tisdag, maj 21

Irak, Tunisien, Husby och tack och lov Ferlin

INBÖRDESKRIG HOTAR?
På sistone har många varningar kommit för att Irak kan drabbas av ett inbördeskrig, som i förfärlighet kommer att överträffa eländet i Syrien. I går meddelades att både i Bagdad och Basra hade ett antal bilbomber briserat. 55 människor dödades, flera hundra skadades. (Jag undrar nu oroligt hur det går för de två barnbibliotek i Bagdad, som vi i Tyresö Ulands- och FredsFörening, TUFF, stött med pengar)

Det uppges att dessa mord drabbar områden, där shiamuslimer bor. Dessa är i majoritet i Irak och det sägs, att det är sunnimuslimska terrorister som utför dåden. De känner sig lite undanträngda, sedan de under Saddam Husseins tid haft ledande positioner.

Amerikaner och britter må ursäkta men dessa terroraktioner med bilbomber och muslimska självmordsbombare har dödat oändligt många fler muslimer än västerlänningar. Mer än vanligt känner jag mig religiöst obegåvad när jag konstaterar det och hör hur mördare hyllar sin Allah, när de dödat oskyldiga medmänniskor. Att göra det är väl i alla religioner den värsta av synder. Men är det möjligen så att politiska och ekonomiska krafter utnyttjar människors tro för sina egna syften?

Det är lätt att bli ironisk i den här frågan. Läste att mordiska irakiska sunnimuslimer, som hemma brännmärktes som terrorister, kallades frihetshjältar när de uppefter floden Eufrat överskred den syriska gränsen för att bekämpa Assadregimen, som ju tillhör alawiterna, en shia närstående religiös riktning. Har länge misstänkt att det ensidigt västliga stödet till de föga eniga rebellerna beror på att Syrien är den enda Iranvänliga staten i regionen, och Iran utmålas ju alltid som det stora hotet i våra medier.

"ARABISKA VÅREN" I TUNISIEN.
Den i våra medier så prisade arabiska våren började ju i Tunisien i slutet av 2010. Sedan spred den sig till Egypten och andra länder. Tunisiens president Ben Ali gick ganska snart i landsflykt till Saudiarabien. Är det fortfarande politiska vårvindar som blåser ljuvligt varma i det för oss turister så lockande Tunisien?

Några gånger har jag besökt Tunisien, mest för att bada och sola men också för att göra radioreportage. Då har jag passat på att utanför huvudstaden Tunis besöka lämningarna efter Kartago, som för 2200 år sedan var romarrikets främsta rival i maktkampen om Medelhavet.

En av mina vänner är Karim, en ung tunisier. Han är en duktig och arbetsvillig kille, som trots det har haft väldigt svårt att få ett permanent jobb i Sverige. Nyligen blev hans pappa svårt sjuk och vi hjälpte honom att kunna resa till Tunisien för att träffa sin far. Karim ringer ibland och det han berättar är inte trevligt att höra. Det är laglöshet och nästan kaos som i dag präglar Tunisien. Folk vågar inte gå ut efter mörkrets inbrott, affärerna har varubrist och är bara öppna ett par timmar om dagen. Den tidigare så blomstrande turistnäringen befinner sig i svår kris, ett öde som också tycks ha drabbat Egypten.

Den mångomtalade "våren" verkar ha övergått i bister höst.

VILKAS BILAR BRÄNDES I HUSBY?
Under de två senaste nätterna har det varit "upplopp" i Husby. Maskerade ungdomar har bränt minst femtio bilar, krossat fönster, kastat sten mot polis, brandkår och till med mot räddningstjänsten. Förståsigpåare diskuterar "utanförskapet" och en del finner det vara en rimlig reaktion mot "övervåldet" från polisen.

Ja, för någon vecka sedan ingrep poliser och sköt ihjäl en 69-årig Husbybo, som viftade hotfullt med en machete och påstods vara psykiskt sjuk. Är det för mycket begärt, om man förväntar sig att poliser kan oskadliggöra en sådan person utan att skjuta honom till döds?

Men om det nu var en slags hämndaktion, vilka blev då offren? Ja, några poliser skadades lindigt för all del, men de verkliga offren var ju Husbys människor, som till största delen är hederliga och schyssta. Det var deras bilar som brändes sönder, deras fönster som krossades och deras nattsömn som stördes, bland annat genom att ett hyreshus mitt i natten fick evakueras.

Husby kommer nu att förlora mycket av sitt tidigare anseende. En av de bästa medarbetarna i Radio Tuff har länge bott i Husby, som han berömt som till och med lugnare än Bromma. Men nu tycks också Husby gå en tunisisk höst till mötes.

FERLIN: "DET VAR SÅ HELVETES ROLIGT"
Vad kan då drivkraften och avsikten vara, när man framför allt otäckt drabbar en massa oskyldiga grannar? Kan det möjligen vara att ungdomar tycker det är häftigt, ja rentav roligt, att ställa till med rabalder. Det är kanske dags att minnas skalden Nils Ferlin, som vi ägnade fyra halvtimmar åt på Tyresöradion www.tyresoradion.se  Han umgicks inte i etablerade kretsar och visste därför en del om de strömningar som finns i folkdjupet.

Ferlins dikt "Uppriktigt" kan alltså vara aktuell i dessa dagar, även om den handlar om den franska kontrarevolutionen för 200 år sedan:

Jag var en av dem
som - en natt i maj
1814 -
stormade Panthéon
och kastade Voltaires benknotor
på avstjälpningsplatsen
vid Barriére de la Gare.
Det gjorde jag inte för kyrkans skull
eller för Frankrikes
utan bara för det
att jag tyckte
det var så helvetes roligt.
-----------------------------------------
ÅKE SANDIN 13-05-21, stolt över att ha bott i det tidigare så förtalade Bollmora i 49 år och i 20 år varit lärare här bland hyreshusen för tonåringar, som ofta var drabbade av den grundläggande orättvisan: Att inte få välja föräldrar

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar