lördag, maj 18

ROSOR från RADIO TUFF (1341) 19/5-2/6 -13 till…



….till Carl Bildt (det var bra länge sen han fick en ros), som nu kommenterar den ryska flygövningen över Östersjön i påskas på internationellt vatten. Han kallar den efterföljande stora debatten i Sverige "rätt hysterisk" och hävdar: "Det finns inget sakligt underlag för påståendet att de övade anfall mot Sverige". Det stämmer med krönikan i förra Radio Tuff, där det bland annat hette: "Våra militarister dräglar som Pavlovs hundar, så snart Ryssland förs på tal. Även annars kloka bedömare får frispel på grund av den sekellånga hjärntvätt vi har utsatts för om det 'ryska hotet' ". (Bara taggarna på en ros erhåller han däremot för att han så skickligt underblåste den svenska ubåtshysterin och för att han lät bli att skriva på en resolution mot kärnvapen)

….till Birger Schlaug (minns vi honom?), som i Fria Tidningen (15/5) skriver under rubriken "KRIGSRUBRIKER MED DOLD AGENDA". Han finner det överraskande, att han i fråga om de ryska planen över Östersjön i påskas befinner sig på samma sida som Carl Bildt och påpekar ironiskt: "Medierna har alltid varit duktiga på att hetsa till krig och krigshandlingar. Sådant händer förstås inte i vårt land….Men man kan ju alltid hetsa lite grand i syfte att höja de militära försvarsanslagen och med målet att få Sverige med i Nato:" Och Schlaug uppger: "Det enda överskridande av andra länders luftrum som skett de senaste åren har varit svenska JAS som kränkt finskt luftrum".

....till Josefin Lind, aktiv i Svenska läkare mot kärnvapen, som om Carl Bildts vägran att i motsats till 78 andra länder, däribland Norge, Danmark och Island, skriva under uttalandet om att världens kärnvapen borde avskaffas, säger: "Det är inte trovärdigt av Bildt att kalla detta för ett 'stickspår' och att avfärda våra nordiska grannar och världens största humanitära organisation som oseriösa"

….till Tyskland, som kanske är Europas mest mångkulturella land, möjligen rentav det minst främlingsfientliga? I varje fall meddelas nu att förra året tog Tyskland faktiskt emot hela en miljon invandrare. Samtidigt skärper England sina regler för invandring och nyligen fick Independent Party, som kräver utträde ur EU och minskad invandring, en fjärdedel av rösterna i de engelska kommunvalen. Och nu har två engelska ministrar sagt att de kommer att rösta på att England lämnar den europeiska gemenskapen. (Råttorna lämnar skeppet?)

….till fredsforskaren Jan Öberg, som basar för Transnationella stiftelsen för freds- och framtidsforskning i Lund och som nu skriver om de ofta framförda larmen om hoten från Iran: "Det är faktiskt föga som stöder dessa farhågor. Varje gång Iran satsar 7 dollar på sin militär, satsar USA 700 dollar, Israel 15 dollar, Saudiarabien 44 dollar, och Arabemiraten 16 dollar. Om Iran startar ett krig måste det bortse från att 'maktbalansen' är 110 mot 1 till dess motståndares förmån. För att konstruera ett hot från Iran måste man anta att dess ledare är galningar eller självmordiska, men inget tyder på det."

….till Sveriges Radios program "Nya vågen", som (14/5) hade ett inslag om Hollywoods stereotyper. En amerikansk medieprofessor uppgav att redan före terrordåden den 11 september 2001 hade Hollywood gjort 1100 filmer, där araber rasistiskt framställdes som hotfulla och farliga. (Vore intressant om någon medieprofessor också ville kolla hur många antiryska och antityska filmer som Hollywood mer eller mindre rasistiskt har producerat)

….till välgörenhetsgalan för kongolesiska barn på Tyresö gymnasium den 11 maj. Den anordnades av föreningen Elikia na Biso, som Tuff-medlemmarna Miza och Marcus Landström startat. Många fina artister framträdde och kvällen gav ett netto på 30 000 kr. Stödet från Tuff nämndes med tacksamhet. Till den skola för barn till kongolesiska analfabeter från 13 fattiga byar som planeras har ju Tuff genom bidrag från solidariska människor redan finansierat fyra av de sex klassrummen.

….till Lena Lönnqvist, som nu avslutar sin tid som ekumenisk följeslagare på Västbanken med ett resebrev igen. Hon berättar om den palestinska kvinnan Halime, som grät av besvikelse och ilska. Lena skriver: "Jag höll om henne och försökte trösta på min dåliga arabiska. Orsaken till hennes upprördhet var att familjens 200 planterade olivträd, på terrassodlingarna intill oss, drogs upp med rötterna av ett antal män, dels med grävskopa och dels med hackor och spadar. Arbetarna beskyddades av 25 beväpnade israeliska soldater som kom i arméjeepar och hindrade lokalbefolkningen från att komma för nära. Plantorna fraktades sedan bort. Mina barn har planterat de här träden och det kostade oss mycket, klagade Halime mellan tårarna. Hur ska vi nu klara oss?"

….till unga Sofia Quiroga som gjorde ett fint bildspel om Tyresö UIands- och FredsFörening, vilket visades i församlingshemmet den 14 maj för Tyresö församlings ungdomar.

….till Tuffs kommande stora vårloppis lördagen den 25 maj kl 11-15 utanför Tyresö centrum nära Bollmorahallen. Där kan vi fynda och hjälpa Tuff med ekonomin. Föreningen har inga offentliga bidrag och vartenda öre från insamlingskontot går oavkortat till projekten i Indien, Kongo etc.

….till Tyresö skolas och Kumla skolas traditionella dagsverken som i år äger rum den 31 respektive 22 maj för Tuffs indiska projekt. Stöd elevernas och personalens ansträngningar att arbeta in pengar till skolor för mycket sämre lottade jämnåriga i Indien! Lägg märke till att varje insamlad krona går oavkortat från Tuff till ändamålet. Och att våra pengar räcker till många gånger mer i Indien

….till vår indiska partner Bhikhu Vyas, som berömmer Tyresöskolorna för deras insatser. Han berättar att de summor som de två skolorna brukar få in vid dagsverkena kommer att under ett år finansiera fyra lärares löner vid skolan Girivan med 100 elever, barn till analfabeter Dessutom räcker det till mat åt nästan alla elever, enkla skoluniformer, biblioteksböcker, skolhälsovård och bra dricksvatten.

....till Sveriges Radios musikkanal P2, som nyligen hade ett program med Ulla Sjöbloms sånger. Som Radio Tuffs gammalmodiga svar till hysterin kring den stora europeiska schlagerfestivalen i Malmö ska vi nu höra henne sjunga Leó Ferrés Le piano du pauvre, alltså "De fattigas piano" som den tolkades av Lars Forssell:  (Låten hörs på http://www.youtube.com/watch?v=Sn4yuTpUUxg )



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar