fredag, december 12

VÅRA KRISER OCH DEN VERKLIGA

När man lyssnar på nyheterna verkar mörkret ännu mer kompakt än vanligt i den otäcka månaden december. Larmen om bank- och finanskriser har nu blandats med varsel om massuppsägningar. Arbetslösheten ökar, lågkonjunkturen djupnar. Efterkloka påstår att de förstod vad som skulle komma, men det är svårt att minnas att de varnade värst mycket innan den amerikanska ekonomin kollapsade för några månader sedan.

Men allting är som bekant relativt. Redan i september påpekade veteranen bland fredsforskare, den norske professorn Johan Galtung:

”Vilken cynism att tala om ’kris’ som ett fenomen under en månad eller ett eller annat år, när varje dag 125 000 människor dör av systemproducerad hunger och lätt botade sjukdomar. Mycket av ansvaret ligger begravd i en ekonomism som främjar finansiellt transaktionssystem i stället för de grundläggande behoven”

Och när de rika får snuva drabbas de fattiga av lunginflammation. För några dagar sedan kom en rapport från FN:s livsmedelsorganisation FAO. Den avslöjade att ytterligare 40 miljoner av våra medmänniskor nu hamnat under svältgränsen. Det betyder, att nästan en miljard människor nu hungrar och många av dem dör tyvärr.

Värst hungerdrabbade är många afrikanska länder. Allra värst är det i länder där krig råder, såsom i Kongo och Somalia. Det var väl Henrik Tikkanen som dystert konstaterade att många lär sig sköta maskingevär, innan de lär sig läsa. Vi vet att det är giriga västliga, ryska och kinesiska månglare som förser fattiga länder med vapen, som ökar både dödligheten och hungern.

Radio Tuffs medarbetare Hampus Eckerman har de senaste veckorna berättat om de enorma summor som krigen i Irak och Afghanistan kostar. De överträffas bara av de skattefinansierade penningsummor som banker och andra företag erhåller. Siffrorna är obegripligt svindlande, och enligt Hampus skulle de räcka till att utrota all svält i hela världen under hundratals år framåt.

Också i Indien med sin nu beundrade tigerekonomi och snabba ekonomiska tillväxt drabbas de fattigaste massorna av stigande matpriser och ökad hunger. Flera tusen indiska bönder begår varje år självmord, då de blivit alltför skuldsatta för de genmanipulerade grödor de blivit uppmanade att använda.

Visst är det synd om alla dem som nu blir arbetslösa och som kanske hamnar liksom vi ”fattigpensionärer” under 10 000 kr i månaden. Men vi svälter inte och vår ”kris” är överkomlig jämfört med den miljard av våra medmänniskor som hotas av hungerdöden..

Här i Sverige ställs nu frågan om julhandeln som vanligt ska slå nya rekord också i år. Hos många finns dock en leda med att deltaga i köphysterin men det är inte lätt att stå emot det sociala trycket. Fast några väljer faktiskt att som julklappar eller julkort använda Tuffs mangogram ”I stället för blommor”. Därigenom blir ytterligare tusentals mangoträd, dignande av vitaminrika frukter, planterade i indiska Dharampurs fattiga byar. Så visst finns det ljus i decembermörkret
----------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1215) 2008-12-14

1 kommentar:

  1. Anonym6:17 em

    Men det är ju våran lyxkonsumtion som hotas. Då är det allvar!
    Spelar väl mindre roll om en miljard svältande människor inte får tillräckligt med mat.
    Det som verkligen spelar roll är att jag kan fortsätta renovera lägenheten, bränna runt med motorcykeln, dricka dyrt vin och resa.
    så tänker tyvärr de flesta människor.

    SvaraRadera