torsdag, februari 3

Radio Tuff och andra program

I snart 26 år har Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff hörts varenda vecka, sannolikt ett rekord för frivilligt gjord radio. Dessutom har jag sedan 1995 gjort över över 3000 halvtimmesprogram på Succékanalen 91,4 Tyresöradion.

Dygnet runt hörs på denna radio tolv olika halvtimmesprogram på 91,4 MHz. Fyra eller fem nya läggs på varje söndag från kl 17. Numera kan du lyssna när du vill på något av dessa tolv program genom att klicka på http://www.tyresoradion.se

Här nedan kommer först innehållet i Radio Tuff 1282 i största korthet och sedan sammanfattningar av de tolv andra programmen som just nu hörs:

RADIO TUFF nr 1282:
Veckans rosor delas ut till Röda korset, en DN-debattör, en amerikansk Balkankännare, ett brev från Härjedalen, två jurister, solidariska medlemmar och lockande mötesarrangemang.

Hampus Eckerman kommenterar bland annat oron i arabländer, israeliska högermän samt amerikanska mc-gäng och djurrättsaktivister.

Från Malmö berättar Marianne Stieger om myterier från det kända på Bounty och nu den tyska upprördheten om skolfartyget ”Gorch Fock”.

Generalsekreteraren i Svenska Freds Christoffer Sjöholm om sina år som biståndsarbetare i Kosovo.

Åke Sandins krönika har rubriken ”Diana Johnstone och traska-patrullo-patrasket”

Texter från Radio Tuff finns att läsa på http://www.tuff.fred.se och http://www.tuffsandin.blogspot.com

De tolv program som denna vecka hörs på Tyresöradion
16/1-6/2:
Uppvuxen i Stockholm med italienska och tyska föräldrar och i dag boende i Schweiz är Rainer Santi en sann europé. Har jobbat i Svenska Freds och blivit kollad av östtyska Stasi. Han intervjuas också om Genève och schweizisk politik.

Daniel Arróspide växte upp i Bollmora, son till Edmundo, vars fina insatser för Tyresöradion vi minns med tacksamhet. Daniel gick i katolsk skola, är i dag företagare i Uppsala och är engagerad i debatten om aggressiv islamism. Han utfrågas också om sina idoler.

Marianne Eriksson i Krusboda, tidigare ett känt ansikte i Konsum Bollmora, bodde i unga år hos skådespelaren Per Oscarsson, vars tid i Tyresö hon också minns. Hon berättar om Maria Regina i Nacka, ett hem för svårt sjuka, men också om sitt intresse för dans.

Kerstin Driving växte upp i Brostugan vid Drottningholm, bor sedan långe i Tyresös Nytorp, har under många år varit en uppskattad lärare i Bergfoten och andra Tyresöskolor. Har haft särskilt intresse för bild och keramik och på fritiden för segling.

23/1-13/2:
Anna Lexelius är projektledare för KomAn, som försöker finna vägar till jobb åt folk med funktionsnedsättning. Hon intervjuas om sina tidigare jobb på Försäkringskassan och hos men berättar också om sitt intresse för u-länder och betonar vikten av samverkan.

Gerhard Wriggers har bott länge i Bollmora men växte upp i Hamburg, varifrån han under kriget evakuerades till Bayern. Jobbar ännu som sadelmakare, berömmer lärlingssystemet, har varit båtägare och bor i bostadsrätt på Granitvägen.

Ebbe Björkmans fjärde och sista del om Nils Ferlin, om skaldens giftermål, sista år och död 1961. Diktsamlingen ”Med många kulörta lyktor” nämns och flera dikter läses.

Nina Brogärd, Peter Dicke, Terje Engh och Åke Sandin glammar till med historier, många limerickar och elakheter

30/1-20/2:
Peter Inghe och Jörgen Toreson berättar om vår jazzklubbs lockande program vintern och våren 2011, bland annat om klubbens populära Ålandskryssningar Vi får höra flera låtar, t ex med Storyville Creepers, Trinity, Pan Brazil, och Hep Cats.

Bengt och Gun Larsson har bott på Björkbacken i många år, men Bengt växte upp på Gotland och Gun i östgötska Söderö. Han berättar om sitt jobb som bl a scenmästare på Dramaten i 43 år och båda minns pjäser, skådespelare och utomlandsturnéer.

Anna Höglin, i dag 92, berättar i en repris från 1999 om sin uppväxt på Trysunda, den lilla ön utanför Höga kusten. Hon intervjuas om Drevviken, spanska sjukan 1918, skeppsbrott, getter, båtar, psalmer och smuggling av 96-procentig sprit.

Tyresö Ulands och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1282-83) med ”rosor”, intervjuer, krönikor m m. Medarbetare: Hampus Eckerman och Marianne Stieger. Programledare: Åke Sandin och Monica Schelin.

Från söndagkväll den 6 februari hörs följande fyra nya program:

6/2- 27/2:
Lärarna Kerstin Andersson och Jonas Hugosson samt gymnasisten Sofia Quiroga besökte kring nyår Indien och berättar nu om de många Tyresöprojekten där, såsom skolor, mangoträd, brunnar, dammar med mera och berömmer våra indiska partners.

På Granängsringen bor Ömer Tüysüz, politiskt aktiv, uppvuxen som kurd i Turkiet. Han berättar om armenier och andra folk i Turkiet, om PKK och kurdernas situation, oroligheterna 1979-80, religionerna, slöjorna, moskéerna och de olika språken.

Jakob Persson på Kyndelgränd kom som adoptivbarn till Hudiksvall från Etiopien, vars ”ledaresvin” han nämner. Intervjuas om sitt jobb som brevbärare i Bollmora, om sina tävlingar på skidor och i maraton men också om sitt intresse för musik.

Aria Pedram (pseudonym) bor i Sköndal och är iranier som pluggar på KTH. Han berättar om iransk politik, religion och historia men också om domstolar, natur, oljetillgångar, biltäthet, barnbegränsning samt vad han tycker om Sverige

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar