lördag, oktober 4

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1372) 5-19/10 till....

(I minst 20 år har vi i Radio Tuff börjat programmet positivt genom att dela ut verbala ”rosor” till människor som gjort eller skrivit något bra. För 20-25 år sedan hade vi också programpunkten ”veckans snytingar”, som följde på låten ”Bondlurk, läbbiga skurk, skitstövel och bandit....” osv. Med stigande ålder tycks vi ha blivit snällare, även om det ibland finns taggar i våra rosor precis som i riktiga rosor.)

ROSOR till....

.till Tuffs utskick för hösten 2014, som just har skickats ur till de 428 medlemmarna. Det består av ett kalendarium och det fullmatade TUFF-bladet. I det förra finns inbjudan till offentliga möten om nu krigsdrabbade, såsom irakier, palestinier och ukrainare. Redan torsdag den 9 oktober kl 19 inleder Widad Zaki ett offentligt möte i Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80. Hon är uppvuxen i Irak och besökte så sent som i juli landet. Mötet har rubriken ”ISIS i Irak – men också Tuff-stödda barnbibliotek i Bagdad”.

.till författaren och Bollmorabon Josefin Roos, som nu utkommit med en ny barnbok. Den har titeln ”ÄR JORDEN STOR ELLER LITEN? Den ställer bl a frågorna: Ligger Kongo lika långt bort som Eskilstuna? Var tar världen slut?” Hennes förra bok hade titeln ”Resan till Vintergatan”. Hon har intervjuats en halvtimme på Radio Tyresö, www.tyresoradion.se

.till fredsföreningen i Örebro, som just firat ett imponerande jubileum. Det är att den varit aktiv i hela 120 år. Ett stort grattis till Bo Wallin och andra som de senaste åren hållit den i gång. Annars har tyvärr alltför många lokala fredsföreningar lagts ner. Därför blir de kvarvarande, typ Örebro Nässjö, Luleå, Tyresö med flera allt viktigare.

.till Tuffs mesta indiske partner i ca 35 år, Bhikhu Vyas, som nu ägnas en lång artikel med fina foton in den indiska nättidningen ”The better India”. Ja, Bhikhu tillhör faktiskt det bästa i Indien. Han nämner i artikeln ”stödet från den svenska fredsföreningen Tuff”. Se gärna
http://www.thebetterindia.com/12683/man-made-promise-never-leave-village-pretty- inspiring-bhikhubhai-vyas-gujarat/#sthash.sle7Lzqk.dpuf

.till Right Livelihood, som i år ger sitt ”alternativa Nobelpris” till bland annat Edward Snowden, visselblåsaren som avslöjade den amerikanska massövervakningen och som därför har fått politisk asyl i Ryssland.

.till Stocholms internationella fredsforskningsinstitut, SIPRI, som bl a anger olika länders årliga militärutgifter. De sex mest rustade staterna är enligt SIPRI (Utgifterna har vi omräknat till kronor enligt växelkursen: 1 dollar = 7 kr)

1.  USA                   4480 miljarder kr
2.  Kina                   1 320       ”         ”
3.  Ryssland             790       ”          ”
4.  Saudiarabien      469       ”          ”
5.  Frankrike             427       ”          ”
6.  Storbritannien     406        ”          ”

Det innebär att amerikanska krigsmakten har ca sex gånger så stora resurser som Ryssland.Jämfört med Natos samlade styrka har Ryssland bara åtta procent av Natos militära styrkor. Men egentligen är det en jätteskandal att så enorma belopp slösas på krig och förberedelser för att massdöda medmänniskor i stället för att utrota fattigdom och nöd, som i onödan tar så många människoliv.

.till minnet av Mahatma Gandhi, som föddes den 2 oktober för 145 år sedan. Fredsforskaren Jan Öberg erinrar om Gandhis kommentar till den gammaltestamentliga principen ”öga för öga, tand för tand”. Gandhi menade att om vi tillämpar detta bud så är snart hela världen blind.

.till Sydafrikas nutida Gandhi, ärkebiskopen och Nobelpristagaren Desmond Tutu, som ledde den Sanningskommission som genom sin betoning av försoning kanske förhindrade ett blodigt inbördeskrig efter apartheids avskaffande. Han har nu varit i Sverige, tillsammans med sin dotter Mpho framträtt på Bokmässan i Göteborg och intervjuats på TV av Anna Hedenmo och Skavlan. Inte minst framhåller han behovet att förlåta. Han har humor och lätt för att skratta men tycker att vi nordbor skrattar för sällan. Inte överallt är han populär. Han har som gammal kämpe mot apartheid också engagerat sig för palestiniernas svåra situation. På besök i Israel hade någon på kyrkväggen klottrat ”Black Nazi Pig”.

.till Oxfordprofessorn Farhang Jahanpour, som anser att terrorgruppen ISIS är ett resultat av 100 års västligt bedrägeri och västliga krig i Mellanöstern

.till journalisten Glenn Greenwald, som i tidningen The Guardian publicerade delar av visselblåsaren Edward Snowdens avslöjanden om den amerikanska massövervakningen. Nu ironiserar han över USA:s bombningar av ISIS i Syrien: ”Det betyder att Syrien blir det sjunde muslimska landet som USA bombar sedan 2009. De andra är Afghanistan, Pakistan, Jemen, Somalia, Libyen och Irak.”

.till amerikanen Nick Turse, som skrivit boken ”DÖDA ALLT SOM RÖR SIG” (Originalets titel: ”Kill Anything That Moves”) Enligt journalisten Daniel Rydéns rapport i Sveriges Radios program OBS har den kallats "en av de viktigaste böcker som skrivits om Vietnamkriget". 1968 dödade amerikanska infanterisoldater allt som rörde sig i byn Song My: 500 obeväpnade kvinnor, barn och gamlingar. Nu visar Turse att denna massaker inte var den enda som utfördes mot civila vietnameser. Han uppger att hela 3,8 miljoner människor, de flesta civila, miste livet i Vietnamkriget, som slutade i mitten av 70-talet. Dödssiffror i krig (body count) överdrivs ofta. Normalt brukar 2 miljoner dödsoffer anges för Vietnamkriget, därav 58 000 stupade amerikanska soldater.

.till professor Lennart Palm som i Borås Tidning (18/9) kritiserar svenska regeringens beslut om så kallat värdlandsavtal med Nato.Han påpekar att Natos doktrin bygger på kärnvapen och är orolig över att Sverige därmed har förbundet sig för att sådana placeras i vårt land. Han avslutar sin artkel så här: ”I stället för att verka för fred och avspänning med sina grannländer, skall Sverige alltså delta i Natos och USA:s hotfulla inringning av Ryssland. Detta väldiga steg tar regeringen utan någon öppen debatt!"

.till ett FN-avtal som nu skärper reglerna för vapenexport. Enligt SIPRI är Sverige den elfte största vapenexportören i världen. I fråga om vapenexport per capita lär vårt land dock ligga i täten. Ett problem är att den största vapenexportören, USA, inte skrivit på avtalet och inte heller förbudet mot landminor, de otäcka tingestar som långt efter krigen dödar eller skadar så många oskyldiga civila. Några av oss minns väl ännu Henrik Westanders och Lars Jederlunds avslöjanden om svensk vapenexport liksom den modige Boforsingenjören Ingvar Bratt, som vågade tala klartext.
-----------------------------------------------------
Hörs från 5/10 på 91,4 MHz och på webben www.tyresoradion.se 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar