lördag, april 24

”En åsna lastad med guld”

Filip av Makedonien lade grunden till att det antika Grekland blev ett världsvälde under sonen Alexander den store. Det hände på 300-talet före vår tideräknings början, när Hellas var splittrat i olika stadsstater. Men Filip enade Grekland, inte minst därför att han förstod att utnyttja medmänniskornas girighet. Han tillskrivs följande cynism:

”Det finns inte en stadsmur så hög att inte en åsna lastad med guld kan ta sig över den.”

Metoden att muta sig fram är för all del mindre blodig än att krigiskt ta över andra områden. Å andra sidan driver girigheten på militär produktion och kapprustning till nya svindlande höjder. Vapenindustrin är en mycket lukrativ bransch, vars direktörer blir mångmiljonärer eller miljardärer. De kan med sina pengar förmå medierna att skapa ständigt nya hotbilder och därmed få politikerna att anslå nya miljarder till krigsförberedelser och krig. Paradoxalt men inte helt obegripligt är att de politiker som brukar snåla mest med skattepengar är de mest frikostiga i fråga om militäranslagen.

Inte heller militärens stödorganisationer blir då lottlösa. Per Anders Fogelström, Svenska Freds’ ordförande 1963-77, skrev organisationens historia i boken ”Kampen för fred” och kom fram till att enbart Lottakåren på ett år fick större anslag än Svenska Freds fått på 100 år. Det går inte att göra klipp på fredsarbete, som kräver massor av oavlönat arbete, vilket i den dominerande marknadsekonomin blivit allt svårare att engagera människor för.

När ungerskfödde Albert Szent-Györgyi 1937 fick nobelpriset i medicin drog det ihop sig till andra världskriget. Han hade varit soldat i första världskriget och för att inte luras att önska ett nytt krig bad han sin mäklare att för nobelpengarna köpa aktier som inte ökade i värde under krig. I sin bok ”The Crazy Ape” (1970) konstaterar han sedan lakoniskt: ”Jag förlorade mina pengar och räddade min själ”.

Två andra uttalanden av Szent-Györgiy är värda att citera:

”Vårt militärindustriella komplex, som äventyrar mänsklighetens framtid, hämtar sin stabilitet från det förhållandet, att så många människor är beroende av det för sin utkomst”

”Vad vi verkligen behöver är en försvarsmakt mot den krigsmakt som använder en del av våra skattepengar för att göra den propaganda som behövs för att få mer pengar från oss”

Ja, den försvarsmakt som han efterlyser är ju fredsrörelsen, som dock kan liknas vid Hasse Alfredssons ”fattiga kusin från landet”. I Tuff är ingen avlönad och vi har inget offentligt stöd utan litar i den stolta folkrörelsetraditionen helt på våra medlemmar. Och vi har vattentäta skott mellan föreningskontot, pg 16 01 37 -6 och insamlingskontot, pg 79 36 36 -2, så att varenda krona av injobbade pengar oavkortat kan skickas till projekt i tredje världen. Tuffs pris för berömvärt freds- och solidaritetsarbete finns på ett tredje konto, som fylls på genom gåvor, när tuff-aktivister fyller jämna år.

De som hjärntvättats av pengamakten tycker nog att vi är korkade åsnor. Men den militaristiska åsna som vi över hela världen i Filip av Makedoniens efterföljd lastar med så mycket guld är oändligt mera korkad. Den trampar massor av människor till döds i krig och binder enorma resurser, som skulle kunna användas för att göra många miljoner människors liv mycket drägligare.
------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1262) 25 april 2010

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar