onsdag, maj 22

Vilka gynnas av upploppen i förorterna?


Uppåt hundra bilar brändes ner, en skola, en förskola och en konstverkstad i Husby gård rönte samma öde. Massor av fönster krossades. Värden för många miljoner gick på tre nätter upp i rök eller glassplitter.. Poliser och brandmän som försökte bekämpa skadegörelsen utsattes för stenkastning.

Offren för denna vandalisering var förortsmänniskorna själva, av vilka många är invandrare. Men vilka tjänar på den förstörelse som skett. Romarnas gamla fråga cui bono, det vilka säga "vem gynnas" blir åter aktuell.

En som lyfts fram i rampljuset av våra medier är talesmannen för Husbyföreningen Megafonen, Rami Al-Khamisi. I dag i Sveriges Radios Studio Ett kunde han för andra gången trots upprepade frågor inte ta avstånd från vandaliseringen utan slingrade sig genom att igen att svamla om orsakerna och anklaga polisen.

TYVÄRR GYNNAS SVERIGEDEMOKRATERNA
Sverigedemokraterna borde förläna Rami Al-Khamisi en hedersmedalj för att han så rabiat har bekräftat deras propaganda. Nu kommer deras opinionssiffror nog att öka igen.

Den överväldigande majoriteten av svenskar, till vilka jag också räknar våra många invandrare, ser nämligen polisen som ett skydd mot övergrepp, våld och annan kriminalitet. Själv tillhör jag denna majoritet, även om jag är en gammal fängelsekund, låt vara för att jag som plutonchef valde att vapenvägra, när det svenska etablissemanget ville skaffa blågula kärnvapen.

En del invandrare har också kommit till tals om upploppen. En av dem ansåg att orsakerna var, att poliserna inte var tillräckligt hårda och att straffen var alldeles för milda. Det påminner om en intervju jag för 25 år sen gjorde med tre chilenska killar, som jag haft som elever i skolan bland hyreshusen här i den då förtalade förorten Bollmora. De berättade att de hade moonat, det vill säga hånfullt visat sina bara stjärtar för poliserna i en förbipasserande radiobil.

- Hur reagerade poliserna då, frågade jag
- Ja, snutarna bara garvade.
- Vad skulle ha hänt om ni hade gjort detsamma i Chile?
- Snutarna skulle åtminstone ha skjutit sönder knäskålarna på oss!

Det här illustrerar måhända en kulturkrock.
------------------------------------------
ÅKE SANDIN 13-05-22



1 kommentar:

  1. Anonym11:33 fm

    Hej Åke, bra skrivet. Reinfeldt kallar det huligalism och Duraid Al-Khamisis mamma står på balkongen och skriker Bagdad! Özz Nûjen skriver på sin Twitter: "Förstörd egendom! Brända bilar! Stenkastning!... skriker media. Vem pratar om förstörd barndom, brända drömmar o politik med hjärta av sten?" Oavsett var det här slutar, högre siffror för SD eller fler poliser i förorterna, så är det här ett rop på hjälp och ett krav på uppmärksamhet, på förändring. Fler måste se bortom de brinnande bilarna och faktiskt lyssna på ungdomar som dom två tjejer som pratade i nyheterna i morse; om frustration och diskriminering, om missnöje och om fördomar. Om att ingen förtjänar stenar kastade mot sig, men att många delar dessa ungdomars frustration, att många vet vad upploppen grundas i... I längden, hoppas jag, gynnas ungdomarna och dessa områden av det här. Ingenting kommer att förändras ifall dom inte ryter ifrån, sorgligt nog krävs ofta dramatiska aktioner för att få uppmärksamheten dit, Paris 2005, London 2011... Först när upploppen blir en världsnyhet, först när upploppen sprids från förort till förort besitter dom själva lite makt, makten att förändra. Man ska inte kasta sten på någon, men desperata människor gör desperata saker.

    Två läsvärda artiklar: http://www.aftonbladet.se/nyheter/article16827110.ab?fb_action_ids=620959864598219&fb_action_types=og.recommends&fb_source=other_multiline&action_object_map=%7B%22620959864598219%22%3A391513620963474%7D&action_type_map=%7B%22620959864598219%22%3A%22og.recommends%22%7D&action_ref_map=%5B%5D

    och http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kravaller-pa-mammas-gata_8196770.svd

    Anna (Lisas dotter)

    SvaraRadera