lördag, december 20

KONSTEN ATT GÖRA POLITISKA SJÄLVMÅL

Några minns väl ännu Nikita Chrusjtjov, Sovjets ledare fram till 1964, då han sattes i husarrest. Ibland var han riktigt fryntlig, till exempel när han energiskt rodde den berömda Harpsundsekan med Tage Erlander som passagerare.

Liksom John F Kennedy visade han under Kubakrisen 1962 klok återhållsamhet. Därigenom förhindrades ett hotande kärnvapenkrig mellan de båda supermakterna.

Och ibland var ”Krusse” rolig. 1960 var han på besök i FN:s generalförsamling. Där tog han av sig skon och dunkade den ilsket i bordet. Det var i protest mot generalsekreteraren Dag Hammarsköld. Vi skrattade åt hans skodunkande men tyckte också att han var löjlig, så den drastiska metoden var knappast någon succé. (Nu påstår kritiskt granskande att bilderna av Krusses skodunkande var fejkade. Han slog bara intensivt med knytnävarna i bordet)

Världens mest uppmärksammade sko den senaste veckan kastades mot George W Bush på besök i Irak. Men presidenten duckade skickligt och såg ganska oberörd ut. Troligen kammade han hem en del sympati på händelsen, han som på åratal inte haft mycket att glädja sig åt i fråga om popularitet.

Värre gick det för den som kastade, den irakiska journalisten Han förlorade inte bara skorna utan blev av nitiska vakter brutalt misshandlad och hotas nu av ett långt fängelsestraff. Att kasta skor verkar ju närmast humanitärt jämfört med att kasta granater. Ändå var hans metod nog ett självmål -- kontraproduktiv för att använda ett finare ord.

De senaste veckorna har det på flera håll i Sverige varit gängbråk och vandaliseringar, senast i Malmös Rosengård. Där angrep unga män till och med brandkåren, när den försökte släcka anlagda bränder. Både där och på andra platser har AFA (Antifascistisk Aktion) varit i farten. Dessa ofta maskerade våldsverkare kallas vänsterextremister. En del inom den demokratiska vänstern visar en märklig tolerans mot AFA. Det påminner om en av Sven Wernströms många böcker, den om kvartersfejderna bland småkillarna på Söder. En i gänget var en riktig tönt men vilka dumheter han än gjorde försvarades han alltid av sina kompisar med orden: ”Visst är han en idiot men han är i alla fall VÅRAN idiot”

Det är lätt att hålla med Radio Tuffs medarbetare Hampus Eckerman, som på sin blogg (www.motbilder.se) skriver om dessa självutnämnda ”antifascister”:

Jag har aldrig gillat AFA. Jag kan förstå tankegångarna från det 90-tal då organisationen bildades, men sedan dess har våldet eskalerat, organisationen har blivit en plats för galna fotbollshuliganer och nu har de uppenbarligen tagit steget till vad som inte helt felaktigt kan kallas för ’terrorism’. Precis som uppenbarligen den svenska motståndsrörelse de motarbetar. Med samma självrättfärdighet som Guantanamo-lägret upprättades springer AFA nu runt och tänder eld på bilar, attackerar lägenheter och misshandlar meningsmotståndare. Allt för att skapa martyrer och göra den egna sidan en kraftig otjänst.”
---------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1216) 2008-12-21
www.tyresoradion.se

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar