fredag, december 12

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1215) 08-12-14 till....

....till Dagens Nyheters Dan Jönsson, som på kultursidan (10/12) skriver under rubriken ”Afghanistan i repris. Svenska argument märkligt lika Sovjets”. Han minns att de sovjetiska trupperna på 1980-talet sades vara i Afghanistan på inbjudan av landets regering och för att befrämja den sociala utvecklingen och för att förbättra kvinnornas situation genom att låta flickor äntligen gå i skola. Men samma retorik används i dag av den svenska regeringen, tycker Dan Jönsson, som slås av att det imperialistiska nyspråket är orwellskt, ty fred har blivit krig och nationell frihet har blivit slaveri, åtminstone för kvinnorna. Han tillägger: ”Afghanistan har sakta glidit i väg längs ett sluttande plan och gjort att Sverige, för första gången på nära två hundra år, är i krig”

....till 100-årsminnet av den första svensk som fick Nobels fredspris. 1908 gavs detta pris till ”stinsen från Tumba”, Klas Pontus Arnoldson, en av dem som 1883 grundade Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen. I sitt Nobeltal sa han bland annat: ”Så har fredsidén, mänsklighetens härligaste klenod, omsider bragts i dagen inför allas ögon. Ingen bestrider nu dess skönhet. Alla prisa dess höga värde. Men den har oftast fått lysa blott i ord, sällan också i gärning” Arnoldson kritiserade också de stigande militärutgifterna, och på samma linje är Svenska Freds’ nuvarande ordförande Anna Ek: ”Svenska Freds måste tyvärr beklaga att utvecklingen gått åt fel håll. En grov beräkning visar att Europa idag lägger ned ungefär 100 gånger så mycket på militärutgifter som för hundra år sedan”, Arnoldson var starkt engagerad för svensk neutralitet. I sin bok ”Kampen för fred” skriver Svenska Freds’ ordförande 1964-1977 Per Anders Fogelström: ”Även om stora delar av riksdagen och många av tidningarna var motståndare till neutralitetstanken visade det sig ganska snart att folkets stora massa inte var det. Tanken engagerade, väckte hänförelse.” Och Åke Sandin, ordförande i Svenska Freds 1977-1979, gjorde år 2000 en halvtimme på Tyresöradion med Leif Magnusson, vars bok ”Fredskämpen” handlar just om Klas Pontus Arnoldson.

....till Dagens Nyheters Per Ahlin, som (11/12) skriver om forskaren Fredrik Söderbaums artikel i senaste numret av Internationella studier. Söderbaum menar, att de militära insatserna fått för stort genomslag på det förebyggande arbetets bekostnad och skriver: ”Det råder ingen som helst tvekan om att det är otroligt mycket bättre att förebygga en konflikt innan den blivit synlig eller just brutit ut jämfört med när den fått dödliga konsekvenser”

....till lokaltidningen Vi i Tyresö (m), vars senaste nummer har en trespaltare om Tyresöradion, inklusive Radio Tuff. Rubrik: ”Fröding, Bahai, lokalhistoria och skämt på 91,4 MHz"

....till tidningen Tyresö Nyheter (s) , som senaste veckan har helsidesrubriken: ”C3L, Ukraina, kvinnor, 50-talister på 91,4 MHz”. I ingressen sägs: ”Tyresö har också det kanske tuffaste av alla svenska radioprogram . Det är Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff, som hörts varenda vecka sedan 1985, alltså över 1200 veckor i följd. Det hörs alltid första gången på söndagar kl 17”.

....till den växande skara kloka och solidariska som använder Tuffs mangogram, nu under julklappstid främst mangogrammet ”I stället för blommor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar