från IS och andra fanatiker. Hoppas att han har rätt också om Koranen.

Varför hör man så sällan ledande muslimer säga det som Todenhöfer framhåller? Varför tycks imamer, ayatollor och andra ledande muslimer vara så tysta, att en massa killar från Europa faktiskt ansluter sig till IS? Eller är det våra medier som tycker att det är mycket häftigare att berätta om de gräsligheter som IS och andra muslimska massmördare utför än vad deras religiösa ledare säger?

En nyårsönskan blir att kloka muslimska ledare talar klarspråk och att de citeras av våra medier, gärna i rubrikstil.


2 kommentarer:

 1. Eskilstuna händelsen tycks nu ha varit en olycka.
  Nåt rasistiskt klotter fanns ej.
  Du är en alarmist!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, klotter fanns på andra väggar än i Eskilstuna, där man först i dag (5/1) undersöker om det kanske var en olycka. Låt oss vänta på polisutredningen, innan vi använder kaxiga glåpord

   Radera