fredag, juli 18

BILDT - SJÄLVSÄKER, ENSIDIG, ODIPLOMATISK

Fyra möjligheter till flygkatastrofen
Det malaysiska flygplanet som störtade har det senaste dygnet i mediebevakningen till och med överträffat det idoga och nu upptrappade dödandet i Gaza. 297 stackars människor dödades i kraschen. Det är ungefär lika många som hittills dödats i Gaza.

Om den otäcka flygkatastrofen har det redan vimlat av spekulationer, många grundade på förutfattade meningar. De mera sansade sparar med sina gissningar och anger fyra möjligheter:

° Planet har drabbats av en olycka. Man påminner om det plan från Malaysia Airlines som
mystiskt försvann i mars.
° Det har utsatts för ett terrordåd, inte helt ovanligt i dagens värld.
° Det har skjutits ner av proryska separatister, försedda med ryska missiler.
° Ukrainsk militär har skjutit ner planet.

Carl Bildts kaxiga utspel
Det senaste dygnet har vår utrikesminister Carl Bildt varit ständigt i farten på radio och TV och i upprörda ordalag uttalat sig om den ännu inte klarlagda flygkraschen. Han tror sig veta vad som hänt.

Det är inte några diplomatiska fraser han vräker ur sig. Han talar gång på gång om att flygtragedin var ett dåd av ”gangstrar” och ”terrorister”. Han gör ingen hemlighet av att han menar de proryska separatisterna och indirekt Ryssland, som påstås ha stött dem även militärt.

Carl Bildt verkar återgå till sina yngre dagar, då han grundade sin karriär på att godtroget utnyttja alla de larmrapporter om ryska ubåtar i svenska vatten som medierna vimlade av varje sommarvecka. Senare men mycket mindre uppmärksammat har det i efterhand avslöjats att det var svensk ubåtsnoja eller ”periskopsjuka”, som den brittiske amiralen och ubåtsexperten Ian McGeoch kallade den svenska russofobin.

Vår utrikesminister i det åtminstone formellt neutrala Sverige har knappast varit opartisk under Ukrainakrisen det senaste halvåret. Under maidanrevolten i Kiev åkte han nästan i skytteltrafik till Ukraina och stödde dem som då demonstrerade. Han gladde sig åt att deras utomparlamentariska metoder drev iväg den folkvalde presidenten. Att grupper som Svoboda och Högra sektorn, som i jämförelse gör våra Sverigedemokrater till mainstream, spelade – eller spelar? -- en betydande roll i Kiev, har aldrig bekymrat Bildt.

Collateral damage”, förskönande omskrivning.
Västmakterna, som mer än några andra använt flygbombningar som sitt påstådda ”försvar”, har alltsedan andra världskriget dödat många miljoner civila lite varstans i världen. Det kallas omänskligt nog för collateral damage, alltså indirekt eller oavsedd skada.

Detta är förstås en fräck eufemism, alltså en förskönande omskrivning av att oskyldiga människor massdödas. Kanske var den tragiska flygkatastrofen just ett sådant oavsiktligt dåd, en indirekt följd av de strider som råder i östra Ukraina.

De flesta tycks vara övertygade att det malaysiska planet sköts ned. Vare sig det var de ukrainska eller de separatistiska militärerna som avlossade missilen så hade de ingen koll på vad det var för ett slags plan. Båda parter kan förebrås, eftersom de krigar och då blir alltid oskyldiga människor offer.

Det finns några exempel på att passagerarplan av misstag har skjutits ned. Ett inträffade 1988 ovanför Persiska viken. Då uppfattade den amerikanska robotkryssaren USS Vincennes ett stort plan som de trodde var ett stridsflygplan. Det sköts ner men det var ett civilt iranskt passagerarplan. 290 personer dödades.

Collateral damage?
Den gången var det amerikaner som var gärningsmännen. Kan inte minnas att Carl Bildt om dessa använde ord som gangstrar eller terrorister.
Åke Sandin 18/7 2014


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar