lördag, april 3

”Onda”, ”goda”, gott och dåligt omdöme

Från olika håll beskylls andra länder för att vara ”onda”. Amerikanska presidenter, kanske påverkade av Hollywoods ständiga indelning av människor i ”bad and good guys”, har stämplat andra stater som ”onda”. Ronald Reagan betecknade Sovjet som ”ondskans imperium”. Den pånyttfödde kristne (new-born Christian) George W. Bush hetsade mot ”ondskans axelmakter”.

Denna dualistiska uppdelning har ofta sina rötter i religionerna och deras läror om dem som förtjänar att hamna i helvetet eller i paradiset. Ayatollor och andra islamister betecknar ibland USA och västländerna för Satans lakejer.

I krig utmålas alltid motståndarna som de riktigt onda och efteråt drabbas inte minst de besegrade av den rasistiska kollektivskulden. Därmed drabbas kvinnor, barn och alla andra oskyldiga stackars människor.

Sune Vallgren är liksom jag en av de många norrlänningar som har bott i Tyresö sedan många år. Han berättade om sin skolfröken där upp i det västerbottniska Malå. Hon berättade så här för folkskolebarnen:

”Människorna indelas i onda och goda. Det är de goda som gjort indelningen”.

Nu senast filosoferade Sune om omdöme och erfarenheter:

”Gott omdöme får man av sina erfarenheter. Men sina erfarenheter får man genom sitt dåliga omdöme.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar