lördag, oktober 18

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1373) 19/10-2/11 till....

.till lokaltidningen Tyresö Nyheter, som av två skäl bör ”rosas”.Den har en helsida om Pierre Schori, tidigare Palmemedarbetare och i decennier på höga poster i svensk utrikespolitik, som nu säger: ”Regeringen har i åtta år prioriterat Nato före FN och vapenförsäljning före mänskliga rättigheter”. Om Mellanöstern anser han: ”För det första måste kraftfulla humanitära insatser sättas till stöd för de utsatta civila i området, till sårade och till flyktingar” Den 23 oktober inleder Schori ett möte hos den aktiva Fredsrörelsen på Orust. Det har rubriken SVERIGE FRÅN FREDSDRÖMMAR TILL NATOSVÄRMERI, dvs om traditionen av fredlig konfliktlösning, FN-samarbete, gemensam säkerhet och nedrustning kontrasterad mot dagens politik..

 Tidningen har rubriken ”TYRESÖ FÖRSAMLING BLIR RÄTTVISEMÄRKT”. I artikeln intervjuas diakonen och Tuff-aktivisten Jonas Bodin. Han berättar att kyrkan nu ansluter sig till Fairtrade, det som förut hette ”Rättvisemärkt”

....till mottagarna av Nobels fredspris, 17-åriga pakistanskan Malala Yousafzai som vågat livet i sin kamp för att flickor ska få gå i skola och indiern Kailash Satyarthi, som i decennier framgångsrikt verkat mot barnarbete, som hindrar barn att få skolundervisning. Att priset går till Pakistan och Indien kan kanske mildra motsättningarna mellan länderna i Kashmir, där väpnade oroligheter nyligen förekommit. (Trots att de prisbelönta är mycket beundransvärda finns det en tagg i denna ros: Belöningen följer inte Nobels vilja att priset skulle gå till insatser för militär nedrustning).

.till Sveriges Televisions program ”Dokument utifrån” den 5 okt. Det handlade om det samarbete mellan palestinier och israeler, som trots motsättningarna ändå förekommer, låt vara bland modiga minoriteter. Programmet kallade det ”en farlig idé”, då det provocerar de våldsbenägna på båda sidor.

.till Expressen, som (10/10) hade rubriken ”RÄTT ATT ERKÄNNA EN PALESTINSK STAT” på sin ledarsida. Där framhölls. ”Om omvärlden erkänner Palestina skapar man två mer jämbördiga parter, där pressen kommer att öka på Israel att stoppa bosättningsexpansionen och att sätta sig i nya fredsförhandlingar. Det är också en signal till palestinierna - att den diplomatiska vägen lönar sig. President Abbas vägval att vända ryggen till våldet och i stället satsa energin på att bygga statliga institutioner skulle krönas med ett erkännande. Löfvéns besked är således ingen eftergift till Hamas raketer och hårdföra styre i Gaza, utan tvärtom en markering mot våldet som förhandlingsmetod. Detta förstår den israeliska fredsrörelsen, som välkomnar den svenska avsiktsförklaringen. Verkliga Israelvänner viker inte ner sig för kritik från en utrikesminister som själv är bosättare och en ökänd nationalist. Verkliga Israelvänner inser att en tvåstatslösning ligger lika mycket i israelernas intresse som i palestiniernas.”

.till det brittiska parlamentet, som efter en motion av Labourledamoten Graham Morris nyligen hade en omröstning om att erkänna Palestina som självständig stat. Den slutade med att 274 ledamöter röstade för och endast 12 emot, men en majoritet avstod från att rösta. Under den långa debatten förekom det flera hänvisningar till den nya svenska regeringens beslut om att erkänna Palestina. Parlamentets beslut är dock inte bindande för regeringen, som redan förklarat att den inte vill erkänna Palestina nu.

.till professor Lennart Palm, som inte skräder orden om förhållandet mellan Nato och Ryssland utan i Borås Tidning skriver: ”Natovänner verkar leva i en bubbla av naivitet och okunskap. De tycks inte se USA:s järnnäve bakom Natos fraser om demokrati och humanitära insatser. De blundar för den sedan lång tid pågående inringningen av Ryssland. USA har 700 militärbaser spridda över klotet.Var har Ryssland motsvarande – i Mexiko, Kanada eller var? Vem försöker
välta kärnvapenbalansen i Europa genom att flytta fram den så kallade antimissilskölden allt närmare Rysslands gränser, en sköld som riskerar ge Väst förstaslagsmöjlighet med sina kärnvapen och därmed upphäva den terrorbalans som hittills hindrat kärnvapenkriget. Och när de utmålar Ryssland och Putin som det stora hotet förbiser de realiteter som Rysslands faktiska resurser, ett land vars militära kostnader enligt SIPRI uppgår till cirka 10 procent av Natos, därtill ett land med en ekonomi i nivå med Italiens.”

.till den vitryska författaren Svetlana Aleksijevitjs, som skriver på ryska och som brukar nämnas som kandidat till Nobels litteraturpris. Hennes noveller lågar av förtvivlan och bitterhet över krig och katastrofer, t ex hennes senaste bok som har titeln ”Zinkpojkar”. Den skildrar dem som ger sig iväg som hyllade ”soldathjältar” men som kom hem från det sovjetiska kriget i Afghanistan på 80-talet i billiga zinkkistor eller som lemlästade. Ett fruktansvärt uppvaknande från en hjärntvätt av krigsromantik. Redan i barndomen får vi lära oss att ”älska mannen med gevär”, skriver Aleksijevitj och påpekar: ”Det är en mänsklig rättighet att inte döda. Att inte behöva lära sig döda. Det finns inte inskrivet i en enda konstitution.”

.till Håkan Juholt som enligt Daniel Suhonens uppmärksammade bok ville dra tillbaka svenska Jasplan från Libyen 2011. Men Saab och Wallenberg lobbade hårt för att låta stridsflygplanet visas upp i insatser med Nato – vilket ledde till en förlängning av insatsen. De påstod att det handlade om tusentals jobb. Det påminner om den erfarna före detta nedrustningsministern Maj-Britt Theorin som för något år sedan i Radio Tuff påpekade att den svenska Jas-insatsen i Libyen snarast var ett reklamjippo.

.till Aftonbladet Kultur, som (13/10) har en lång artikel under rubriken ”DE SKJUTER MOTSTÅNDARE” meHörsd underrubriken ”Ukraina i extremhögerns våld – oppositionella mördas, fängslas eller tvingas fly för sina liv”. Den är skriven av Per Leander och Aleksej Sachnin, som bland annat påstår att de ukrainska myndigheternas förföljelser mot alla former av opposition har skapat allt fler riktiga separatister. Hela artikeln kan läsas på http://www.aftonbladet.se/kultur/article19677596.ab

.till de schyssta människor som avskyr krigiskt massmördande och vill stödja kampen för icke-våld och internationell solidaritet genom att ansluta sig till Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF) genom att sätta in medlemsavgiften 200 kr på Tuffs plusgiro 160137-6
----------------------------------------------------
(Hörs 4 ggr per dygn lokalt på 91,4 MHz och världsvida och när som helst på webben www.tyresoradion.se )


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar