fredag, april 9

BENGT SVENSSON: Believe it or not

Hej alla lyssnare!
Jag läste en artikel av Tom Engelhardt som hette Believe it or not, ungefär Otroligt men sant. Den handlar om den oglamorösa, men icke desto mindre dyra, markservicen, som krävs för att hålla Natos kolonialarméer, och speciellt USA:s, på gott humör i Afghanistan och Irak.

Engelhardt tar sina siffror från en artikel i Washington Post av – och lyssna noga nu - Lieutenant General James H. Pillsbury, deputy commanding general of the U.S. Army Materiel Command. Vice verkställande generallöjtnant för arméns trosskompani, skulle han kanske ha kallats i Sverige. När jag gjorde lumpen på den tiden Sverige var alliansfritt, och armén påstods vara till för att försvara oss mot en främmande invasion, bestod trossen av en skramlig kokvagn och några lådor konservburkar och torrskaffning och sköttes av en tant i grå klänning med hjälp av ett par så kallade malajer. Det behövdes ingen generallöjtnant.

Men nu är det andra tider.

Amerikanska soldater i främmande länder behöver en betydligt större styrka för sin dagliga försörjning av förnödenheter. Från Irak ska man nu dra tillbaks 263,000 soldater, försvarsanställda civilister och privatanställda tekniker, vakter, kockar, städare etc; 83,000 containers; 42,000 fordon; mm, mm.

I Afghanistan behöver soldaterna miniatyrgolfbanor och massageinrättningar. På flygbasen i Kandahar är de amerikanska affärskedjorna på plats med hamburgerbarer, pizzerior, hushållsvaror, internetkaféer och fritidsprylar.

I Irak finns det ju gott om sand, men den dög inte att gjuta explosionssäkra betongelement av, sk blast walls, så man måste importera 1000-tals ton sand från andra länder. De här 15-tons betongelementen kostade 3500 dollar per styck, och nudiskuterar man att flytta dem vidare till Afghanistan. Transporten beräknas till 15000 dollar per styck.

Vår snälla kongress har ställt en miljard dollar till förfogande, att användas till att skaffa vänner bland den lokala befolkningen. Tänk om Radio Tuff kunde hitta en vän med en miljard på fickan! I Bagdad har USA världens största ambassad på uppåt en halv kvadratkilometer. Den kostade 736 miljoner dollar att bygga och bevakas av Vaktbolaget Triple Canopy som sedan 2005 fått 438 millioner dollar för att bevaka bygget. De flesta av de 1800 väktarna kommer från Uganda och Peru.

Förra månaden levererades över 100 000 kubikmeter bensin till Afghanistan för upp till 200 kronor litern. Detta är alltså enbart vad krigets förmodade vinnare investerar i företaget. Tänk om någon kunde sätta siffror på civilbefolkningens lidande, ellerräkna ut hur mycket krigen bidrar till miljöförstöring och klimatförändring!
----------------------------------------------
Bengt Svensson i San Francisco för Radio Tuff (nr 1261) 11-25 april 2010

1 kommentar:

  1. Stig-Åke Persson10:51 em

    Blackwaters ägarfamilj tillhör ju den kristna högern i Usa. Dom är kända för sina stora donationer till republikanerna och dess kandidater. Undras hur Triple Canopy ägarstruktur ser ut. Dessa familjer och deras synsätt är ett större hot än dessa dokument som läckt ut via Wikileaks.

    SvaraRadera