torsdag, oktober 16

Kritiskt om Ukrainas högerextrema

I konflikten om Ukraina har våra medier i Natos och USA:s efterföljd ensidigt lagt skulden på Ryssland och Putin. Alltså hajar man till när Aftonbladets kultursida (13/10) har en stor artikel med flera foton under rubriken ”VI SKJUTER POLITISKA MOTSTÅNDARE”. Den har underrubriken:

Ukraina i extremhögerns våld – oppositionella mördas, fängslas eller tvingas fly för sina liv”.

Artikelförfattare är Per Leander och Alexej Sachnin. De menar att de styrande i Ukraina behöver en yttre fiende att skylla alla inhemska problem på och de tillägger:

Men fronten går inte vid gränsen till Ryssland eller ens vid gränsen till utbrytarrepublikerna i Donbass utan rakt igenom det ukrainska samhället.”

De citerar journalisten Andrej Parubij som påpekar:

Myndigheternas förföljelser mot all form av opposition har skapat allt fler separatister”

Om separatisterna i östra Ukraina säger sociologen Volodymyr Istjenko:

Protesterna i östra Ukraina var berättigade och kampen där var till en början fredlig. President Petro Porosjenko borde ha börjat förhandla med separatisterna direkt i våras för att försöka tillmötesgå några av deras viktigaste krav om språkliga rättigheter och ökat regionalt självstyre och på så sätt ha undvikit att Ukraina splittrades”.

Nu blev det i stället ett förödande krig med över 3000 döda och ännu flera sårade. Uppåt en miljon har tvingats fly, de flesta till Ryssland.

I Aftonbladet nämner också Leander och Sachnin den ukrainska staden Odessa:

Det som hände i Odessa den 2 maj var massakern vid Fackföreningarnas hus, då runt 50 människor mördades, när ukrainska nationalister tände eld på byggnaden. Några av dem som försökte ta sig ut blev ihjälslagna av fascisterna från Högra sektorn och andra militanta nationalister, medan polisen stod bredvid och såg på. Efteråt fängslades flera av överlevarna och beskylldes för att vara ryska terrorister.”


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar