fredag, december 19

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1216) 08-12-21 till....

....till Helsingborgs Dagblads Sören Somelius som (13/12) recenserade boken ”Vägen mot kaos. USA:s politiska haveri i Afghanistan, Pakistan och Centralasien”. Den är skriven av den pakistanske journalisten och författaren Ahmed Rashid, som 2001 faktiskt välkomnade den amerikanska invasionen av Afghanistan. Nu pekar han på de katastrofala konsekvenserna av USA:s två krig i Afghanistan och Irak. Dessa krig har nu pågått längre än andra världskriget men enligt Sommelius på ett besynnerligt vis reducerats till notiser om ens det i västliga medier. USA:s så kallade ”krig mot terrorismen” har på sju år skapat en långt farligare och mer instabil värld än den som fanns före elfte september, skriver Rashid. Vidare i Sommelius’ recension: ”Kriget i Afghanistan fördes av USA enligt planer utarbetade av CIA som delade ut miljoner och åter miljoner dollar till olika lokala krigsherrar. Demokratisering och nationsbyggande var man fullständigt ointresserad av. Resultatet blev därefter. Krigsherrarna byggde egna förmögenheter, startade företag som arbetade åt de amerikanska militärbaserna och utvecklade lönsam narkotikahandel (....) Bushregimen och de neokonservativa tappade därefter redan i mars 2002 intresset för Afghanistan. Man använde elfte september som en förevändning till det sedan länge planerade kriget mot strategiskt oljerika Irak. Spionsatelliterna ställdes snabbt om från Afghanistan mot Irak. (....) Heroinproduktionen har exploderat och finansierar nu både al-Qaida och islamiska extremister i Pakistan. När det gäller utbildning, livslängd och ekonomi ligger Afghanistan på 175:e plats i världen av 179. Den förväntade livslängden är 42 år. Endast 12 procent av kvinnorna kan läsa.” Och Sommelius undrar: ”Hur i helvete har Sverige blivit indraget i USA:s smutsiga krig i Afghanistan, tänker jag när jag läser Ahmed Rashids bok. Och varför är det så få som ifrågasätter de svenska militära insatserna??”

....till Nackabon och förre försvarsministern Thage G Peterson (s), som i I Svenska Dagbladet (24/10) skriver att Sverige sviker Afghanistans folk och tillägger ”Jag delar inte uppfattningen att man först måste bomba civila afghaners byar, hus och hem och döda också kvinnor och barn för att kunna genomföra civila reformer. Jag tror inte att det går att bomba fram fred och vänskap.”

....till Carl Cederström, medlem av Folkpartiets Mellanösterngrupp och kandidat till EU-parlamentet, som i Uppsala Nya Tidning (11/12) vill att George W Bush och vicepresidenten Dick Cheney skall ställas inför rätta för brott mot mänskligheten när de lämnar sina ämbeten. Cederström säger sig älska USA men skriver på tal om anfallet på Irak 2003: ”Att utan säkerhetsrådets godkännande och på falska anklagelser invadera och ockupera ett annat land är ett glasklart brott mot internationell rätt.” Och han påpekar: ”Antalet döda irakier efter invasionen uppgår troligtvis till långt över 1 miljon enligt internationellt erkända beräkningsmetoder. Till dessa ska läggas cirka 4 miljoner flyktingar, varav 2 miljoner lämnat landet.”
....till alla solidariska, som stöder Tuffs intensiva frivilliga verksamhet genom insättningar på Tuffs plusgiro 16 01 37 – 6. Det kan också användas för att bli medlem: 200 kr för enskild och 80 kr för familjemedlem

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar