lördag, december 20

UR TORE PERSSONS PALESTINABREV NR 3

Julen firas till minne av Jesu födelse i Palestina. Hur framkomligheten är där i dag skriver Tore Persson, ekumenisk följeslagare på uppdrag av bl a Sveriges Kristna Råd. Han erinrar om säkerhetskontrollerna på flygplatserna och skriver:

”Föreställ dig att du måste passera sådana säkerhetskontroller två eller fler gånger om dagen – ofta efter att ha köat en bra stund tillsammans med alla andra som också ska igenom kontrollen. Föreställ dig att personalen ofta inte är särskilt vänlig eller hjälpsam, att de många gånger uppträder nedlåtande och nonchalant och att minsta lilla 'fel' från din sida kan leda till – i bästa fall – otrevliga utfrågningar. Har du otur kan en sådan miss – eller något annat som råkar misshaga säkerhetspersonalen – leda till att du tas i förvar några timmar innan du tillåts passera eller att du helt enkelt inte får passera. De talar dessutom ett språk du förmodligen inte alls förstår eller bara förstår hjälpligt .Och ’personalen’ är beväpnad – vilket knappast bidrar till en positiv stämning…”

Och vidare om dessa säkerhetskontroller:

”Under senare år har antalet kontroller ökat, framför allt efter den andra intifadan, och många av dagens checkpoints är väl planerade, med gångar som påminner om sådana man använder för att tvinga boskap att gå rätt och med trånga – mycket trånga – vändkors. I de större kontrollerna ser de passerande knappt någon soldat utan tvingas ”tala” via en mikrofon med någon som knappt skymtar bakom tjocka glas.”

Om ett annat problem skriver Tore Persson:

”Om du är palestinier och råkar ha ett ID-kort vars sista siffror överensstämmer med någon som är efterlyst får du vara beredd på ständiga problem. Av någon anledning tycks soldaterna bara läsa de sista fyra siffrorna och om de råkar vara ”fel” är risken stor att du hamnar i förvar tills någon av soldaterna kollat med högre ort vem det egentligen är som de tagit i förvar – och den kontrollen kan ta sin tid… (enligt uppgift från Machsom Watch, en israelisk frivilligorganisation av kvinnor som bevakar säkerhetskontrollerna för att se till att kontrollerna sker enligt reglerna och inte i onödan skapar problem för palestinierna).”
Och Tore Persson slutar sin rapport så här:
”Hela systemet stjäl dessutom varje dag en massa tid för ett stort antal människor. Jag vet inte vad jag själv skulle tycka vara det värsta, själva förnedringen eller all den onödiga tid jag skulle tvingas offra i köer etc…?”

Ja, om samma krångel skulle ha rått för 2000 år sedan hade väl Josef och Maria inte ha hunnit fram till Betlehem i tid. Och hade de tre vise männen ens kunnat komma dit?
------------------------------------------
Tyresö- Ulands- och FredsFörenings RADIO TUFF (nr 1216) 2008-12-21 www.tyresoradion.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar