söndag, februari 20

Tuffs biståndsverksamhet 2010

Sedan början av 1970-talet har Tuff  (Tyresö Ulnds- och FredsFörening) varje år gjort avsevärda biståndsinsatser, främst i Indien men också i flera andra länder. I Tuff arbetar alla oavlönat, så i motsats till många andra biståndsorganisationer har föreningen inga ”administrativa kostnader” utan varenda insamlad krona skickas oavkortad till ändamålet.

INBETALNINGAR PÅ TUFFS INSAMLINGSKONTO (pg 793636-2) 2010

För Indien                                    258 592   (därav för mangogram: 21 260)
För Ship to Gaza                              5 400
Ej angivet ändamål                           7 400
----------------------------------------------
Inbetalningar totalt:                       271 392

UTBETALAT 2010
Till Indien                        270 000
Afghanistan                       15 000
Bagdad                             20 000
Belgrad                               5 000
Ship to Gaza                       8 400
Plusgiroavgifter                   1 222
----------------------------------------------------------------------
Utbetalningar totalt: 319 622

BIDRAGSGIVARE TILL INDIEN-PROJEKTEN
Kumla skolas personal                               5 800
Kumla skola, Tyresö genom dagsverke    45 568
Tyresö skola genom dagsverke                40 014
Alléskolan, Floda genom dagsverke         47 090
Bergtorpskolan, Täby genom dagsverke  58 860
Strandskolan, Tyresö, genom Öppet hus  37 000
Lehte o Walter Slunge                               3 000
-----------------------------------------------------------------------
Bidrag för Indien totalt:                          237 332

OMFATTANDE INDIENPROJEKT
För ca 20 år sedan började Tuffs indiska partners att utveckla det bergiga och tidigare försummade Dharampurs små byar, bebodda av tribals (stambefolkningen), mestadels analfabeter. För Tuff-pengar anlades där sex internatskolor, där i dag uppåt 1000 elever undervisas. Under det första decenniet var Tuff enda finansiären för byggnationer, drift och underhåll av dessa skolor. Sedan har skolorna blivit centra för utveckling bland de fattigaste av de fattiga genom hundratals brunnar, dessutom många små dammar för konstbevattning, så att man i dag får två skördar per år. Vidare anlades och anläggs små vallar i de många sluttningarna för att förhindra jorderosion under de häftiga monsunregnen, småbönder har försetts med bufflar och flera massbröllop för fattiga par har bekostats. En gymnasieskola och ett elevhem för flickor har anlagts, några fattiga ungdomar har hjälpts att få universitetsutbildning. (Mera i detalj om allt detta finns på www.tuff.fred.se , där Tuffs partner Bhikhus rapporter finns att läsa.)

TUFF I INDIEN 2010
2010 års pengar från Tuff har bland annat använts till underhåll, lärarlöner och andra driftskostnader för två av skolorna i Dharampur men har också räckt till delfinansiering av andra skolor och projekt.

I Dharampur led många förut av nattblindhet till följd av A-vitaminbrist. Det motverkas nu av alla de mangoträd som planterats. De förbättrar inte bara människornas hälsa utan ger också extrainkomster. 2010 uppnåddes ett efterlängtat mål, då över 100 000 mangoträd nu finns. Bidragande till detta har inte minst varit Tuffs försäljning av mangogram, ”den perfekta presenten”. Finns i tre varianter: 1) För att gratulera. 2) I stället för blommor. 3) Till minne av.

BESÖK I INDIEN
I början av året besöktes projekten i Indien av Lisa Norgren Benedictsson, Lena Mansfield och Katarina Person, lärare vid Kumla skola (Tyresö), som i decennier stött projekten och som 2009 fick Tuffs pris för berömvärt lokalt solidaritetsarbete. De tre lärarna blev mycket imponerade av projekten och har rapporterat mycket positivt om dem, bland vid ett offentligt Tuff-möte och under en halvtimme på Tyresöradion.

I slutet av året besökte Kerstin Andersson och Jonas Hugosson, lärare i Tyresö skola, samt gymnasisten Sofia Quiroga de indiska projekten, men huvuddelen av deras besök ägde rum 2011, så detta kommer att rapporteras i nästa verksamhetsberättelse.

KRIGSDRABBADE I AFGHANISTAN
Fattiga, krigsdrabbade i Afghanistan har fått hjälp från Tuff med sammanlagt 15 000 kr under året. Det är tack vare Nasira Omidy, som arbetar i Tyresö och vars släktingar i Afghanistan har fördelat pengar till änkor och föräldralösa. Hon berättade i Radio Tuff om hjälpverksamheten och människornas tacksamhet mot Tuff, som de ber i moskén att Allah skall beskydda. I slutet av december besöktes området av gymnasisten Shahpoor Omidy.

BARNBIBLIOTEK I BAGDAD
20 000 kr har från Tuff skickats till Svensk-Irakiska Solidaritetskommittén som ett bidrag till de två barnbibliotek som kommittén driver i den irakiska huvudstaden. De är centra för barn från olika religioner och sociala skikt.

FATTIGA GAMLA I BELGRAD
Också under 2010 stödde Tuff (med 5000 kr) Lina Vuskovic’ hjälpverksamhet bland fattiga gamla i Belgrad. De kunde skaffa varma kläder och deras jul förgylldes genom julklappar för pengarna.

SHIP TO GAZA
Medlemmar bidrog med 5 400 kr och Tuff med 3000 kr till den flotta, som försökte ta sig in till det instängda och tidigare så krigshärjade Gaza med förnödenheter.

INFORMATION OM BISTÅNDET
Vår indiske partner Bhikhu Vyas har många gånger under året skickat rapporter om utvecklingen i Dharampur. De finns inlagda på www.tuff.fred.se

Biståndet till olika länder har mycket regelbundet skildrats i Radio Tuff. Lokalpressen har flera gånger haft artiklar om det. Ett offentligt möte med bilder ägde rum med de tre Kumlalärarna, som berättade om sina positiva upplevelser av projekt och partners i Indien. De har också informerat i olika skolor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar