fredag, september 12

"Vad ska man tro då alla ljuger?"

EU ett ”fredsprojekt”?

Vet inte hur många gånger EU nu har riktat sanktioner mot Ryssland, livligt påhejade av USA. I dag trädde EU:s nya sanktioner mot Ryssland i kraft. De hade utarbetats för några dagar sedan. Då sades det dock att man ville vänta för att se hur vapenvilan i östra Ukraina skulle arta sig.

Faktum är att den välsignade vapenvilan i stort sett har fungerat. Under en vecka har alltså människorna i östra Ukraina sluppit få sina bostäder sönderbombade, sina anhöriga dödade eller tvingade på flykt. Ca 3000 har redan dödats och uppåt en miljon har flytt, de flesta till Ryssland.

Själv har jag kanske alltför snällt trott att EU var ett fredsprojekt som det så ofta berömt sig för. Nu verkar EU-länderna snarare besvikna på att det lugnat ner sig i Ukraina. Att militäralliansen Nato, som de flesta EU-länder är medlemmar av, känner sig lite nedstämd är lättare att förstå, nu när de inte längre kan skramla så högt med sina många vapen.

Var det inte den ryske presidenten som tillsamman med sin ukrainska kollega beredde marken för vapenvilan genom förhandlingar i Minsk?

Det tycks ha funnits EU-länder som spjärnade emot det nya sanktionsbeslutet. Kloka politiker anser att det är bedrövligt att man I Europa förhindrar välståndsbefrämjande handel. Flera finländska politiker varnar för att deras land är bland dem som nu kommer att drabbas av ryska motsanktioner.

En informativ uppsats har skrivits av Peter Saramo, som är sekreterare i finländska riksdagen. I motsats till västliga mediers ensidighet försöker han ge olika parters syn på det senaste årets händelser i Ukraina. Det är en bra genomgång av de många turerna i konflikten. Han ställer dock frågan:

Vad ska man tro då alla ljuger?”
------------------------------------------------------------
(Hela Saramos uppsats kan läsas på

1 kommentar:

  1. Anonym6:27 em

    Situationen I ukraina är komplex men NATO EU USA Putin är krigsprofitörer. Alla är intresserade av att skattepengar ska gå till militära projekt, alla använder konflikter för att underbygga militarism och nationalism.


    http://zcomm.org/znetarticle/ukraine-and-neo-nazis/

    SvaraRadera