onsdag, juli 23

Israelisk fredsveteran om Gazakrigen

CHURCHILL VAR EN SKURK”
I det konfliktdrabbade Mellanöstern är Israel den militärt klart starkaste staten, försedd rentav med kärnvapen. En hårdför högerregering styr men måste ta hänsyn till krafter ännu mera till höger, till exempel bland de allt flera bosättarna.

Israelisk fredsrörelse lär ha förlorat i styrka och medlemmar under de senaste åren. Ännu är dock nestorn bland fredsaktivisterna, den 90-årige Uri Avnery, glädjande nog verksam. För några dagar sedan skrev han en lång artikel i tidningen Haaretz. Dess början är chockerande, för han skriver:

Churchill var en skurk”.

Först tror man att Avnery avser den medelålders Churchills rasistiska uttalanden om indier och andra av britterna koloniserade eller hans lovordande av att britterna med gasbomber från sitt flyg dödade vad han kallade för ”primitiva stammar” i 20-talets Irak.

Nej, det var Churchill under andra världskriget som kritiseras, alltså under den tid han blev västliga mediers mest beundrade statsman.

LONDONBORNA ”GISSLAN”, ”MÄNSKLIGA SKÖLDAR”?
Avnery skriver att Churchill satt tryggt i sin bunker och höll tjusiga tal, medan vanliga människor blev offer för tyska bomber och raketer. Han skriver rentav att de användes som gisslan och mänskliga sköldar. Han skriver: ”När tyska ledare gjorde ett generöst fredsförslag avvisade han detta av galna ideologiska skäl.”

Det här ett ironiskt grepp eller en vild jämförelse med den nuvarande situationen i Gaza. Avnery talar om Churchill men tänker på Hamas, som trots allt flera dödade palestinska civila hårdnackat fortsätter att skjuta sina raketer. Så här sammanfattar han sin jämförelse:

De primitiva Londonborna, vilkas hat mot tyskarna förmörkade deras logik, följde den fege Churchills instruktioner. Deras beundran för honom växte för varje dag och i slutet av kriget hade han nästan blivit en gud”.

TERRORBOMBNINGARNAS EFFEKT I TYSKLAND
Avnery försöker visa att civilbefolkningens svåra lidanden inte alltid leder till att de avskaffar sina ledare. Om de allierade bombningarna av Tyskland under andra världskriget skriver han:

De brittiska och amerikanska flygvapnen bombade tyska städer och förstörde dem grundligt. Sten lämnades inte på sten, ståtliga palats jämnades med marken, kulturskatter utplånades. Oskyldiga civila sprängdes i småbitar, brändes till döds eller bara försvann. Dresden, en av Europas vackraste städer, förstördes totalt på några timmar i en eldstorm.”

Det officiella skälet för detta var att förstöra den tyska krigsindustrin, men detta mål uppnåddes inte, menar Avnery. Det verkliga målet var att terrorisera den tyska civilbefolkningen och få dem att avlägsna sina ledare och kapitulera. Detta misslyckades. Miljoner ton bomber hjälpte inte utan det bara stärkte moralen och människornas lojalitet mot ledningen.

LÖSNINGEN?
Avnery diskuterar sedan olika konflikter med palestinierna de senaste två decennierna. Han frågar vad slutet kommer att bli och svarar med följande ord:

Det kommer inte att bli något slut, bara rond efter rond, såvida inte en politisk lösning uppnås. Det innebär ett stopp för raketer och bomber, ett slut på den israeliska blockaden, att tillåta människorna i Gaza att leva ett normalt liv, främja en palestinsk enhet under en gemensam regering och att föra seriösa fredsförhandlingar. MAKE PEACE ! ”
---------------------------------------------


Hela Uri Avnerys artikel finns på https://www.transcend.org/tms/2014/07/who-is-winning/

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar