tisdag, oktober 28

Myhrberg: "Journalistkåren har fått ubåtsfnatt!

Ingemar Myhrberg är före detta journalist och chefredaktör. Han var banbrytande på 80-talet med sin bok UBÅTSVALSEN (1985), som avslöjade att de många ubåtslarmen på den tiden var medieskrönor. Nu har han skrivit en text (se nedan), som har refuserats av mittfårepressen men som han läser upp i kommande Radio Tuff  ( www.tyresoradion.se  ) Den skrevs under de intensiva ubåtslarmen för en vecka sedan.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - – - - - - - - - - - - - - - - – - - -
Myhrberg: ”Journalistkåren har fått ubåtsfnatt!”
Jag skäms när jag öppnar tidningarna. Hela svenska journalistkåren har fått fnatt och tokspel. Inga fantasier, påhitt och lögner är för stora för att inte tryckas. Utifrån hittills obefintliga bevis för att något över huvud taget inträffat är man tvärsäkra. Det är en ubåt och den är rysk. Och det är en miniubåt som släppts ut av en rysk tanker som ligger på svaj i Kanholmsfjärden och som kallas för Putin-båten.

Hela idiotin med miniubåtar uppstod redan i Hårsfjärden när man upptäckte att platserna där man sjunkbombat var för grunda för att där skulle rymmas en normal ubåt.
Det är ett ömkligt skådespel det som den senaste veckan har utspelat sig på Kanholmsfjärden och i massmedierna. Vi har varit med om det förut. Och då som nu kommer ”ubåtarna” att upplösas i tomma intet.
Uppdrag HITTA HONOM stod det om en man i svart som misstänktes vara rysk agent eller dykare. Det var emellertid pensionären Ove.
Ryssarna hånar oss, sägs det, när de talar om budgetubåtar. Men vad är det om inte budgeten som nu ska spikas och där Magdalena Andersson redan lovat mer pengar till marinen mot bakgrund av ”ubåtsjakten”.
Och själva uttrycket budgetbåtar är det inte ryssarna som hittat på utan det uppfanns av det svenska flygvapnet redan 1980 när vapenbröderna inom marinen anföll och sjunkbombade ett antal bottenstenar och ett fartygsvrak som vägrade flytta på sig trots bombardemanget.
Men redan året därpå gick en sovjetisk ubåt, den olycksaliga U137, självmant upp och lade sig på en klippa i Gåsefjärden. Navigatören hade drabbats av svår tandvärk som skeppsläkaren försökte bota med sprit och sen gick det som det gick. Jo, jag skojar inte.
Äntligen utbrast chefen för marinstaben Bengt Schuback. Men hans ryske kollega amiral Pjotr Navojtsev, chef för östersjöflottan blev förbannad:
Endast inkompetenta personer totalt okunniga om marina förhållanden kan påstå att U137 var ute på något slags spionuppdrag”.
Men Emil Svensson, chef för marinens analysgrupp var säker på sin sak och avancerade till sakkunnig i regeringskansliet under Carl Bildt som var något av ubåtarnas onda genius i den ursprungliga Ubåtskommissionen.
Resten är historia. Marinen har jagat ubåtar i decennier - långt uppe i Töreälven och i Karlskrona och Sundsvalls hamnbassänger. Och i Hårsfjärden. Utan resultat. Inte ens en ubåtsmutter har man kunnat visa upp inför en misstrogen allmänhet.
Och tvivlarna fick skrattarna på sin sida när Försvaret på alldeles egen hand upptäckte att man bombat stackars minkar och pruttande sillar. Och det mest komiska var när radarparet Carl och Emil försökte övertyga Boris Jeltsin med hjälp av inspelad mink och propellerljud från motorseglaren Amalia om att Sovjet hade kränkt svenska vatten och att det nya Ryssland fortsatte med kränkningarna.
Mest förbannad blev Jeltsin när de bålda ubåtsjägarna påstod att det var för honom okända, kvardröjande strukturer hos den ryska militären som fortsatte att kränka oss.
Och nu är vi alltså där igen. Journalisthopen tuggar fradga av upphetsning och lycka. Idag försedda med fyrfärg och datoranimerad grafik.
Ubåtsskyddskommissionen försökte övertyga Olof Palme med olika påhitt om ”signalspaningsbevis” som inte ens existerade och vilket man även nu håller på att yra om. Och samtliga senare ubåtsutredningar har suttit i knä på ÖB och hans "experter" eftersom de själva likt Rolf Ekéus inte haft en aning om vad som är fram och bak på en ubåt.
Det här är inte längre kallt krig. Det är så hett det kan bli och tryfferat med hets mot allt vad ryssar heter och då främst president Putin som utsätts för alltmer hårresande och grova beskyllningar. Professionella försvarsparanoiker sitter och hånskrattar i radions P1. Reportrar från TV rapporterar från Högkvarteret mot en bakgrund av svenska fanor garnerade med porträtt av kungaparet och krigiska vapensköldar.
Och alla är säkra på sin sak. Det är ryssarna. Utan minsta belägg för att det överhuvud taget finns några ubåtar. Och man spekulerar hej vilt inför kameror och mikrofoner om vad som ligger bakom dessa ännu så länge helt obevisade "kränkningar". Att marinen jagar "någonting" anses fullt tillräckligt som bevis.
Alltsammans är ömkligt och hemskt och visar hur lätt det är att förvrida huvudet på helt vanliga och normalt förnuftiga medborgare. Och hur lätt det är att piska upp krigshysteriska stämningar.
Ingemar Myhrberg, f.d. chefredaktör och författare till UbåtsvalsenInga kommentarer:

Skicka en kommentar