torsdag, april 22

BENGT SVENSSON: (1)Överviktigt ,(2)Svenska filmer

Hej alla lyssnare!
År 1946 infördes ett program med subventionerade skolluncher i USA efter militära påtryckningar. Under andra världskriget, när det behövdes många soldater, hade många rekryter varit så magra och klena att de bedömts odugliga till krig. Skollunchprogrammet skulle se till att ungarna växte upp och blev stora och starka.

Nu har det visat sig att ungarna faktiskt blivit stora fast kanske inte så starka. I vart fall klagar militären på överviktiga amerikanska ungdomar och föreslår att skolluncherna drar ner på kalorierna och kokakolan. 27% av folk som söker till det militära måste i dagsläget ratas på grund av fetma och dålig kondition, vilket förstås är en stor tragedi. Det ger också en ny och mera konkret mening åt begreppet kanonmat.
.......................................................
Med långa mellanrum dyker det upp en ny svensk film på någon biograf i San Francisco. Nu senast var det "The girl with the dragon tattoo", alltså flickan med draktatueringen, som gick i flera veckor. På svenska heter den "Män som hatar kvinnor", vilket förstås inte skulle blivit någon kioskvältare i direktöversättning.Boken av Stieg Larsson står också utställd i stans bokaffärer. Jag väntar med läsningen tills jag får ett ex på originalspråket.

Enligt filmen leds Sveriges främsta finansfamilj av en nazistisk sexualdåre och massmördare med ett tortyrlaboratorium i källaren, vilket under årens lopp ställt till en del problem för familjens olika medlemmar.

Tidigare hade finansfamiljen letts av sexualdårens farbror, som hade varit kompis med Hitler. Men 60 år senare, när filmen utspelas, gick han mest omkring i skogen med sin älgstudsare och sköt på allt som rörde sig. Det påminner om en gubbe hemma i Harvaremåla, fast han var centerpartist om jag inte minns fel och hade alltid ont om pengar och visade aldrig något intresse för tyska regeringschefer.

Nåväl, filmens hjältar, Blomkvist och Salander, hittar den försvunna flickan i Australien, där hon etablerat sig som fåruppfödare. Jag tror hon var den enda i filmen, som försörjde sig på hederligt arbete. Spännande var det i alla fall.

Men filmen är lite sjuk. Eller kanske bara reaktionär.

Eller är det bara jag, som tycker att den skamlöst vädjar till folks eventuella behov av en svartvit värld uppdelad på onda och goda. Före filmens happy end dränks eller bränns de onda till döds. Mycket liknar det privata hämndfantasier, som här presenteras som lösningen på kriminella problem.

Både handlingen och upplösningen i "The girl with the dragon tattoo" påminner inte så lite om en annan populär svensk film, som gick i San Francisco för ett år sedan: ”Låt den rätte komma in”. Fast där var slutet både reaktionärt och deprimerande.
---------------------------------------------
Bengt Svensson i San Francisco för Radio Tuff nr 1262.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar