fredag, december 26

HAR FRIVILLIGT ARBETE EN CHANS?

Ibland har jag som en slags tröst citerat professor Gunnar Adler-Karlssons ord om demokratins grundbultar:

”Alla dessa proklamationer, varningar och upplysningar von oben tjänar till intet, om de inte följs upp av arbete i de små grupper på vilka den svenska demokratin är uppbyggd”

Men det var många år sedan detta sades, under en tid då det lokala föreningslivet ännu blomstrade. De senaste åren har ständiga rapporter kommit om hur medlemstalen minskar, allra mest i de politiska ungdomsförbunden. Under reportage i olika föreningar brukar inte ens jag nämnvärt höja medelåldern i sällskapet. Till och med frikyrkorna med sina tidigare så trogna och offervilliga medlemmar tappar anhängare.

På 1980-talet talades det varmt om närdemokratin. Närradion infördes för att det lokala föreningslivet skulle få ett forum. Med entusiasm tog alla möjliga föreningar chansen, här i Tyresö minst ett dussintal. I dag är TUFF tyvärr ensam förening på 91,4 MHz och www.tyresoradion.se

På sistone har också ett stort antal närradiostationer i landet mer eller mindre myglande tagits över av privata företag. Och just de ekonomiska vinstintressenas segertåg är nog en förklaring till närdemokratins kris. Att göra en massa radio helt oavlönad är dock en förmån. Man är fri och oberoende, låt vara att det känns ensamt. Fast om programledare funnes på lönelistorna skulle det säkert finnas en kö bakom mig som pockade på att få tjäna pengar.

Men också frivilligt arbete har sina belöningar. Att vi i Tuff har så stort förtroende i det biståndsarbete vi tidigare talade om denna veckas Radio Tuff beror inte minst på att vartenda öre går till mottagarna i Indien, Afghanstan, Guatemala och Belgrad. Inga stora så kallade administrationskostnader här inte.

Oerhört uppmuntrande i radiojobbet är de många lyssnaromdömena som flinkt läggs in på www.tyresoradion.se En av de vänliga människor som hörde av sig före jul var Sven Lionell. Han är en av de mest mångkunniga i kommunen. Inte bara före detta kommunalråd –och det är inte bara—utan också versmakare, teaterman och artist. Han är sedan ungdomen engagerad i de frivilliga folkrörelserna och nu skriver han uppmuntrande om ”värdet av ett uthålligt gräsrotsarbete. Ge inte upp! Vi är fler och starkare än vi ibland tror”

Måtte Sven ha rätt! Det är min nyårsönskan.
------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1217) 2008-12-28

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar