söndag, oktober 19

Extrema ISIS härjar

SVÅRBEGRIPLIGA MELLANÖSTERN
Det är minsann inte lätt att hänga med i alla politiska och krigiska svängarna i den muslimska världen. Senaste nytt är att Turkiet nu bombat kurdiska mål i sitt eget land.

Samtidigt blir läget för de syriska kurderna i staden Kobane vid gränsen till Turkiet allt värre. Den Islamiska Staten (ISIS), beskriven som en hänsynslös terrororganisation, har omringat den från tre håll och den väntas när som helst falla i islamisternas händer.

TURKIET FÖR PASSIVT?
De turkiska bombningarna av kurdiska mål var ett svar på de kurdiska demonstrationerna mot turkisk passivitet i striderna om kurdiska Kobane. Uppåt 40 kurder har dödats vid dessa protester, som kräver att Turkiet ingriper till hjälp mot ISIS.

Turkiska stridsvagnar står sedan länge inaktiva vid gränsen till Kobane som ISIS alltmer börjar behärska. Kurdernas frustration har ökat genom att turkarna också vägrar att över gränsen släppa in frivilliga, som vill hjälpa de nödställda i Kobane att försvara sig.

TURKIETS SVÅRTOLKADE ROLL
Mycket är motsägelsefullt i Turkiets agerande. Landet har tagit emot någon miljon flyktingar från det sedan tre år krigsdrabbade Syrien. Samtidigt har det släppt igenom vapen och frivilliga till kampen mot Assad-regimen, som presidenten Erdogan sägs avsky utan att man får reda på anledningen.

I motviljan mot den syriska regimen är Natoländerna, såsom Turkiet, ironiskt nog på samma sida som terroristerna i ISIS.

Turkiet är inte bara medlem av Nato utan är –åtminstone formellt – med i den USA-ledda koalitionen mot ISIS. Men nu tycks turkarna vara mindre angelägna att hjälpa kurderna mot ISIS än att stjälpa ISIS, som man kanske är rädd att provocera med tanke på denna islamistiska organisations högflygande planer på att återskapa ett kalifat. Dessutom är man förstås rädd för att hjälp till kurderna skulle kunna vara en hjälp till ärkefienden, kurdiska PKK.

Det är alltså lite komplicerat, en jävla röra för att tala bollmorasvenska.

STOPP FÖR ISIS KRÄVER SYRISK VAPENVILA”
I den brittiska tidningen The Guardian medverkar Patrick Cockburn, en klarsynt kännare av Mellanöstern. Nu skriver han (21/9) under rubriken ”Nothing will stop Isis except a Syrian truce”. Han menar att varken president Assad eller de ”moderata” och väststödda rebellerna mot regimen är starka nog att samtidigt slåss på två fronter.

Iran stöder den syriska regimen men nu har det gått så långt att även USA:s utrikesminister John Kerry (19/9) välkomnar Iran i kampen mot ISIS.

EXTREMA RELIGIÖSA FUNDAMENTALISTER
ISIS ger sig inte bara på kristna och andra icke-muslimska grupper utan också på shiamuslimer. Enligt Widad Zaki, som hördes i förra Radio Tuff och på ett Tuff-möte den 9 oktober, blir också många sunnimuslimer trakasserade och dödade. Hon är aktiv i Svensk-Irakiska Solidaritetskommittén och besökte Irak i somras.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
(Hörs i Radio Tuff lokalt på 91,4 Mhz, första gången kl 17 den 19/10 och sedan fyra ggr per dygn i två veckor. När som helst kan programmet avlyssnas på webben genom att klicka på www.tyresdoradion.se )


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar