torsdag, april 8

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1161) 11-25/4 2010 till ....

....till serieboken “En hjälpande hand”, som tagits fram i samarbete mellan Svenska Freds, Kristna Freds, IKFF, S-studenter och Broderskapsrörelsen. Den beskriver på ett roligt sätt det absurda i vapenhandeln, ironiserar över regelverken som lätt kringgås och påpekar att Sverige 2008 sålde vapen för 12 700 000 000 kr. För varje krona som världens länder ger i bistånd satsas 15 kronor på militär upprustning.

....till Sveriges Televisions program ”Debatt” (6/4) som handlade om vapenexporten. Förre ärkebiskopen K G Hammar och Svenska Freds ordförande Anna Ek gjorde bra ifrån sig. Hammar påpekade att den lukrativa vapenexporten i världen hade ökat med 40 procent på åtta år, medan den svenska vapenexporten hade ökat med hela 400 procent!!

....till Lars Drake, som i Fria Tidningen (nr 20/2010) skriver under rubriken ”Nato: en odemokratisk världspolis” bl a följande: ”Varför ska vi ge stöd till en minoritet, USA/Nato, som agerar utomlagligt och dessutom bär ansvaret för att FN inte har de resurser som behövs? Hur kan någon hävda att det är mer demokratiskt att låta en gemensam armé från länder som representerar ungefär 13 procent av världens befolkning agera världspolis än att låta världens mest demokratiska organisation, FN, axla detta ansvar?”

...till professorn i statsvetenskap Ulf Bjereld, som i tidningen Broderskap (29/3) skriver om den stagnerade fredsprocessen Israel/Palestina, bl a så här: ”USA måste visa Israel att det hela är på allvar och inte något spel. Omvärlden måste hjälpa Hamas och Fatah att enas så att nya palestinska val kan genomföras. Blockaden mot Gaza måste brytas.” Ja, projektet ”Ship to Gaza” som vi kan höra mera om på Tuffmötet torsdag den 15 april kl 19 i Tuff-lokalen, Myggdalsvägen 80, försöker med ett fartyg fullt av förnödenheter ankra vid Gazas smala kust. Frivilliga bidrag finansierar projektet. En sjömil kostar 1000 kr, men även mindre bidrag välkomnas. Använd gärna Tuffs insamlingskonto plusgiro 79 36 36 -2, så vidarebefordrar vi vartenda öre till ”Ship to Gaza”.

....till Dagens Nyheters Mikael Löfgren som (25/3) föreslår ett annat skepp till Gaza. Han tycker att det vore effektivt om fullriggaren och ostindiefararen ”Götheborg” angjorde Gazas kust och skriver: ”Gazaborna är instängda i ett fängelse vars bredaste port är en kritvit strand vid ett förbjudet hav.....Om Victoria åkte på bröllopsresa med ’Götheborg’ till Gaza skulle det vara en handling i folkrättens, humanitetens och solidaritetens namn”

....till den israeliska historieprofessorn Yehuda Bauer, som för flera år sedan som en myt betecknade det mångårigt upprepade påståendet, inte bara i medier utan också i skolorna, att tyskar gjorde tvål av fettet från dödade judar. I Sveriges Radios ”God morgon världen” (4/4) påstod han, att Holocaust inte var unikt. Han uppgav också att det finns 20 000 boktitlar om andra världskriget men hela 47 000 om Holocaust. Kan det möjligen förklara, varför ett enda folks lidanden under kriget har fått långt mera uppmärksamhet än de sammantagna lidandena för alla andra folk, vilka dödades i minst lika stor utsträckning, till exempel kineser, japaner, ryssar, tyskar med flera? Det är en viktig fråga för alla som tror på alla människors lika värde och som inte bara fäster sig vid det som av någon anledning prioriteras av våra västerländska medier. Journalister är alltför ofta trendiga flockvarelser.

....till förra språkröret för Miljöpartiet Birger Schlaug, som i Fria Tidningen (nr 20/2010) skriver under rubriken ”Befria Victoria!” Han tycker att kronprinsessan verkar schysst men tycker ”hur fruktansvärt det måste vara att bli uppfödd till en offentlig person, till ett objekt för slaskjournalister, till den som förväntas föda fram ett vackert, trevligt och något så när begåvat barn, som kan bli varumärke så vi kan sälja kylskåp och JAS-plan”

....till Aftonbladets Wolfgang Hansson, som skriver om det borglömda hotet, kärnvapnen, som kan döda vår planet på några minuter. Obama fick Nobels fredspris men nu rustar USA upp. Hans Blix citeras: ”Synd att Obama satsar så mycket pengar på att modernisera kärnvapen, säger han. En välvillig tolkning är att han gör det för att köpa stöd i kongressen. Min kommission hade uppfattningen att ingen bör utveckla kärnvapen med nya kapaciteter.”

....till Svenska Freds’ tidning Pax, som i sitt senaste nummer har många läsvärda artiklar, bland annat en insändare av Tuff-aktivisten Åsne Liedén om Israel/ /Palestina. Tidningen ”Kvinnor för fred” vänder sig mot den svenska smyganslutningen till Nato och protesterar mot den amerikansk-svenska militärövningen i Norrland till sommaren.

2 kommentarer:

  1. Hur kan du återge ett citat där FN utmålas som världens mest demokratiska organisation? Där finns åtminstonne en stor diktatur och en mycket dubiös demokrati som permanenta medlemmar i säkerhetsrådet med vetorätt. hela konstruktionen har kraftig slagsida i riktning mot segrarna i ett mer än 60 år gammalt krig. Jag menar nu inte att FN är en alltigenom usel organisation. Framsprungen ur den katastrofala första delen av förra seklet representerar den ett stort framsteg, men "världens mest demokratiska . . ." Njaaaaa.

    SvaraRadera
  2. Ja, Ingemar du har helt rätt i att FNs säkerhetsråd ännu består av segrarna i andra världskriget för 65 år sedan, så visst kan man diskutera dess demokratiska legitimitet, när nu varken Indien, Brasilien, Tyskland med flera saknas i råder
    Åke Sandin

    SvaraRadera