söndag, september 7

Leve demokratin! Rösta den14 september!

I min norrländska barndom hade jag massor av fastrar , morbröder och andra släktingar. Knappast någon var politiskt aktiv, men de röstade alltid, fastän på olika partier frän höger till vänster.

En morbror hade varit demonstrant, när militärerna sköt ihjäl fem människor i det som kallas Ådalen 31. Han röstade därför alltid på socialdemokraterna. Han var gift med en gullig människa som var folkpartist i någon nämnd efter Ångermanälven. Det var en produktiv korsning för deras dotter, min yngsta kusin Kerstin har nu i åtta år varit i riksdagen för centern.

Lärde mig alltså tidigt att det finns hyggliga människor av alla partikulörer. Det har jag de senaste 29 åren också upplevt, när jag i Radio Tuff och på www.tyresoradion.se gjort ca 500 intervjuer med politiker från alla partier, de flesta lokala men också ett tjogtal kända rikspolitiker. Inställningen stämmer bra med TUFFs stadgar och verksamhet, som visar att föreningen politiskt och religiöst är helt obunden.

DÄR RÖSTDELTAGANDET ÄR MINST
Det lägsta valdeltagandet i 08-området vid valet 2010 uppvisade Rinkeby. Där struntade 60 procent i att utnyttja sin demokratiska rättighet . Lågt deltagande förekommer i områden med låga inkomster och många problem, alltså bland människor som borde ha de största förhoppningarna på politikerna. Av de 40 procent som röstade i Rinkeby 2010 valde en övervägande majoritet socialdemokraterna.

I Tyresö är valdeltagandet klart högst i välbeställda villaområden, där moderaterna är det det största partiet Lägst är röstandet bland hyreshusen med rödgrön majoritet. Vore jag valstrateg bland partierna till vänster skulle jag råda dem att försöka öka röstandet bland hyreshusen.

BEUNDRANSVÄRDA FRITIDSPOLITIKER
Före EU-valet nyligen fick jag först besök av en charmerande äldre moderatkvinna. Några dagar senare knackade en yngre men lika trevlig s-kvinna på min dörr, som ändå befinner sig två trappor upp utan hiss. Bra jobbat av dessa fritidspolitiker!

Tycker inte om det ibland grasserande politikerföraktet. Har ofta framhållit att det ofta är historielöst, ibland rentav fascistiskt.

Även solen har förstås sina fläckar. Alltså är jag förvånat över att tre lokala moderater med kommunalrådet i spetsen ännu inte har tagit tillbaka sina äreröriga beskyllningar från i fjol sommar, när de okritiskt barnatroddet på en ovanligt lögnaktig Expressenartikel från 1997.

LIMERICKAR
Minns att vi då för 17 år sedan i Radio Tuff läste följande limerick:

En nybliven brudgum i Hessen
blev helt impotent utav stressen.
Men när kvällsblaskan kom
han lindade om
för allt kan ju stå i Expressen.

Limerickar var vanliga på 90-talet här på radion. Roland Schütt skrev många, inte bara om hundarnas komplicerade kärleksliv. Den här till exempel:

En kanonfabrikant i Karlskoga
med Boforsvapen knoga och knoga.
Han sa varje da':
Exporten går bra.
Med licenser är inte så noga.

En anna limerick kallade vi för ”Ältagossens tragedi” eller ”Grova medlemsvärvarversen”, för den löd:

En ivrig yngling i Älta
en flicka på rygg sökte välta.
Hon skrek: ”Du din bluff
har ej gått med i Tuff.!”
På kärlek den natten fick han svälta.
-------------------------------------------------
Åke Sandin i Radio Tuff nr 1370 (7/9 2014)
(Välkommen som TUFF-medlem. 200 kr på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6 .Du behövs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar