....till initiativtagarna till uppropet mot Sveriges smyganslutning till Nato Jan Öberg och Al Burke, som i Svenska Dagbladet (19/12) bland annat skriver: ”Äkta säkerhet kräver mer än vapen, och om det finns någonting som världen inte behöver, så är det fler krigare och ännu mäktigare militärallianser. Det som mest saknas idag är en armé av fredsmäklare som lärt sig hur man förebygger konflikter och främjar försoning. Genom att bygga på sin långa och vitt uppskattade fredstradition kan Sverige göra en långt mer värdefull insats än vad det någonsin kunde som en liten kugge i USA/Natos väldiga krigsapparat.”
....till det gångna årets verksamhet i Tyresö Ulands- och FredsFörening (TUFF). Inte utan stolthet kan vi konstatera att denna lokala förening också under 2008 lyckats fortsätta med sin biståndsverksamhet. Till de utomordentliga projekten i Indien har 300 000 kr kunnat skickas. Det blir uppåt två miljoner indiska rupier, som faktiskt finansierar driften av två av de sex Tuff-skolorna i det tidigare så gudsförgätna Daharampur.
....till de sju solidariska skolor, som genom dagsverken, Indien-kvällar eller dagar jobbat in huvudparten av pengarna till Indien. Här i kommunen är det Tyresö skola, Strandskolan och Kumla skola, den sistnämnda är väl svenska mästare i solidaritetsarbete genom att alltsedan början av 1970-talet gjort dagsverken för sina indiska systerskolor. Men det är också Alléskolan i Floda (utanför Göteborg), Bergtorpsskolan i Täby, Finningeskolan i Strängnäs och Södertörns friskola i Huddinge. Att skolorna gör dessa fina insatser beror på Tuffs mångåriga och omfattande informationsverksamhet men också på att personal från skolorna besökt de indiska projekten och blivit imponerade av hur oerhört mycket och bra våra partners har använt pengarna till. Uppåt 20 000 kr har dessutom kommit in genom privata insättningar på Tuffs insamlingskonto, pg 79 36 36 - 2, bland andra av Rolf Paulin i Tyresö och Ingemar Haraldsson, fredsveteran i Växjö.
....till Bengt Citron, som varje vecka uppdaterar hemsidan www.tuff.fred.se . Den sköter han briljant och där finns massor av information, bland annat om Tuffs biståndsinsatser.
....till de allt flera kloka människor, som under det gångna året har använt Tuffs mangogram för att gratulera eller för att hedra någon avliden. Flera använde mangogrammet ”I stället för blommor” som julklappar. Och mangogrammen slog rekord 2008, då det kom in ca 17 000 kr. Det innebär, att många tusen flera mangoträd nu kan planteras i indiska Dharampurs hundratals små fattiga byar. Kanske klarar våra indiska partners sitt ambitiösa mål under 2009 att 100 000 mangoträd skall vara planterade.
....till Tuffs för all del mindre men ändå viktiga insatser i andra länder än Indien under 2008. Till krigsdrabbade och nödlidande i Afghanistan har föreningen via Ulla Carina Sellergren och Nasira Omidy skickat 13 352 kr, därav 3 352 kr skänkta av Lena Sandin. Till Lina Vuskovics stöd till fattiga gamla i Belgrad har vi bidragit med 12 000 kr. Och till utbildning av ”barfota barnmorskor” bland fattiga mayakvinnor i Guatemala har Tuff bidragit med 5 000 kr.
....till Tore Persson, vars rapporter från byn Yanoun på Västbanken hörts redan tre gånger här i Radio Tuff och som nu skriver om samarierna –minns Bibelns berättelse om den barmhärtige samariten. Han berättar att samarierna, nu en spillra på ca 750 människor håller till på berget Gerizim utanför Nablus. De skulle kunna fungera som brobyggare, eftersom de har arabisk kultur och språk men en variant av judisk religion. Föreståndaren för det lilla samariska muséet, Husney W. Kohen, påpekar: ”Det finns ingen vinnare i det här kriget. Palestinierna kan inte kasta israelerna i havet och israelerna kan inte fördriva palestinierna från Västbanken. Vi kan däremot visa att det går att leva tillsammans.”
....till alla lyssnare, särskilt dem som under det nya året beslutar sig att stödja det här frivilliga arbetet genom att bli medlemmar i Tuff genom 200 kr och 80 kr för familjemedlem på Tuffs plusgiro 16 01 37 -6. Men till alla lyssnare: ETT GOTT NYTT FREDS- OCH SOLIDARITETSÅR 2009.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar