måndag, januari 26

Fyra tänkvärda citat


HUR LÖSA UKRAINAKRISEN
I den nyutkomna lilla boken ”Bakom kulisserna i Kiev”, skriven av den
undersökande amerikanske veteranjournalisten Robert Parry, ges en annan bild av Ukrainakrisen än den ensidigt västliga. Han föreslår:

” Rent teoretiskt vore det förhållandevis enkelt att åstadkomma en kompromisslösning av Ukrainakrisen: en andra omröstning om Krims utbrytning för att verifiera, att den tidigare verkligen avspeglade befolkningens vilja (med många internationella observatörer; ett federalt system, som ger östra Ukraina en betydande autonomi; ett avtal, som hejdar Natos fortsatta expansion; och återupptagna band mellan Ukraina och Ryssland (förutom med Europa).

Så snart Ukrainakrisen tillhör det förgångna skulle Obama kunna övergå från att frysa ut Putin till att åter enrollera honom som partner för att nå en rimlig överenskommelse med Iran, som garanterar att dess kärnenergiprogram tjänar fredliga syften, och att finna en politisk lösning på inbördeskriget i Syrien.”

ISLAMISKA EXTREMISTER -- HÖGERPOPULISTER
Jan Guillou skriver i Aftonbladet (11/1) bland annat:

”Så galen har nu vår värld blivit att terroristiska massmord hälsas med samma glädje bland islamistiska ­extremister som bland Europas ”nationalistiska” högerpopulister. Och mellan dessa besinningslösa ytterligheter befinner sig Europas överväldigande majoritet, troende som icke-troende, med vår sorg och våra krampaktiga deklarationer till stöd för demokrati och yttrandefrihet.”

SVERIGE OCH NATO
På Dagens Nyheters insändarsida skriver Anne Rosberg och Per Abrahamsson (Kvinnor för fred) under rubriken HAR SVENSKA MILITÄREN BLIVIT ETT HOT MOT SVERIGES FRED?” bland annat följande:

”Blir vi medlemmar av Nato så måste vi ju vara beredda att ta emot kärnvapen på svenskt territorium.

”Skulle ett nytt krig bryta ut i Europa är vårt samarbeta med USA/Nato en biljett till att Sverige blir en krigszon”

”Den största säkerheten för Sverige är att vi ökar civila och fredsfrämjande insatser, utbildning av fredsmäklare, fredsforskning och konflikthantering via FN. OSSE och EU”

APROPÅ YTTRANDEFRIHETEN: MICHAEL MOORE
På nätet finns Nyhetsbanken. Den 16 januari i år fanns där en text om den amerikanske filmaren Michael Moore. (Han fick för resten en av Radio Tuffs ”rosor” nu senast för sin kritik av den amerikanska succéfilmen ”American Sniper”.)

Nyhetsbanken ifrågasätter den i väst i dessa dagar så hyllade yttrandefriheten genom att påminna om hur Moore behandlades efter att ha kritiserat president Bush, när han mottog sitt Oscars-pris för sin film Bowling for Columbine:

”Hemkommen efter Oscars-ceremonin, fann han tre lastbilslaster med hästgödsel dumpade midjehögt på hans uppfart.

Moore attackerades med kniv, ett trubbigt föremål och blev förföljd av en man med en pistol. Han fick hett kaffe kastat i sitt ansikte och fick ta emot smockor mitt på blanka dagen. De verbala övergreppen var oupphörliga inklusive flera dödshot. I sin bok, "Here Comes Trouble", skriver Moore:

-- Jag kunde inte längre gå ut offentligt utan att någon incident inträffade

Ett vaktbolag sammanställde en lista på över 440 trovärdiga hot mot Moore.”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar