söndag, september 21

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1371) till....

....till
Södertälje, som sägs ha tagit emot flera flyktingar från krigsdrabbade Irak än hela USA under samma tid.

.till
den lilla ångermanländska orten Mellansel, som tillhör Örnsköldsviks kommun. Den har några hundra invånare och i fjol kom plötsligt 100 flyktingar dit. Hur skulle ett samhälle med bara några hundra invånare klara av en så stor omställning? Skulle flyktingarna trivas? Och vad skulle lokalbefolkningen säga om det blev problem? Det var frågor som många i Mellansel ställde sig.

Roger Fjeldseth på kommunen var nervös, för nu skulle den redan ansatta lilla orten bli hem åt ett hundratal främmande människor. Som i ett trollslag skulle invånarantalet stiga häftigt. Men nu säger han:

Jag var nervös för om vi skulle kunna klara av att göra någonting bra för dem och jag var nervös för att det kunde hända tråkiga saker som skulle få folk att ifrågasätta, varför de kommit hit.”

Hans farhågor kom på skam. Nu hoppas han att flyktingarna ska stanna i Mellansel permanent. Amr Aljamli var mer lättad än nervös när han i fjol klev av bussen i Mellansel efter den långa besvärliga resan från hemstaden Homs i det krigshärjade Syrien. Nu säger han:

Det var fantastiskt att komma till Sverige och bo i Mellansel den första tiden. Människorna där var jättesöta. Jag fick svenska vänner och tränade språket med dem hela tiden”.

Och från gemene man i Mellansel hörs nu glada omdömen om de nya invånarna:

Vad trevliga de är! Det är jättefina människor, otroligt ödmjuka. De har varit väldigt villiga att hjälpa till med saker och ting, med vår fritidsanläggning, med att måla hus, klyva och stapla ved.”

(Källa: Aftonbladet 14/9. Senare i detta Radio Tuff hörs en annorlunda och tyvärr tragisk flyktingberättelse. Den handlar om den 13-åriga Olacka, som efter sitt halva liv i Skärholmen nu hotas med utvisning)

.till
den amerikanske juridikprofessorn och debattören Richard Falk som ogillar president Obamas vapenskramlande.. Han skriver bland annat:

Kriget mot terrorn har alltid handlat om att döda terrorister men man kan inte döda en ism-terrorism. Att göra något åt orsakerna som övertygar folk att bli terrorister skulle vara mycket mera effektivt......Vi dödar människor därför att vi tycker det är fel att döda människor”

.till
journalisten Glenn Greenwald, som blev världskänd när han i tidningen The Guardian avslöjade delar av visselblåsaren Edward Snowdens uppgifter om den tidigare hemliga amerikanska massövervakningen. Nu skriver han bland annat om amerikansk politik i Mellanöstern bland annat:
Det var inte mer än ett år sedan vi översvämmades med budskap om att den syriske presidenten Bashar al-Assad var det värsta onda och ett allvarligt hot och att militära aktioner mot hans regim var både moraliskt och strategiskt absolut nödvändigt.”

Greenwald påminner också om Islamiska staten (ISIS) otäcka härjningar i Syrien och Irak och erinrar om att det bara var ett år sedan USA:s utrikesminister John Kerry faktiskt jämförde den syriske ledare Assad med Hitler. Hans slutord: (fetstilade i originalet)

Nu firar Obamaadministrationen och den amerikanska politiska klassen ett-årsjubileet av den misslyckade 'bomba Assad-kampanjen' genom att starta en ny kampanj: Att bomba dem som bekämpar Assad – just samma sida som USA har beväpnat de senaste två åren.”

.till
USA, världens ledande militärmakt, vars kritiker vi därför ofta citerar i Radio Tuff. Nu skickas ca 3000 amerikaner till västra Afrika för att försöka stoppa den i området alltmer härjande ebola-epidemin. Jättebra!

.till Thomas Erixzon, aktiv i Tuffs systerförening I Nässjö, som berättar om en kampanj som är väldigt viktig att stödja Den har tre huvudpunkter: Inga Natoövningar i Sverige! Lämna det nuvarande Natosamarbetet! Nytt försvar! I uppropet påminner man om att i Nato finns flera kärnvapenmakter. Undertecknarna tycker att Sverige skall verka för internationell nedrustning och stödja FN:s arbete för internationell säkerhet. (Se gärna på nätet www.folkkampanjenmotnato.se
.till kloka människor som köper Tuffs mangogram. Redan finns nu över 115 000 mangoträd bland de hundratals fattiga byarna i indiska Dharampur och flera blir det tack vare mangogrammen, den perfekta presenten. Den finns i tre typer: 1.”För att gratulera....” 2. I stället för blommor” 3. Till minne av.....” Varje träd kostar 5 kronor, så t ex för 200 kr blir det 40 träd osv.. Kan beställas av Monica Schelin, tel 08 – 712 2581, e-post: monica.schelin@brevet.nu


.till solidariska människor, som blir medlemmar i den frivilligt men aktivt kämpande Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF). Medlemskap för enskild 200 kr, för någon på samma adress (familjemedlem) 80 kr -- att sättas in på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6 Hjärtligt välkommen som medlem! Du behövs

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar