lördag, april 14

ROSOR från RADIO TUFF (nr 1128) 07-04-15 till....

....till historikern Peter Englund, som i DN (12/4) recenserar Peter Handbergs bok ”Undergångens skuggor. Missiler och möten”. Boken handlar om de forna kärnvapenbaserna i Baltikum och Englund finner den ”genomtänkt och rasande intelligent”. Han påpekar att ordet ”katastrof” före 1900-talet bara användes om drabbande naturhändelser, men nu är det annorlunda:

”En katastrof är nu liksom per definition människoverk. I alla fall på något vis. Vilket givetvis speglar att vi satt oss i Guds ställe. Och det som fullbordade denna usurpering var, som Handmark påpekar, uppfinnandet av kärnvapen: Gud må ha skapat allt liv, men vi kan utplåna det. Flera gånger om. Sannolikheten talar fortfarande mot oss”

....till iranskan Shirin Ebadi, som fick Nobels fredspris 2003 och som nu kräver en folkomröstning om Irans kärnenergiprogram som hon menar utgör en allt större fara för miljoner människor

....till förre utrikesministern Jan Eliasson, som i Sveriges Radio (11/4) uttryckte sin oro över att USA och Israel anfaller Iran, trots att alla parter kommer att förlora på det. På frågan om en jämförelse mellan Irakkriget och ett eventuellt angrepp på Iran menade Eliasson att ett Irankrig vore mycket värre: ”Jag är frestad att använda ordet västanfläkt om skillnaden.”

....till Miljöpartiet i Tyresö, som genom Marie Åkesdotter använde Tuffs mangogram för att i kommunfullmäktige (12/4) avtacka det avgående oppositionsrådet Anders Bergérus (s) och för att gratulera fullmäktigeordföranden Jan Larsson (fp) på hans födelsedag.

....till Tuff-aktivisterna Sylvia Ljungdahl och Ingrid Hellgren, som (12/4) delade ut broschyren ”Fyra saker du inte vill veta om svensk vapenexport” till alla ledamöter av kommunfullmäktige

....till minnet av den amerikanske författaren Kurt Vonnegut, som avled i veckan. Som 22-årig krigsfånge upplevde han Dresdens förintelse genom angloamerikanska terrorbombningar och det var ämnet för hans mest kända bok ”Slakthus 5”. Där förklarar han varför bokens undertitel blev ”Barnkorståget”. Upphovet var ett besök hos en krigskompis, vars hustru blev rasande inför idén att skriva en bok om kriget:

”Du kommer att låta påskina att ni var män i stället för barn, och ni kommer att spelas på film av John Wayne och Frank Sinatra eller nån av de andra glamorösa gamla krigsälskande skitgubbarna. Och kriget kommer att verka underbart helt enkelt, så vi får en massa nya. Och de kommer att utkämpas av barn”

....till tidningen Dagens industri, som (12/4) publicerade en artikel av Svenska Freds. Den handlar om Indiens planer att köpa 126 nya stridsflygplan och att Saab försöker förmå Indien att välja det svenska stridsflyget Jas 39 Gripen. Affären är värd mellan 6,5 och 10 miljarder dollar. Men Indien kan komma att utrusta planen med kärnvapen. Svenska Freds’ ordförande Frida Blom:

”Om Sverige exporterar Jas till Indien så innebär det att vi bidrar till en uppgradering av landets kärnvapenstyrka. På dagens bolagsstämma
måste Saabs aktieägare kräva försäkringar av Saabs ledning om att Gripen inte kommer att utrustas med indiska kärnvapen”

....till nästa Tuff-möte, som handlar om de många Tuff-projekten i Indien. Från Bergtorpsskolan i Täby besöktes projekten i vintras av Barbro Rudström och Andreas Stahre. De berättar med bilder om Tuff-skolorna i Dharampur, de många brunnarna i området, dammarna, vallarna mot jordförstöring, vatten- och biblioteksanläggningar.

Alla är välkomna till Kulturcaféet, Bollmora föreningsgård onsdag den 25 april kl 19





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar