måndag, december 29

Hampus Eckerman: RADIOAKTIV SAND FRÅN KUWAIT TILL IDAHO

Time Magazine har listat de 10 mest underrapporterade nyheterna för året och en av dem var för mig en total nyhet. Att Kuwait har exporterat 6 700 ton sand till det amerikanska Idaho.

Nu är det inte så att Kuwaitierna tycker så synd om Idaho-borna att de vill ge dem material till en större sandstrand eller en mindre öken. Nej, den handlar om radioaktiv sand full med utarmat uran från de amerikanska baserna i landet. Jo, naturligtvis finns det amerikanska baser i Kuwait. Ni tror väl inte att USA vill återinsätta en av världens mest kvinnofientliga diktaturer där om de inte får någon militärbas? Det är heller inte första gången som USA transporterar radioaktiv sand från landet.

Ett land som glatt får behålla sin radioaktiva sand är Irak. Där har barnadödligheten och missfallen ökat radikalt sedan Gulf-kriget 1991 då utarmat uran föll över hela landet med hjälp av amerikanska bomber. Sådant bekymrar naturligtvis inte amerikanska bedömare, landet är ju befriat. Eller befriat och befriat, 10 000 människor hålls i amerikansk arrest i Irak utan någon som helst bevis på att de begått något brott, men de är ju inte i irakisk arrest, så det måste ju vara ok. Och en miljon fler döda kan naturligtvis enbart tyda på en miljon färre missnöjda människor.

Irak-kriget täcks i snitt i två minuter i veckan av amerikanska nyhetskanaler, i snitt 17 sekunder om dagen eller mindre än en sekund i timman. Lite knepigt att då berätta om de fyra till fem miljonerna människor som drivits på flykt när man inte ens hinner säga ordet ”flykting”.

Fast frågan är naturligtvis om de ens ska kallas för flyktingar längre. Amerikanska stridande enheter i Irak ska byta namn till ”tränare” och ”rådgivare” för att de ska kunna både dra sig tillbaka och stanna kvar på en gång. ”Förändring” var Obamas ledord i det amerikanska presidentvalet och att byta ut ordet ockupation mot rådgiveri är naturligtvis en bra idé. Sedan kommer han följa författaren Douglas Adams råd och döpa om svart till vitt och vitt till svart, varefter han blir överkörd vid nästa övergångsställe.

Innan han blir överkörd skulle han kunna försöka leta upp de vapen som den amerikanska militären tappat bort i Irak. Ungefär 190 000 handeldvapen, varav 110 000 AK-47:or, som getts till irakiska trupper är nu ute på vift utan att någon har någon aning var de är. Antagligen dödar de irakier dagligen, men det är sånt som händer under ockupation - förlåt, rådgiveri. Antagligen är det ännu fler då över 90 ton med vapen transporterats från Bosnien till Irak under början av kriget, utan att någon vet till vart i landet de levererades. Nå, Pentagon vill väl också profilera sig som miljövänner och att återanvända de vapen som mördade folk i Bosnien-kriget ger naturligtvis organisationen ett grönt skimmer.

Och vem vet? Kanske kan Pentagon förr eller senare återanvända den radioaktiva sanden i Irak. Tills dess fortsätter den att skörda nya offer med barnadödlighet, blodcancer och missfall.

Det skulle inte Karl Bertil Johnsson tyckt om. Tur då att han slipper se det på TV som hellre visar oförargliga saker som kungafamiljen. Kungen skulle aldrig ha släppt radioaktiva bomber på fattiga irakier. Möjligtvis ha skakat hand med dem.
-------------------------------------------------------------
Hampus Eckerman i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1217) 2008-12-28

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar