måndag, januari 12

Har somliga "yttrandeprivilegium"?

AVSKYR DINA ÅSIKTER MEN....”
Det här skrivs när miljoner människor demonstrerar i Frankrike och i andra länder mot de upprörande morden i Paris för några dagar sedan. I Paris tar demonstranterna vägen över Rue Voltaire.

Detta är en händelse som ser ut som en tanke, för ett uttalande, som tillskrivs denne franske upplysningsfilosof (1694-1778) är värt att citera, även om det troligen är en av hans levnadstecknare som hittade på det:

Jag avskyr dina åsikter, men är beredd att gå i döden för att du ska få yttra dem”.

KROSSA DEN SKÄNDLIGA!”
Vad Voltaire verkligen sade flera gånger var ”écrasez l'infâme (krossa den skändliga). Han syftade på den samtida katolska maktapparaten med dess privilegierade grupp av "rättänkande" med makt och rätt att förfölja dem som tyckte eller trodde annorlunda. Representanter för denna privilegierade grupp mötte Voltaire under sin levnad både i kyrkan och i andra maktsfärer, och han fick känna av deras makt när han tvingades i exil och när hans böcker konfiskerades.

Faktum är att den franska satirtidningen Charlie Hebdos så vidrigt terrormördade tecknare inte bara riktade sina elakheter mot islam utan också mot andra religioner, inte minst påven och katolska kyrkan. Flera av världens ledande politiker som i dag så solidariskt sluter upp i manifestationen för satirtidningen hade den häftigt avhånat.

YTTRANDEPRIVILEGIUM = YTTRANDEFRIHET ?
Så får jag på e-post följande synpunkter:

Medel- och överklass i västerlandet har ett yttrandeprivilegium. Somliga grupper ockuperar det offentliga samtalet medan andra motas bort därifrån”.

Jo, det är nog åtminstone delvis riktigt. Om du inte följer de västvänliga trenderna får du svårigheter att bli publicerad. Har vi inte det senaste året av våra medier utsatts för en ensidig skildring av vad som hänt i Ukraina eller vad som hänt i Östersjön? De som vill nyansera den ensidiga bilden får sin yttrandefrihet inskränkt av dem som har yttrandeprivilegiet att följsamt återge västlig propaganda.

En viktig fråga vi måste ställa är: Vilka äger medierna och hur mycket påverkar det vad de skildrar?

HUGGER HELLRE AV MIG BALLARNA!”
En gammal liknelse från den tyska vänstern om de försiktigt trendiga är att kalla dem ”cyklister” eller som det heter på originalspråket om deras vanor:

Nach oben kriechen und nach unten treten” (= Sparka neråt och huka sig uppåt.)

Den nu så grymt drabbade vänstertidskriften Charlie Hebdo fortsatte trots hot och sabotage att grovt skämta om bland annat muslimer och deras profet. Även denna orädda tidning kunde dock ibland huka sig för makten. 2008 hade 79-årige karikatyrtecknaren och krönikören Maurice Sinet skrivit ironiskt om president Sarkozys son som hade gift sig rikt med en judinna.

Chefredaktören för Glorie Hebdo uppmanade Sinet att be om ursäkt, men denne svarade:

Hugger hellre av mig ballarna”.


Han blev omedelbart avskedad, så han undslapp det grymma öde som drabbade hans kollegor den 7 januari 2015.

1 kommentar:

  1. Very interesting blog. A lot of blogs I see these days don't really provide anything that attract others, but I'm most definitely interested in this one. Just thought that I would post and let you know.

    SvaraRadera