lördag, april 21

OM ROLLERNA VORE OMBYTTA....

OM ROLLERNA VORE OMBYTTA....

De flesta har väl glömt, vad som väckte stor uppmärksamhet för sex år sedan, i april 2001 alltså. Då fokuserade de mäktiga västliga medierna på en incident mellan Kina och USA. Ett av de amerikanska spionplanen som sniffade nära Kinas gränser hade krockat med ett kinesiskt jaktplan, som störtade och den kinesiske piloten dödades. Det amerikanska planet tvingades nödlanda i Kina. Mycket stor medial uppmärksamhet gavs åt att kineserna under några dagar kvarhöll den amerikanska besättningen. Det förekom bland annat hjärtknipande intervjuer med de amerikanska flygarnas anhöriga, som tårögda vittnade om sin oro.

I en krönika i Radio Tuff den 15 april 2001 hette det då bland annat:

Låt oss leka med tanken att rollerna vore ombytta, det vill säga att Kina är världens ledande supermakt, ekonomiskt, teknologiskt och medialt överlägset andra länder och i ledningen för världens klart starkaste militärallians.

Antag också att Kinas spionplan, försedda med den mest sofistikerade tekniska utrustningen, dagligen inhämtar uppgifter om andra länder genom flygspaning inpå gränserna. Inte minst bevakas USA, av Kina betraktat som en framtida konkurrent om världshegemonin. USA svarar med att låta sina egna jaktplan skugga de kinesiska spionplanen.

Men så råkar ett amerikanskt plan kollidera med ett kinesiskt spionplan alldeles utanför amerikanskt territorialvatten. Det amerikanska planet störtar och piloten omkommer. Det kinesiska planet nödlandar på en amerikansk flygbas. Besättningen kvarhålls i över en vecka, vilket väcker världsvid upprördhet, som de av Kina dominerade medierna piskar upp.

Kanske får man sig en tankeställare genom ett sådant tänkt rollbyte. På tal om de brittiska matroser som nyligen tillfångatogs av iranier och kvarhölls i två veckor berättade vi härom veckan i Radio Tuff om att fem iranska tjänstemän i januari greps av irakiska styrkor under amerikansk ledning. Iranierna har sedan dess varit i fångenskap. Vi gjorde då följande tankeexperiment för att bättre förstå:

Antag att Iran hade ockuperat Irland, att iranska marina styrkor patrullerade Engelska kanalen och Irländska sjön på gränsen till brittiskt territorialvatten, att Irans allierade inte uteslöt ett kärnvapenanfall mot England och att iranierna ”kidnappat” fem brittiska tjänstemän på Irland. Hur skulle vi då reagera, ifall britterna uppbringade en av de iranska båtarna, som de påstod kränkte brittiskt vatten och under två veckor höll 15 iranska flottister ”kidnappade”?

Den ledande amerikanske dissidenten, professor Noam Chomsky, vill också få oss att tänka i ombytta roller. Han utgår i från att amerikanska trupper nu faktiskt finns i Irans båda grannländer Afghanistan och Irak och från det faktum att allt flera amerikanska krigsfartyg samlas runt Irans kuster. Så här skriver han i Aftonbladet (18/4):

Irans regering förtjänar utan tvekan att fördömas hårt, bland annat för sina åtgärder den senaste tiden som har trappat upp krisen. Man kan emellertid fråga sig hur vi själva skulle agera om Iran hade invaderat och ockuperat Kanada och Mexiko och ägnade sig åt att arrestera amerikanska regeringsföreträdare i de länderna med motiveringen att de gjorde motstånd mot den iranska ockupationen (som skulle kallas ”befrielse”, naturligtvis). Tänk er också att Iran placerade ut massiva flottstyrkor i Karibiska havet och utfärdade trovärdiga hot om att starta en våg av angrepp mot en lång rad platser – bland annat nukleära anläggningar – inne i USA, om den amerikanska regeringen inte omedelbart avvecklade alla sina kärnenergiprogram (och avskaffade alla sina kärnvapen). Anta att allt detta skulle hända efter att Iran i ett tidigare skede hade störtat en amerikansk regering och installerat en grym tyrann (som USA faktiskt gjorde mot Iran 1953), och därefter stött en rysk invasion av USA som dödade flera miljoner människor (precis som USA stödde Saddam Husseins invasion av Iran 1980, till priset av hundratusentals iraniers död, en siffra som är jämförbar med miljoner amerikaner). Skulle vi då bara titta på utan att göra något?”
------------------------------------------------------
Åke Sandin i Tyresö Ulands- och FredsFörenings Radio Tuff (nr 1129) 2007-04-22
------------------------------------------------------

Tyresö Ulands-och FredsFörening (TUFF) är en lokalavdelning av Svenska Freds. På
www.tuff.fred.se finns utförlig information om TUFF, en frivilligt arbetande och mycket aktiv förening. I medlemavgiften ingår bland annat fredstidningen Pax och regelbundna utskick av Tuff-kalendarium och Tuff-bladet. Medlemsavgiften per år är 200 kr för enskild och 80 kr för annan på samma adress.
Tuffs plusgiro: 16 01 37 – 6. Välkommen som medlem. Du behövs!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar