fredag, februari 18

Radio Tuff 91,4 MHz och www.tyresoradion.se 2010

Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff har hörts varenda vecka sedan 1985, sannolikt ett rekord för frivillig radio. Radio Tuff inte bara på 91,4 MHz utan också på http://www.tyresoradion.se/ , där man i fliken "Arkiv" också kan lyssna på många tidigare Radio Tuff.


Ett nytt Radio Tuff har kommit varannan söndag kl 17.00-17.30 och sedan fyra ggr per dygn i två veckor. De utskrivna texterna från Radio Tuff har Bengt Citron varje vecka lagt in på www.tuff.fred.se Ca 900 texter från radion finns samlade på www.tuffsandin.blogspot.com

PROGRAMLEDARE: Åke Sandin och Monica Schelin
REGELBUNDNA MEDARBETARE: Hampus Eckerman, Marianne Stieger
TEKNIKER: Åke Sandin
STÄDNING av studion: Monica Schelin
PROGRAMMEN i korthet (sändningarna nr 1254- 1279) under 2010:
3-17 jan
”Veckans rosor” delas ut till Tuffs bistånd 2009, alla mangoträden i Indien, en indisk partner, alla offentliga möten, närradioföreningen, ett citat, två skribenter, en fredsrörelse, en brittisk tidning och nya medlemmar 2010. Uppsalaantropologen Jelena Spasenic berättar om alla positiva intryck hon i Indien fick av Tuffs projekt och partners. Radio Tuffs kvinna i Malmö, Marianne Stieger, förutsäger hur år 2010 kommer att bli genom att sia om händelser månad för månad. Åke Sandins krönika har rubriken ”Gamla tankar på det nya året” med citat från Birger Norman, Roland Schütt och Bertrand Russell. Hampus Eckerman påtalar felaktigheter om frisläppt brittisk gisslan i Irak, Tysklands utrikesministers tvivel på demokrati i Afghanistan, Israels förfalskade ”bevis” för iransk kärnvapenframställning och sverigedemokraternas israelvänliga åsikter om östra Jerusalem.

17/1-31/1
”Veckans rosor” delas ut till ett par fredsrörelser, en ickevåldskämpe, en författare, ett projekt för Gaza, en israelisk fredsaktivist och till solidariska människor som blir Tuff-medlemmar. På telefon från Indien berättar lärarna vid Kumla skola (Tyresö) Lena Mansfield, Lisa Norgren Benedictsson och Katarina Persson om sina intryck av Tuff-projekten. Åsne Liedén redogör för projektet ”Ship to Gaza”, ett fartyg som i april avseglar till Gaza med mediciner och andra förnödenheter. Marianne Stiegers frågar: ”Fredsänglar—finns dom?”. Hon efterlyser änglar som kan förhindra vådorna av kärnvapen och atomsopor. Åke Sandins krönika har rubriken ”Värdiga och ovärdiga krigsoffer”. Han påtalar ensidigheten i mediernas skildring av andra världskriget. Hampus Eckerman berättar om irakier som inte får bilda partier men som skickas till Jemen som terroristbekämpare, om lille Michael, som sedan 2-årsåldern varit misstänkt för terrorism och om de lögnaktiga turerna kring den 89-årige John Demjanjuk, i Tyskland anklagad för krigsförbrytelser.

31/1-14/2
”Veckans rosor” delas ut till en DN-skribent, en bloggare, en lokaltidning, en indisk partner, en artikel i Aftonbladet, en svensk-judisk fredsaktivist, intressanta mötesarrangemang och till TUFF-bladet. Från San Francisco kommer Bengt Svenssons ironiska text om smartare sätt att placera fångar. Neven Milivojevic berättar hur positivt imponerad han är av Tuffs indiska projekt efter att nyligen ha besökt dem. Från Malmö hörs Marianne Stieger under rubriken ”Att minnas det mest förfärliga”, såsom bombterror och jordbävningen på Haiti. Åke Sandins krönika har rubriken ”Ju fler vi blir tillsammans, ju.....?. Det handlar om den snabba folkökningen i världen. Hampus Eckerman tar upp Haiti och Darfur, den brittiska vapenexperten David Kellys mystiska ”självmord”, bibelcitat (!) på vapensikten, och förstörandet av palestinska böcker.

14-28 feb
”Veckans rosor” delas ut till en filmare, en AB-skribent, radioprogrammet Konflikt, en insändare i Sydsvenskan, en ledarartikel, en serbisk Tuff-partner, en film och två Tuff-arrangemang. Från Malmö diskuterar Marianne Stieger antalet döda i krig och andra katastrofer under rubriken ”Ingen sanning utan minst tre fakta!” Åke Sandins krönika har rubriken ”Svensk agent kontra rysk ekolog” och tar upp påstådda dumpningar av farligt militärt avfall i Östersjön. Kristna Fredsrörelsens t f generalsekreterare är Tyresökillen Håkan Mårtensson och han diskuterar aktuella fredsfrågor just för år 2010. Hampus Eckerman rapporterar om vattentortyr av liten dotter, moderat kritik av Lars Ohly, en ständigt dödad men återuppstånden talibanledare och ”kondombombaren” i det amerikanska planet.

28/2-14/3
 ”Veckans rosor” delas ut till en lokaltidning, fem europeiska länder, en Tyresöbo i Kina, en amerikansk-svensk, två påminnelser om bombterrorn, tre Kumlalärare och ett par Tuff-möten. Från San Francisco föreslår Bengt Svensson nobelpris till Clintons praktikant Monica Lewinsky. Marianne Stieger på telefon från Malmö kritiserar svenskt deltagande i Afghanistan och efterlyser fredsträning i stället för krigsträning. Åke Sandins krönika har rubriken ”Vårt sekel är reserverat åt lögnen” och påpekar nedtystanden och överdrifter i skildringen av andra världskriget. Hampus Eckerman rapporterar från Thailand att han får stryk men också om Afghanistan och stryktåliga talibaner. Monica Schelin och Åke Sandin om arbete i Svenska Freds och minns flera av dess ordföranden.

14-28 mars
”Veckans rosor” delas ut till tre Tyresölärare, skolpersonal, vår man i San Francisco, en fredsordförande, ett projekt mot smyganslutning, ett Irakmöte, en skribent och en Tuff-ordförande. Svenska Freds’ ordförande Anna Ek kommenterar kritiskt planerna på en svensk-amerikansk bombövning i Norrland till sommaren. Marianne Stieger resonerar över ämnet ”Överkonsumtion och svält samtidigt –en paradox?”. Åke Sandins krönikor har rubrikerna ”Angreppen på Irak och Afghanistan” samt ”Tuff gör skäl för sitt tuffa namn”. Hampus Eckermans text har rubriken ”Fuzzie Wuzzies i Papua Nya Guinea” och handlar om hur papuanerna drabbades av andra världskriget

28/3-11/4
 ”Veckans rosor” delas ut till ett kalendarium, ett föreningsblad, en perfekt och solidarisk present, en amerikansk journalist och författare, en pressombudsman, en känd och ironisk debattör och citat från tre författare. Radio Tuffs man i San Francisco, Bengt Svensson, har skickat en text, som handlar om mobbning och som givits rubriken ”Vilka gör narr av vilka?” Åke Sandins krönika diskuterar den märkliga användningen av ordet ”folkmord” och har rubriken ”Moderna krig är ju för farao ’folkmord’ ” Från Malmö rapporterar Marianne Stieger om våren i Skåne, den lilla sjöjungfrun i Köpenhamn och annat konstnärligt danskt. Monica Schelin och Åke Sandin informerar om ”Ship to Gaza”, Tuffs solidaritetspris, kristna protester mot vapenexporten och ett kommande möte med Hampus Eckerman

11-25 april
”Veckans rosor” delas ut till en seriebok, ett TV-program, en debattör, en professor, en DN-skribent, en israelisk historieprofessor, ett f d språkrör, en utrikeskommentator och till två fredstidningar. Radio Tuffs man i San Francisco, Bengt Svensson, berättar om de otroligt höga kostnaderna enbart för underhållet av stridande amerikanska trupper. Marianne Stieger kommenterar det senaste kärnvapenavtalet i en krönika med rubriken ”Kan man skrota soldater?” Åke Sandins krönika har rubriken ”Fredsmäklare och propagandans dödssiffror”. Den handlar bl a om krigen på Balkan. Hampus Eckerman tar upp läget i Thailand, israelisk censur och olika ”färgrevolutioner” och deras misslyckade resultat

25/4-9/5
”Veckans rosor” delas ut till ett par lockande möten, ett Tuff-pris, en radioförening, en kvartett DN-debattörer, en medarbetare i Radio Tuff, två mötesinledare om Ship to Gaza, en Tyresöskola och till solidariska medlemmar. Radio Tuffs man i San Francisco, Bengt Svensson, tar upp två ämnen: Överviktiga barn och svenska filmer i USA. Åke Sandins krönika har rubriken ”En åsna lastad med guld” och jämför de många miljarderna till militären med det frivilliga arbetet i fredsrörelsen. Radio Tuffs kvinna i Malmö, Marianne Stieger, berättar om en tysk skomakarson, som blev budgetexpert och hedersdoktor i Sverige. Hampus Eckerman ironiserar över flera gånger dödade terrorister, berättar om en colombiansk massgrav och överdrifter om baltiska ”krigsförbrytare” i Sverige.

9-23 maj
”Veckans rosor” delas ut till en fredsorganisation, en fredsordförande, en Tyresöskola, en indisk partner, en medarbetare i Radio Tuff, ett Gaza-projekt och till Stig Dagerman, ur vars reportage från Tyskland hösten 1946 flera citat återges. Åke Sandin ställer i sin krönika frågan ”Turkiet, en bro mellan Europa och den muslimska världen?” och berättar bl a om Kemal Atatürks märkliga reformer. Hampus Eckerman rapporterar rappt om påstådda attacker mot programmet South Park, om den töntiga ”terroristen” i New York nyligen och om grymma förhörsmetoder i Afghanistan. Marianne Stieger manar till vapenlös kamp mot kriget, erinrar om glädjen över freden för 65 år sedan men minns också alla dem som hade ett veritabelt elände vid krigsslutet.

23/5-6/6:
”Veckans rosor” delas ut till en välkänd författare, en kulturskribent, en afghansksvenska, en afghansk fredsaktivist, ett par Tyresöskolor, Tuffs mangogram, och två Tuff-arrangemang. Marianne Stieger rapporterar från Malmö om kungligheter i fred och i krig. Åke Sandins krönika har rubriken ”Grovt hyckleri att fira freden krigiskt” Ulla Sjöblom sjunger ”Jag står här på ett torg”. Inger Gemicioglu och Elisabeth Hedlund rapporterar om projektet ”barfota barnmorskor i Guatemala, som Tuff bidragit till. Hampus Eckerman om Israels dyra missilförsvar, Greklands slöseri på vapen och John Pilgers fräna kommentarer om krigsskildringar.

6-20 juni
”Veckans rosor” delas ut till en Irakkommitté, tappra aktivister, en lokaltidning, en skola, massbröllop bland fattiga indier, en israelisk författare, en DN-kolumnist, en TFF-medarbetare, en ickevåldsaktivist, en bokrecension och en utrikesminister. Åke Sandins krönika har rubriken ”Hellre nyttig idiot än massmördare” och handlar om Israel och dess propaganda. Civilingenjören och kommunfullmäktigeledamoten Lennart Jönsson om sin reaktion på anfallet på Ship to Gaza och demonstration mot detta. Hampus Eckerman (www.motbilder.se ) kommenterar kritiskt vissa mediers bild av händelserna i Medelhavet. Marianne Stiegers krönika från Malmö tar också upp naturkatastrofer och har rubriken ”En galen, galen värld”.

20/6-4/7
”Veckans rosor” delas ut till en tuff-ordförande, två solidariska skolor, en israelisk journalist, en palestinsk fredskämpe, en israelisk fredsaktivist, en fredsordförande, en medarbetare i Radio Tuff, solidariska människor och till dem som går med i Tuff. Åke Sandin är inte lika förtjust i kunglig pompa som i fotboll. Hans krönika heter ”Bröllopshysteri och studsande boll”. Marianne Stieger berättar om dansk midsommar, trevliga lyssnarreaktioner och en bortglömd översättarinna av Pippi Langstrumpf. Hampus Eckerman diskuterar ett märkligt sätt att håna Hells Angels, litiumfyndigheterna i Afghanistan, den påstådda minskningen av blockaden mot Gaza och tvivel på att det sydkoreanska fartyget sänktes av en torped.

4-18 juli
 Veckans rosor delas ut till en skola, en indisk partner, en teaterföreställning, två fredsorganisationer, en kulturchef och två filmmakare.En lång intervju med Lennart och Åsne Liedén, som skrev boken ”Fredspolitik och Civilmotstånd”, banbrytande om ickevåldets ideologi och metoder. De utfrågas om detta men kommer också in på Ship to Gaza. Monica Schelin och Åke Sandin citerar kända pacifisters uttalanden om icke-våldsligt motstånd

18/7-1/8
 Veckans rosor delas ut till en DN-skribent, en medarbetare i Radio Tuff, en före detta kabinettssekreterare, Tuffs Afghanistanhjälp, en författare och publicist, och radions lyssnare/läsare. En lång intervju med 127-åriga Svenska Freds’ 30-åriga ordförande Anna Ek om vapenexport, propagandalögner, Irak, Afghanistan, Palestina, icke-våld, medarbetare m m. Åke Sandins krönika har rubriken ”Kampen för fred under 127 (!) år” och innehåller axplock från Svenska Freds’ mångåriga verksamhet.

1-15 aug
”Veckans rosor” delas ut till en brittisk baronessa, en svensk vapeninspektör, en aktivist i ”Afghanistansolidaritet”, en israelisk journalist, en tysk tidning och till dem som kommer ihåg Hiroshimadagen. Lång intervju med Sylvia Ljungdahl, som är högst aktiv mot våld både på mikro- och makroplanet genom att berömvärt nog vara frivilligt arbetande ordförande både för Tyresö Kvinno- och Tjejjour och för Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF). Åke Sandins krönika har rubriken ”Vissa krigsförbrytare går alltid fria” och tar bland annat upp propagandamyter om förintelserna av Hiroshima och Nagasaki.

15-29 aug
”Veckans rosor” delas ut till en insändare i DN, en bloggare, Läkare mot kärnvapen, de som brydde sig om Hiroshimadagen, krigsveteraner, ett bokförlag, ett seglivat radioprogram och besökare av Tuffs storloppis 28 augusti.På telefon från Malmö kåserar Marianne Stieger under rubriken ”Hettans och katastrofernas sommar”, där hon också betonar vattnets betydelse och alla brunnar Tuff har finansierat i Indien.I Åke Sandins krönika avger han en kärleksförklaring, för rubriken är ”Älskar fakiskt norrmän och blondiner”.Den unge filmaren Tomas Sjögren intervjuas om den film han håller på med. Den skall handla om fredsaktivism och civil olydnad. Hampus Eckermans rappa rapporter handlar om hur president Carter blev angripen av en träskkanin (!?), hur FBI anklagade professor Howard Zinn, om Obamas motiv för militärinsatsen i Afghanistan, om colombianen Uribes deltagande i FN-kommissionen om Israels angrepp på Ship to Gaza och om morden på kristna läkare i Afghanistan.

29/8-12/9
 Veckans rosor delas ut till en födelsedag, en dansk film, en debattartikel, en författare och fredsaktivist, en bokförläggare, en närradioordförande och nästa samtalscafé Filosofika. Nasira Omidy berättar, vad som gjorts för de senaste bidragen av de 15 000 kr Tuff i år har skickat för att hjälpa fattiga krigsdrabbade i Afghanistan. Åke Sandins krönika har rubriken ”Folkmakt kontra dominerande pengamakt” och tar bland upp de tusentals miljarderna till det militär-industriella komplexet. Från Malmö rapporterar Marianne Stieger bland annat om hur konkurrerande amerikanska agenter kunde tönta till det i stället för att förhindra den 11 september. Hampus Eckermans annorlunda rapport handlar om Churchills löständer, att FBI betalade terrorister och att ”Mission accomplished” (Bush) nu upprepas.

12-26 sept.
 ”Veckans rosor” delas ut till Per Anders Fogelströms vänner, dem som kom ihåg olika 11 september, en f d FN-ambassadör, en loppmarknad i Skarpnäck, en tysk TV-reporter, en amerikansk krigsveteran och numera fredsaktivist, alla som förgäves jobbat med ett förväntat besök av indier, en Tuff-veteran och en dikt om solidaritet. På telefon från Malmö kåserar Marianne Stieger under rubriken ”Rosor jag fått och rosor jag ger” om hjälparbetare, farligt civilkrage och en kär bortgången Tyresöbo. Åke Sandins krönika har titeln ”Karl XII, Churchill och verkliga hjältar” och innehåller också diktsnuttar från Esaias Tegnér till Bertolt Brecht. Inför samtalscaféet Filosofika den 13 september med ämnet ”Vart tog etiken vägen?” intervjuas inledaren och Tuff-veteranen Göran Flodman. Hampus Eckerman tar upp tilltänkt bränning av koraner i USA, tidigare bokbål på Nya Testamentet i Israel, Pentagons uppköp av hela upplagor av för USA misshagliga böcker, Blairs memoarer och Expressens överdrifter om talibanernas motstånd mot flickskolor.

26/9-10/10
 ”Veckans rosor” delas ut till två DN-artiklar, två stridbara svenska författare, en radikal amerikansk historieprofessor, en utställning om atomkrig, en polisanmälan. en filmrecension, två Tuff-arrangemang och till solidariska människor. Hampus Eckermans gör nedslag om valen i Peru och Afghanistan, om en inröstad shaman, utvisning för även mindre brott och nya uppgifter om den elake president Nixon. Monica Schelin och Åke Sandin samtalar om de tusentals fängelsedömda vapenvägrarna för 40 -50 år sedan. Åke Sandins krönika har rubriken ”Vart tog solidaritet, ideologier och världens fattiga vägen?” och handlar om valrörelsen. Marianne Stieger intervjuas om sin make Roberts bok som hon nu har översatt med titeln ”Tysk, men inte nazist”.

10/10-24/10
”Veckans rosor” delas ut till en skola, en indisk partner, en perfekt present, en internationell fredspresident, en krönikör, en brittisk författare, en medarbetare i Radio Tuff, Tuffs samtalscafé och till medvetna solidariska. Marianne Stiegers krönika har rubriken ”Radio Tuffs födelsedagskalas”, där denna radios 25-årsjubileum firades. Hon framhåller vikten av ”vänplikt”. Åke Sandins krönika har rubriken ”Erica Jongs charm och politiskt korrekta rasism” och handlar om hennes succébok ”Rädd för att flyga”. Radio Tuffs man i San Francisco, Bengt Svensson, har skickat en text om sin märkliga vän Alice och alla hennes vedermödor. Hampus Eckerman rapporterar om brända tankbilar, ökade amputationer och makaber användning av likdelar i Afghanistan, om kuppmakare i Ecuador och amerikanska medicinska experiment på människor i Guatemala.

24/10-7/11
”Veckans rosor” delas ut till en gammal amerikansk sångstjärna, två lokaltidningar, en informatör på Svenska Afghanistankommittén, en kristen radiopratare, en gymnasielärare och en medarbetare i Radio Tuff. Marianne Stiegers krönika har rubriken ”Ett hem på jorden”. Hon berättar hur det är att leva i kappsäck men tycker främst synd om alla krigs- och katastrofdrabbade hemlösa i olika länder. I ett längre inslag med rubriken ”Med ansiktet mot vindarna” grillas Åke Sandin av Monica Schelin om hans tvivel på ryska ubåtar, hans historieförfalskningar, hans påstådda ”förintelseförnekelse” och hans eget uttryck ”förintelsenedtystanden”. Hampus Eckerman om Angela Merkels kritik av integrationen, amerikansk regissör som undviker terrorhotade Europa, fredsaktivister portade från Lars Wilks föreläsning, obemannade flygplans konstruktör och de allt flera drabbade i Afghanistan.

7-21 nov
”Veckans rosor” till en solidarisk skola, en insändare i DN, en artikel i Svenska Dagbladet om Afghanistan, en recension av en Palestinabok, två brittiska journalister om Churchill och fina gåvotips i TUFF-bladet.Maj-Britt Theorin, tidigare under många år riksdagsledamot, nedrustningsambassadör m m, om sin syn på den svenska militära insatsen i Afghanistan, påpekar ordvrängeri och varnar för att Sverige blir en Natovasall. Radio Tuffs man i San Francisco Bengt Svensson kommenterar det dåliga valdeltagandet i USA, ger en känga till norska nobelkommittén och den amerikanska ”friheten” att bära vapen. Marianne Stiegers inslag har rubriken ”Att vara del av statistik”, handlar om vårdköerna och det myckna talet att de har kortats. Hampus Eckerman rapporterar om ”Forum för levande historia”, Tony Blair, olika bomb- och terroristhot i Sverige och England samt Carl Bildt om Afghanistan.

21/11-5/12
 Veckans rosor delas ut till tidskriften Ryska Posten, en Tyresöpräst, en fredsaktivist i Uppsala, kvinnor som framställer Tuffs julmangogram, en lokaltidning, en fredsordförande och program på Sveriges Radio.Marianne Stieger kåserar från Malmö om det värdefulla med att slå på trummor, bland annat för fred och internationell solidaritet. Åke Sandin försvarar sig mot en artikel i tidningen Expo, där han med lösryckta citat har hängts ut och anklagats för att stödja ”förintelseförnekare”. Hans krönika har rubriken ”Expo exponerar sin demagogi”. Monica Schelin frågar ut Åke om hur det känns att bli attackerad i trendiga medier. Han tar bl a upp den rasistiska kollektivskulden och kolonialismens härjningar. Monica nämner ceremonin i Storkyrkan den 30 november, då ickevåldspris delas ut. Hampus Eckermans rappa rapporter handlar om Per Nuder, Natos arméchef om Afghanistan, Obama om barnsoldater, israelisk stads främlingsfientlighet, Jimmy Åkessons sekreterare och soldater som fråntogs nagelfilar.

5-19 dec
Veckans rosor delas ut till en lokaltidning, en kyrklig ickevåldsfond, Tuffs biståndsbidrag, en utställning, en folkpartist från Solna, en kvinnlig debattör, ett par dissidenter i Koreakonflikten och ett ordspråk om motvindens effekt. Hampus Eckerman kommenterar Wikileaks senaste avslöjanden, massaker i Tjetjenien, nakenscanners på flygplatser, afghansk barnadödlighet och fylla i samband med kärnvapen. Åke Sandins krönika har rubriken ”Ickevåld i Storkyrkan på ’Kåldolmens dag’ ” och vilken dag det är får vi reda på. Marianne Stiegers inlägg har rubriken ”Att göra det omöjliga möjligt” och handlar om bl a om skånsk-dansk trafik. Monica Schelin och Åke Sandin pekar på det positiva med en förening som Tuff.

19/12-2/1
”Rosor” delas ut till en kyrkoherde, ett radioprogram, en amerikansk-svenska, en insändarskribent, en medarbetare i Radio Tuff, en norsk debattör och till köpare av mangogram. Hampus Eckerman kommenterar tomtar, Wikileaks om Georgienkriget, Somalia, barnprostitution i Afghanistan och Kissinger, självmordsbombare till och med i Härjedalen m m. Åke Sandins krönika har rubriken ”Natopräglade politiker har tagit över Nobels fredspris”, en rubrik på en artikel av norske juristen Fredrik S Heffermehl i DN den 10 december. Marianne Stieger kåserar från Malmö om jul och snö men också om terror genom att påminna om Amaltheadådet 1908 utanför Malmö. En text ”Världshistoriens mest pyramidala misslyckande” om angreppen på Irak och Afghanistan från Radio Tuffs man i San Francisco Bengt Svensson hörs.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar