fredag, februari 25

MARIANNE STIEGER: Högmod går före fall

Kära lyssnare (läsare),

Minns ni Refaat El-Sayed och hans falska doktorstitel? El-Sayed blev 1985 ”Årets svensk” med företaget Fermenta. Inte en dag utan att det stod något om honom i tidningarna. Självaste Volvochefen Pehr Gyllenhammar ville samarbeta med El-Sayed i sina bilaffärer. Men så kom sanningen om frånvaron av doktorstiteln i dagen och alla släppte El-Sayed som en het potatis. ”Årets svensk” hade ljugit om sin forskarkarriär och luften gick ur både Fermenta, vars aktier störtdök, och bilaffärerna med Pehr Gyllenhammar. Jaja, så kan det gå om man låter högmod gå före fall.

Det är fasligt fint med en doktorstitel i Sverige, men det går inte att jämföra med finhetsgraden av en sådan i Tyskland. Där gäller det ”Herr Doktor” på längden och på tvären, om det inte till och med handlar om en Herr Doktor Doktor. Dubbeldoktorer är legio. Är man dessutom friherre och tituleras ”Herr Doktor Baron” då är lyckan fullständig, det vill säga om inte även här högmodet gå före fallet.

Redan tidigare har jag berättat om Tysklands försvarsminister Herr Doktor Karl-Theodor Baron zu Guttenberg, då i samband med dödsfallet på segelskolskeppet ”Gorch Fock”. Nu är han i farten igen, eller rättare sagt är det nog hans motståndare som är i farten. De senaste veckorna har ”fallet zu Guttenberg” väckt oerhört starka känslor i Tyskland. Hans doktorstitel har ifrågasatts. Det talas om att försvarsministern har fuskat till sig sin doktorstitel. Jag tror inte att ni, kära lyssnare, riktigt kan förstå de upprörda känslor detta åstadkommer i ett land, där en doktorstitel utgör skillnaden mellan folk och fä?

Allt eftersom dagarna har gått har zu Guttenberg erkänt ett eller annat felaktigt markerat citat i sin avhandling. Men med darr på rösten har han framträtt inför pressen och talat om sig själv som en stressad småbarnsfar, som har ställt sig själv i statens tjänst och vid sidan om detta betungande ämbete under sjuårigt nattarbete skrivit på sin avhandling. Med emfas har han tillbakavisat alla anspelningar på fusk. Möjligen har han slarvat med citattekniken, men han har aldrig medvetet velat skada någon av alla de forskare han har citerat i sin avhandling. Att han har slarvat vid mer än 80 olika citat visar dock mera på ett system än på en slump.
Den tyska förbundskanslern Angela Merkel har försvarat sin försvarsminister med kraft. Inte vill hon avstå från Tysklands mest uppskattade och beundrade minister, vars hustru Stephanie dessutom är barnbarnsbarn till Otto von Bismarck, den gamle järnkanslern under den tyska kejsartiden. Märkligt är att i detta land som jagade sin siste kejsare i landsflykt och avskaffade monarkin, är en adelstitel om möjligt ännu mera åtråvärd än en doktorstitel. Därför var zu Guttenberg så småningom beredd att, som det först hete, tills vidare avstå från att använda sin doktorstitel, för att några dagar senare helt avstå från titeln. I veckan har universitetet i Bamberg frånkänt zu Guttenberg doktorstiteln. Fusk eller inte, än sitter ministern kvar på sin post, men frågan är hur länge. Är han fortfarande trovärdig?

Går även här högmod före fall, undrar från Limhamn
Maianne Stalbohm-Stieger i Radio Tuff nr 1284

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar