måndag, maj 13

Den tuffa föreningens oberoende radio april-maj

Tyresö Ulands- och Fredsförening, dvs TUFF, är sedan 46 år en mycket aktiv förening med nu över 400 betalande medlemmar. Kolla gärna www.tuff.fred.se så ser du många exempel på de olika aktiviteterna.

Välkommen som medlem du också! Det blir du genom att sätta in en årsavgift på 200 kr (+familjemedlem för 80 kr) på Tuffs plusgiro 16 01 37 - 6 Då får du regelbundet Tuff-kalendarium och TUFF-bladet antingen på e-post eller på papper via vanlig post.

Här på bloggen kan du ofta läsa om Tuffs omfattande biståndsverksamhet inte minst till Indiens fattiga. Lägg märke till att varenda insamlad krona skickas oavkortad till ändamålet, ty i Tuff och Radio Tuff arbetar alla oavlönat. Inte heller belastar vi skattebetalarna, eftersom vi inte har några offentliga bidrag.

Just nu har Tuff en kampanj för att finansiera en skola för 300 barn till analfabeter i det krigsdrabbade och utfattiga Kongo. Vi har redan fixat kostnaden för fyra av de sex klassummen i den planerade skolan genom att solidariska människor bidragit med insättningar på Tuffs insamlingskonto pg 79 36 36 -2.

RADIO TUFF HÖRS VARJE VECKA SEDAN 1985
Föreningen är bland annat unik därför att dess Radio Tuff har hörts varenda eviga vecka sedan 1985 på 91,4 MHz (lokalt) och www.tyresoradion.se (världsvida). På webben kan man i fliken "Arkiv" lyssna också på tidigare Radio Tuff. Just nu hörs Radio Tuff nr 1340 (!) och det innehåller i korthet:

Veckans rosor delas ut till nya medlemmar, ett TV-program, en jemenitisk journalist, en israelisk soldatrörelse, en röst i "Ring P1", en f d Moskvaambassadör, en oberoende journalist, två lokaltidningar och två Tuff-arrangemang. Monica Schelin frågar ut Åke Sandin om TUFFs samarbete och inställning till olika religiösa riktningar och samfund. Åke Sandins krönika har rubriken 1 MAJ OCH "SKRÄCKVISIONER UTAN GRUND" och handlar om vår traditionella men överdrivna skräck för Rysssland.

TUSENTALS ANDRA PROGRAM PÅ www.tyresoradion.se
Som en bieffekt av Radio Tuff hörs på radion sedan 1995 också Succékanalen 91,4, där det hittills har sänts 200 halvtimmesprogram per år av ett mycket skiftande slag. Kanalen är lokalpatriotisk, men faktiskt också global. Det beror på att i trakten bor folk från alla svenska landskap, och många uppvuxna i nästan hundra olika länder har också intervjuats.

Här kommer korta sammanfattningar av de nu aktuella programmen:

31/3-21/4:
Journalisten och författaren Bror Perjus i Ällmora, Tyresö, frågas ut sin text "Det reformistiska manifestet", som diskuterar de rikas makt, bankerna, skatteparadisen och de ekonomiska kriserna och betonar behovet av starka folkliga rörelser och en global demokrati.

Lennart Liedén om boken "Omställningens tid", som bland annat berättar hur den forna bilstaden Detroit försöker klara sina problem liksom Portland i nordvästra USA och Kubas huvudstad Havanna. Som skandinaviska exempel på lokalsamhällens framgångar nämns danska Samsö och jämtska Fjällbete.

En av Tyresös ledande Sverigedemokrater, Ove Karlsson, utfrågas av Leif Bratt om partiets politik och kommunala insatser och ambitioner.

Leif Bratt frågar ut Tyresös miljöpartister Marie Åkesdotter och Peter Bylund, bland annat om deras situation som opposition och om sina ansträngningar att göra kommunen grönare.

7/4-28/4:
Hjördis Ahlin Boström och Johanna Ågren är aktiva i kollektivhusföreningen i Tytresö, där de tycker det borde finns kollektivboende. De berättar om fördelarna med sådant boende för alla åldrar och människotyper.

Terje Engh, Lena Hedström, Peter Dicke och Juan Chamorro släpps lösa med historier, vitsar, limerickar och allmänt glammande.

Leif Bratt intervjuar två ledande folkpartister Mats Larsson, vice ordförande i Kommunstyrelsen och Margareta Ternstedt, ordförande i Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden

Två ledande Tyresömoderater frågas ut av Leif Bratt. Det är Andreas Jonsson, ordförande i Socialnämnden och Dick Bengtsson, ordförande i Kultur- och fritidsnämnden.

14/4- 5/5:
Sven Bodin är Värmdöbo med släkt här i Tyresö. Han berättar om sin hemö Trysunda, som han också skildrar på sin hemsida. Ger glimtar från den inte toleranta bruksortsandan förr i världen. Han prisar den ångermanländske författaren Lubbe Nordström.

Anna Höglin, nu 94, på Sjöhagsvägen berättar i en repris från 1999 om sin barndoms ö Trysunda vid Höga kusten, om fiske, historier och sjukdomar som spanskan och tbc. Men hon minns också "Amaltheamannen" Anton Nilsson, när han bodde i Tyresö.

Från ett offentligt möte i Tyresö om "Kvinnor i krig" hörs Widad Zaki om kvinnor i oroliga Irak och Trollbäckenbon Marcus Landström om det skakande våldet mot kvinnor och barn i det krigsdrabbade östra Kongo.
Tyresö Ulands och FredsFörenings Radio Tuff (1338-39) innehåller "rosor”, tuffa krönikor och intervjuer om fred och internationell solidaritet. Medverkande: Åke Sandin, Monica Schelin, Hampus Eckerman med flera.

21/4- 12/5:
Terje Engh berättar om ett besök i Thailand, om dess folk, buddhistiska religion, mat och politik t. ex. "rödskjortorna". Han intervjuas också om nöjeslivet och glädjeflickorna, som applåderade åt hans och hans frus dansuppvisning.

Thomas Berglund var duktig lärare på Nyboda skola och blev sedan Tyresös skoldirektör i flera år. Det blir alltså tal om skolor, betyg, elevråd, nyheter och privatiseringarna. Han intervjuas också om sin barn- och ungdom och hur det var att bo på Hinseberg, där pappan var fångvaktare.

Kicki Gillberg (28) växte upp i Bollmora, fick problem i skolan bland annat på grund av pappans tidiga död. Hon undervisades på resursskolan i Hanviken och sedan på behandlingshem, men har sedan också haft jobb och lyckats med sitt bantningsförsök

Emma Linder, Tyresö och Karin Hermansson, Uppsala, är klasskamrater på folkhögskola. De berättar om ett besök i Tanzania, där de kom i kontakt med människor som försöker hjälpa gatubarn. Nu visar de på Kulturcaféet 26/4 en utställning med foton av och med gatubarn och av östafrikansk konst.

28/4-19/5:
22-åriga Elisabet Avramidou har skådespelarpåbrå genom sin mamma Marina Granlund i Hanviken. Hon uppträdde som indisk dansös, innan hon i fjol stack iväg till Bombay. Där har hon redan fått en huvudroll i filmen Mickey Virus och hennes artistnamn är nu Elli Avram. Hon berättar om filmcentret Bollywood, hur det var att lära sig hindi, om slum och indiskors situation,

Unge Alexander Palmér bor i Tyresös Nytorp, går första året på gymnasiet i Sickla, där han också ägnar sig åt klättring. Han diskuterar religioner, har inför konfirmationen besökt Assisi och är aktiv inom kyrkan. Men han är också nybliven ledamot av Tuffs styrelse och får näsvisa frågor om sin frisyr.

Kerstin Ölmerud bor på Njupkärrsvägen och växte upp i Vetlanda, har i många år varit lärare i Nyboda, bland annat för specialklasser med annorlunda elever. Hon berättar också om sitt arbete med coaching för att få folk att må bättre.

Nina Brogärd, Anders Gullberg, Terje Engh och Peter Dicke släpps lösa med historier, limerickar och vilt glammande

5/5-26/5:
Christine Mühlbach bor på Sikvägen, har varit harpist i Hovkapellet och vi får höra ett musikstycke med henne. Hon berättar om sin uppväxt i DDR, om muren och om hemstaden Dresdens sevärdheter, som gav staden tillnamnet Elbes Florens men också om terrorbombningarna i februari 1945.

KG Lindeberg, Holger Svensson och Göran Stenberg intervjuas om Trollbäcken Lions arbete med välgörenhet, miljöarbete och utdelande av stipendier. De berättar om de traditionella Trollbäckendagarna med många lockande inslag, som i år äger rum i Fornuddsparken den 24-26 maj

Sylvia Ljungdahl fick i vintras priset som "Årets ledare" vid Tyresö kultur- och idrottsgala. Hon är ordförande i både Tuff och Kvinnojouren, så hon intervjuas om arbetet för utsatta kvinnor och om Tuffs omfattande aktiviteter och biståndsarbete.

Tyresö Ulands och FredsFörenings Radio Tuff (1340-41) innehåller "rosor”, tuffa krönikor och intervjuer om fred och internationell solidaritet. Medverkande: Åke Sandin, Monica Schelin, Hampus Eckerman med flera.

12/5-2/6:
Bengt Rudolf Persson berättar om sin småländska barn- och ungdom och om sina studier som gjorde honom till statistiker på fackförbundet Byggnads men också om arbete i Tanzania, Laos, Palestina och andra länder. Det blir också tal om hans frus religion, buddhismen, och om hans gamla Tyresövänner.

Leif Bratt intervjuar Tyresö kommuns ekonomichef Dan Näsman, som får frågor om Tyresös ekonomi, såsom skatter, framtida utveckling och om den ekonomiska politiken är hållbar eller kanske leder till kris

Pingstpastorn Samuel Jonsson utfrågas av Leif Bratt om sin tro, skillnader mellan olika frikyrkor och deras historiska framväxt. Han intervjuas också om Pingströrelsens syn på Svenska kyrkan

Radiogruppens Björn Malmberg och Anita Jonsson följer nu upp sina tidigare program om vinter- och vårfåglar med en halvtimme om sommarfåglar, för nu kommer ju alla flyttfåglar tillbaka. De har också besökt tranorna vid Hornborgasjön och vi får höra ett urval av olika fåglars sånger.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar