söndag, maj 5

1 MAJ 2013 OCH "SKRÄCKVISIONER UTAN GRUND"


Också på första maj i år sjöngs Internationalen , men inte heller nu den redan för över 100 år sedan förbjudna versen:

Till krigets slaktande vi dragits,
vi mejats ner i jämna led.
För furstars lögner har vi slagits,
nu vill vi skapa evig fred.
Om de oss driver dessa kannibaler,
mot våra grannar än en gång,
vi störtar våra generaler
och sjunger broderskapets sång.

Numera är det inte furstars lögner som får oss att acceptera en militariserad värld utan våra medier, som älskar att basunera ut hotbilder för att få oss att fogligt betala skatt till allt otäckare vapen för massmord på medmänniskor. Det militär-industriella-mediala komplexet har en enorm makt, som till och med Eisenhower varnade för och han hade inte bara varit USA:s president utan tidigare också allierad överbefälhavare i andra världskriget.

En konstig debatt skedde inför årets första maj. Sex ryska plan hade i påskas övat över Östersjön på internationellt vatten på behörigt avstånd från svenskt luftrum. Ryssarna hade i förväg meddelat svenska försvaret om denna övning. Ändå blev det i våra medier stora larmrapporter. En del politiker jämrade sig över att inget svenskt JAS-plan hade skickats upp för att visa ryssen att vi var försvarsberedda. Till och med den socialdemokratiska ordföranden i försvarsutskottet Peter Hultqvist beklagade den svenska passiviteten, märkligt nog en slags kritik från höger av den moderata försvarspolitiken.

Däremot håller våra opinionsbildare tyst om alla de militärövningar som Nato hållit till och med på svenskt område de senaste åren. Inte heller erinrar man om att USA har minst tio gånger så stor krigsmakt som Ryssland och den har som bekant varit flitigt i farten lite varstans i världen. Men i Dagens Nyheter (4/5) skriver Rysslandskännaren professor Stefan Hedlund under rubriken "Ryssland utgör inte något militärt hot mot Sverige". Han talar om "skräckvisioner utan grund".

Våra militarister dräglar som Pavlovs hundar, så snart Ryssland förs på tal. Även annars kloka bedömare får frispel på grund av den sekellånga hjärntvätt vi har utsatts för om det "ryska hotet". 1912 skrev Sven Hedin, då nationalhjälte på grund av sina upptäcktsfärder, den lilla boken "Ett varningsord". Han beskrev där vika vidrigheter vi svenskar skulle få utstå vid en rysk ockupation. Boken spreds i miljonupplaga och bidrog till att den liberala statsministern Karl Staaff tvingades avgå. Hans regering var den första någorlunda demokratiska men han föredrog sociala reformer i fattig-Sverige framför kunga- militär- och herremaktens krav på pansarbåtar.

Vår generations russofobi är präglad av de otaliga larmrapporterna om ryska ubåtar som påstods vimla i svenska vatten. Dessa skrönor har i medierna fått hundra gånger så stort utrymme som avslöjandena om att de i verkligheten var undervattensskär, minkar, sälar, läckande avloppsrör eller groggfarbröders synfantasier från sommarstugeverandan.

Jag kan ge många exempel på ubåtshysterins falsarier, men för att som fredsaktivist inte i onödan utmana militarister nöjer jag mig med att citera några högt uppsatta utländska militärer. Den brittiska ubåtsexperten och amiralen Ian Mc Geoch ansåg att Sverige led av periskopsjuka och tillade:

"Allt tyder på att U 137 gjorde sig skyldig till ett grovt navigeringsfel. Och jag kan gladeligen (very happily) slå vad om en miljon kronor att ingen sovjetisk ubåt varit i svenska farvatten sedan dess. Det finns inget motiv för ryssarna att göra det. Man spionerar bättre från en reguljär färja än från en ubåt"

Den tyske generalen Franz Uhle-Wettler, som tillhörde Natohögkvarterets inre krets, skrädde heller inte orden, när jag intervjuade honom:

"Jag har ALDRIG trott på de sovjetiska ubåtarna i svenska vatten….. En rysk amiral, som dussintals gånger hade skickat ubåtar till Sverige, skulle ha förtjänat guldmedaljen och förstapriset i idioti."

Och den norske konteramiralen Ola Thomesen tyckte att den svenska marinen hade hjärntvättat sig själv. Han kunde tydligen många Sverigehistorier för han gjorde denna ironiska liknelse:

"När man sitter i skogen en mörk natt och väntar på älgen, vill man tro att varje ljud man då hör är en älg. Vi i Norden har ju alltid trott på tomtar och troll, och när vi slutat att tro på det, vill vi ha något annat som ersättning, så varför inte okända undervattenfarkoster?"
----------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och Fredsförenings Radio Tuff 1340 www.tyresoradion.se









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar