söndag, februari 13

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1283) 13-27 feb till....

....till Tuffs partner i Belgrad, Lina Vuskovic, som nu meddelat hur hon använt de 5000 kr vi skickade i höstas. Flera av de gamla fattiga har fått pengar och köpt kläder och annat för att klara den kalla vintern. Deras jul förgylldes av de julklappar de fick för våra pengar.

....till våra indiska partners, Bhikhu och Kokila Vyas samt Rajesh Shah, som nu meddelar att de kommer till Tyresö i mitten av april.

....till Den norska regissören Vibeke Løkkebergs skakande dokumentär Tears of Gaza (Gazas tårar), visades inför tre fullsatta salonger på Göteborgs filmfestival förra veckan . Den handlar om tre barn och hur deras liv gestaltar sig under och efter Gazakriget vintern 2008-2009, då de förlorade sina föräldrar Det är förmodligen en av de hemskaste krigsdokumentärerna som gjorts. Många blev berörda och engagerade. Det framgår bland annat av att filmen röstades fram till publikens pris för bästa långfilm, detta i en festival med ca 200 000 besökare. (Mera om detta senare i Radio Tuff)

....till Sveriges Radios program ”Nya vågen” (8/2), där journalisten Lars Lindberg kommenterade åtalet mot de tre män, som i augusti 2010 protesterade mot Natos bombfällningsövningar i Norrbotten genom att flyga drake och göra en kortfilm. Han menar att det är dessa icke-våldsanhängares åsikter som beivras och säger: ”Sverige kryper, detta åtal är inte friskt, det är sjukt!”

....till Sveriges Television, som (1/2) visade den israeliska dokumentären Dox: Defamation. Den visade hur skickligt och ofta långsökt inte minst Abe Foxman i amerikanska ADL (Anti-Defamation League) skrämmer med att antisemiter finns överallt och hur israeliska ungdomar intalas att de är hatade av alla andra folkgrupper. Professor Norman Finkelstein, författare av boken "Holocaustindustrin” och son till judar som satt i tyska koncentrationsläger, kom också till tals. Han invände, att det var lite märkligt att tala om antisemitism i USA, där judarna är den klart rikaste och mest framgångsrika etniska gruppen.

....till ärkebiskop Anders Wejryd, som i DN.Debatt (5/2) skriver under rubriken ”Vapenexport inget verktyg för dialog med diktaturer”. Mot bakgrund av de brutala händelserna i Tunisien och Egypten upprörs han av att Sverige exporterar vapen till dessa länder. (Detta påtalades redan den 30/1 här i Radio Tuff av Hampus Eckerman.) Ärkebiskopen kritiserar också statsminister Reinfeldt, som menar att vi skall fortsätta vapenexporten även till länder vi inte gillar.

....till Dan Jönsson, som (8/2) på tal om oppositionen i Egypten och Jemen påpekade att islamismen och vänstern ofta har samma bas bland fattiga arbetare och småbönder. Men hans slutsats är: ”Vi kan nog vara ganska säkra på att våra kära ledare i väst, i valet mellan islamism och socialism, utan att tveka skulle välja islamismen – precis som i Afghanistan på åttiotalet. Det diplomatiska mumlandet handlar nog varken om att främja demokrati eller om att motverka islamisk fundamentalism. Precis som för Hosni Mubarak handlar det om att till varje pris behålla greppet.”

....till nästa offentliga Tuff-möte, som i Navet Föreningsgården den 28 feb kl 19 diskuterar det brännande ämnet ”Krigen, våldet och religionerna”. Inledare är Siv Källstigen (sedan många år uppskattad präst i Tyresö), Ömer Tüysüs (Tyresöbo och muslim med kurdiskt ursprung), Christoffer Sjöholm (Gen.sekr, i Svenska Freds med erfarenheter av Balkan och Mellanöstern) och Widad Zaki (aktiv i Svensk-Irakiska Solidaritetskommittén). Ömer och Christoffer hörs under var sin halvtimme på http://www.tyresoradion.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar